Energiapazarló, egészségtelen épületből –  Maximális lakókomforttal bíró, alacsony fenntartási költségű otthon.

Év eleji felmérésünkben megkérdeztük követőinket, hogy miről szeretnének a jövőben többet olvasni. A legtöbben a felújítások után érdeklődtek, hogy hogyan alkalmazhatóak a természetes építőanyagok felújításnál.

Ez egy különösen fontos és sokakat érintő kérdés, hiszen az ezredforduló előtt épült házak meglehetősen energia pazarlóak és mind a környezetünket, mind a tulajdonosok pénztárcáját nagy mértékben terhelik.  A felújítók jelentős százaléka éppen ezért a hőszigetelést, nyílászárók cseréjét és a fűtésrendszer korszerűsítését sorolja a legfontosabb elvégzendő feladatok közé.

csm_steicoflex_installation_refurbishment_holzbau_winkler_71abdc471asteico-tetoszigeteles

Van itt azonban még valami… A világháború utáni gyors újjáépítési kényszerrel, korábban sosem látott építőanyag dömping keletkezett, sorra jelentek meg az új építőanyagok, melyekkel a különböző adalékoknak köszönhetően egyre rövidebb száradási  és kivitelezési időt értek el. Utólag derült csak ki, hogy ezek közül akadnak olyanok is melyek súlyos egészségkárosító hatással bírnak – gondoljunk például a korábban óriási mennyiségben használt azbesztre (nemcsak tetőkben, szigetelőanyagokban, csemperagasztókban is használták), de ide tartoznak a különböző favédő szerek, formaldehid stb.  Erről a jelenségről már 1984-ben hivatalosan is írt az Egészségügyi Világszervezet és a beteg épület szindróma nevet adta neki.

1422958869_600x500

az illékony szerves vegyületek, allergiás súlyos esetben asztmás megbetegedésekhez is vezethetnek

 

A természetes építőanyagok legfőbb előnye pont itt mutatkozik meg, hogy nincsen semmilyen káros kipárolgásuk ezáltal egészségünkre ártalmatlanok és még környezetünket is védjük.  A hőszigetelésnél ma már szinte minden alkalmazási területre találunk természetes alapú megoldást.

hoszigeteles_teruletek

Különösen fontos kérdés régi épületek felújításánál a páraháztartás jelentős megváltozása. Az úgynevezett nyitott diffúziójú szerkezeteknél a pára szabadon távozhat mindkét irányba, illetve a belső terekben a páraszabályozás hatékonysága – erre a páradiffúzió részben fogunk kitérni.

Nézzük most a 3 legnépszerűbb szigetelést:

Befújásos cellulóz szigetelés

steico_zell-befujasos-szigeteles

Általános leírás: növényi eredetű organikus-természetes hőszigetelő anyag. Újrahasznosított, tisztított újságpapírból készül.
Lambda: 0,040 W/mK Specifikus hőtároló kapacitás: 1600 J/kgK.
μ: 1-2
Anyagsűrűség: 25-60 kg/m3 (helytől, bedolgozástól függő)
Nyomószilárdság: elasztikus, nem lépésálló
Tűzvédelem: nehezen éghető/önkioldó.

Az alapanyag előállítása:

Az újságpapír először a tisztító kabinba kerül, ahol megtisztítják az idegen anyagoktól és csírátlanítják. A fémeket, például a gémkapcsokat elektromágnessel távolítják el.

A finn technológiával működő őrlőmalom finomra őrli a papírt, hogy az megfelelő finomságú legyen.

Tűzvédelmi megfontolásokból és hogy a faanyag védve legyen a rágcsálóktól és a rovaroktól, a bór sóit adják a cellulózrostokhoz.
Ökológiai értékelés:
Környezetterhelés az előállítás következtében: alacsony, az előállítás során sem a földet, sem pedig a vizeket nem terheli.
Képes a levegő természetes páratartalmát szabályozni.
Primerenergia: 58 kWh/m3
Kivitelezhetőség: Mindenképpen szakembert igényel, kivéve padlófeltöltésnél, vagy padlásszigetelésnél.
Alkalmazhatóság: tetőtérben, homlokzatszigetelésnél, válaszfalaknál, padlóknál

Kender hőszigetelések

1411796846_200xÁltalános leírás: növényi eredetű organikus-természetes hőszigetelő anyag. A len és a kender a legnagyobb hagyományokkal rendelkező termesztett növények közé tartozik. Képes alkalmazkodni a gyengébb talajokhoz is, gyorsan növő és nem igényel különösebb gondozást. A hőszigetelés előállításához a növény rostjait használják fel, amelyet nyalábokba gyűjtenek, megpörkölnek majd hozzáadott természetes adalékanyagokkal préselnek belőle hőszigetelő szőnyegeket, tekercseket. A tűzvédelmi tulajdonságainak javítására szódával kezelik. Penészedéssel és kártevőkkel  szemben jól ellenáll, páraáteresztő, azonban nyomásnak kitett helyeken nem építhető be.

Létezik flexibilis kendertábla, mely válaszfalaknál, tetősíknál, padlószigetelésként alkalmazható. Míg a masszívabb kender táblákat a homlokzatok hőszigetelésénél használhatjuk.
Lambda: 0,042 – 0,045 W/mK
Specifikus hőtároló kapacitás:  1640J/kgK
μ:1-2
Anyagsűrűség: 20-68 kg/m3
Összetétel: len- és kenderfonál, vagy kenderrost, nátrium-karbonát, poliészterrost.

Ökológiai értékelés:
Természetes anyag, mely antibakteriális, nem igényel impregnálást.
Képes a levegő természetes páratartalmát szabályozni.
Primerenergia: 30 kWh/m3
Kivitelezhetőség: a kender hőszigetelő táblákat egy körfűrész segítségével vághatjuk a kívánt méretre. A kivitelezéshez nem szükséges különösebb szaktudás.

Fagyapot / lágyfarost hőszigetelések:

csm_steicoflex_installation_refurbishment_holzbau_winkler_71abdc471a

A fagyapot hőszigetelések a legsokoldalúbban használható természetes hőszigetelések. Léteznek flexibilis fagyapot hőszigetelések válaszfalakba, szarufák közé, fújható fagyapot hőszigetelések, valamint masszív táblásított hőszigetelések: homlokzati és tetőszigetelés, padlókba.

  • Lambda: 0,036-0,044 W/mK
  • Specifikus hőtárolókapacitás:  2100J/kgK.
  • μ:5-10
  • Anyagsűrűség:160-230kg/m3
  • Összetétel: különböző fenyőfélék, fa hulladék, víz (természetes kötőanyag).

Ökológiai értékelés:
A porózus szerkezete kedvez a páradiffúziónak, a táblák nedvesség hatására sem veszítenek eredeti számottevően jó hőszigetelő képességükből, és nem változtatják formájukat. Képes a levegő természetes páratartalmát szabályozni.
Kivételesen jó a nyári hőség elleni védelemben (a fáziseltolódás akár 14-16 óra is lehet, melynek következtében a déli hőség éjjel 2-3 órakor, jelentősen késleltetve jut a lakótérbe, amikor is már szellőztetéssel is átöblíthető az épület), és télen is jó szolgálatot tesz. Teljes egészében komposztálható, vagy újrahasznosítható. Elegendő forrás áll rendelkezésre. A természetes hőszigetelések között magasabb primerenergia szükséges az előállításhoz: 600-785kWh/m3.

 

Belső oldali hőszigetelések:

Alapvetően homlokzati hőszigetelésénél igaz az, hogy a hőszigetelést a külső oldalon célszerű kivitelezni. Vannak azonban olyan helyzetek, mint például a külső védett homlokzat, telekhatáron elhelyezkedő épület, vagy társasház esetén a lakóközösség teljes egyetértésének hiánya, amikor a külső oldali hőszigetelés nem megoldható. Ilyen esetekben jelenthet alternatívát a belső oldali hőszigetelés, melynél azonban különös körültekintéssel kell eljárni.

schwazach-1

Sok rossz példáról lehet hallani a belső oldali hőszigetelésről, így szakmai körökben többen óvakodnak tőle: A harmatpontot behozzuk, páralecsapódás lehet a hőszigetelés és a falszakasz elhatárolásánál, vagy akár fagykárok is lehetnek. A legtöbb esetben azonban a múltbeli nem szakszerű kivitelezésekről van szó, illetve az épületfizikai ismeretek félreértelmezéséből adódnak.   Az igazság az, hogy a belső oldali hőszigetelés a mai ismeretek szerint problémamentesen és tartósan működőképesen tervezhető és kivitelezhető.

A belső oldali hőszigetelések kutatásában és terjesztésében Németországban találhatunk a legtöbb megvalósult épületet, és a legtöbb építőanyag gyártót, amely belső oldali hőszigetelő rendszert kínál.  2011.-ben Frankfurtban alakult meg a Fachverband Innendämmung e.V egyesület, melynek főbb feladatai közé tartozik a minőségbiztosítási eljárások megteremtése, tanácsadás és kivitelező szakemberek oktatása.

A következőkben a belső oldali hőszigetelések közül is egy speciális fajtáját fogjuk bemutatni, amikor is párazáró vagy párafékező fólia nélküli rendszert ismertetünk.  Melynél a 3 legfontosabb alapfeltétel: 1. Páratechnikai mérés 2. A belső oldali hőszigetelő rendszernek úgynevezett nyílt diffúziójúnak és kapilláris aktívnak kell lennie. 3. A külső oldalon is nyitott diffúziójú anyagok és a csapóeső elleni védelem.

Amíg a nem nyílt diffúziójú belső oldali hőszigeteléseknél a harmatpont eltolásával valóban a hőszigetelés mögött a fal találkozásánál jelentkezhet a páralecsapódás, a kapillárisaktív anyagoknál a harmatpont ennél szélesebb tartományban „oszlik el” és kerül be a nedvesség a póruscsatornákba.  Ameddig ott a 95% pórus nedvességtartalmat nem lépjük át és a hőszigetelő anyagban a 30 térfogatszázalék anyagnedvességet, a tapasztalatok szerint nem lépnek fel építési károk.

Épületbiológiai szempontból a következő anyagok ajánlottak a belső oldali hőszigetelésekhez:

Könnyűvályog keverék, vagy vályogtéglák melyeknél (könnyűvályogok 700-1200kg/m3 térfogatsúly közötti vályogtermékek), fagyapot hőszigetelő táblák, nád –és parafatáblák vályog habarccsal és vályogvakolattal ellátva, Kálciumszilikát lapok, perlitvakolat. Az ajánlott hőszigetelés vastagság 4-10cm vastagság között ajánlott.  A megfelelő csapóeső elleni védelem esetén akár jóval több, mint 10cm-es hőszigetelés vastagság is kivitelezhető, míg nem megfelelő csapóeső elleni védelemnél, és a külső vakolat nem higroszkopikus anyagok megléte mellett akár a 6cm is túl sok lehet. Ezért is célszerű higrotermikus szimulációt elvégeztetni a munkálatok megkezdése előtt.

Szigetelő vályog keverék készítése

 

48

77

faforgács-kenderszár – léha adják a vályoghoz a hőszigetelő adalékot, melyet a vályog építőlapok mögé szórnak be. Fotók: Biró Árpád vályog kézműves. hőszigetelő értéke általában 0,045-0,051 W / (m.K)

A 700 kg /m3  súly alatti  hőszigetelő anyagkeveréknél komoly komposztálódási, hőfejlesztési veszély áll fenn. !

Tanulság, a vályoggal ne spóroljunk!  Nem lehet komposzt,föld, termőföld, csak savra nem habosodó földalapanyagot használjunk )

Ne tömörítsük túl keményre, a keveréket,- csak enyhén tömörített, tehát egymáshoz ragasztott, vagy másképp nevezve, egymással összepréselt szálas anyag nem feszíti a zsaluzatunkat. A feltöltést 5-7 cm-enként alulról felfelé soronként építve, töltve tömörítve haladunk felfelé és így tovább.

A zsaluzatunk (épületben maradó, nem visszanyert zsaluzat, a legjobb a vályoglap.

 

Páradiffúzió – egészséges beltéri levegő

Manapság már nem elegendő kizárólag csak esztétikum alapján választani, ha otthonaink belső felületeinek vakolásáról, festéséről hozunk döntést, mivel falaink igen nagy terjedelemben vesznek körül bennünket és mintegy harmadik bőr működnek az embernél. Figyelembe kell vegyük, hogy milyen befolyással bír egészségünkre – hiszen a fentiekből már tudjuk, hogy az épített környezetünk komoly hatással van egészségünkre– és életminőségünkre is a választott termék. A vakolatoknak, festékeknek egyszerre több elvárásnak kell megfelelniük:

  • Kellemetlen szagok, és káros anyagok megkötése, lebontása
  • A levegő páratartalmának megfelelő szinten tartása
  • Az elektromágneses mezők elleni védelem (elektroszmog)

 

Ezen tulajdonságok döntő szerepet kapnak, lakótereinkben, ahol életünk 90%-át eltöltjük. Belső tereink –különösen a nappalink, dolgozó-és hálószobánk– levegője, lakóklímája kihatással van az alvásunkra, pihenésünkre, immunrendszerünkre, egyszóval a közérzetünkre. Egy sarkalatos pont, a szobák levegőjének minősége, hőmérséklete, és relatív páratartalma, melyet Pels Leusden és Freymark már 1951-ben hosszan tanulmányozott. A kutatás eredményeként két értéktartományba sorolták:

  • zóna kellemes lakóklíma: a relatív páratartalom 35% – 72%, hőmérséklet: 17,8 – 24C között.
  • zóna még éppen elfogadható: relatív páratartalom: 20% – 88%, hőmérséklet: 2- 16 C között.

 

Ahhoz, hogy a lakóklíma az embernek egészséges és kellemes legyen, legalább 30% relatív páratartalomnak kell lennie. Ezek az értékeket a következő szabvány tartalmazza: DIN EN 13 799. Egy másik kísérlet még pontosabban határozza meg a megfelelő páratartalmat: 40-70% közötti értékben. Ezen érték túllépése a hideg felületeken penészképződéshez vezethet. Mostanában az energia megtakarítás érdekében épületeinket egyre nagyobb mértékben légmentesen le illetve elszigeteljük! A levegőcsere egy automatikus, szabályozott szellőztetés hiányában, épületben a lakók által történik meg. Amennyiben a lakók általi légcsere nem társul megfelelő szellőztetéssel, a levegő páratartalma nagymértékben megemelkedik. Ez sok esetben, az újépítésű lakásoknál is penészképződéshez vezet, mely igen komolyan veszélyezteti családunk és szeretteink egészségét! A nyílt, pórusokkal bíró építőanyagok –vályog, agyag– sokat segíthetnek abban, hogy a levegő páratartalmát állandó, megfelelő szinten tartsák, anélkül hogy a hideg oldalon a pára kicsapódna, és megfelelő táptalajt biztosítana a penész spóráknak.

Az építőanyag természetes képességét, hogy nedvességet képesek felvenni és utána leadni, szorpciós képességnek definiáljuk.

Néhány anyag szorpciós képessége: Anyag Szorpció g/m² Forrás
Gipsz-cement vakolat 20 Dr.Figgemeyer
Mész-cementvakolat 23 Dr.Figgemeyer
Gipszkarton 15 Dr.Figgemeyer
Vályogvakolat 30-60 Dr.Figgemeyer

A vályogvakolatok, a hagyományos vakolatokhoz képest jelentősen magasabb mértékben képesek nedvességet felvenni, eltárolni, majd utána leadni azt. Különösképpen érvényes ez az agyagra, mely a kristályos szerkezetének köszönhetően, a kristályokban különösen nagy mennyiséget képes eltárolni. Ezek a speciális vályogvakolatok képesek továbbá a levegőben lévő káros anyagok és kellemetlen szagok semlegesítésére, a finompor megkötésére. Amikor a levegő páratartalma csökken, a vakolat gyorsan reagál és felszabadítja az eltárolt nedvességet. A gipszes vakolatok, ehhez képest viszonylag későn reagálnak és jóval kisebb mértékben, viszonylagos zártsága miatt.

Összegzés:

Belső tereinkben, a mai ismeretek alapján különösen fontos olyan természetes anyagokat használni, amelyek képesek a levegő páratartalmát szabályozni és megfelelő szinten tartani.

Hálószobánk, nappalink, és fürdőszobánk falfelületét különösen ajánlott ilyen vakolatokkal ellátni, mert sokszor nem történik meg vagy nem megfelelő a légcsere. Lakótereinkben igazoltan egészségesebb és kellemesebb lesz a levegő, ezáltal egészségünkre is jótékony hatással van: allergiás megbetegedésekben szenvedők, gyorsabb a betegségekből történő felépülés, kevesebb a por és a méreganyag. Kedvezőtlen minden olyan felület, amely egy záró réteget (filmréteg) képez a belső terekben, és káros anyagokat sugároz belső tereink felé.

Felújítást tervez, és szeretne még többet megtudni a lehetőségekről? ÖKO HOME rendezvényünkön szakértőink és kiállítóink készséggel állnak rendelkezésére felújítással kapcsolatos kérdéseivel, hogy Ön a legtöbbet hozhassa ki meglévő épületéből. A héten még kedvezményes jegyek válthatóak a “facehome” kuponkóddal a http://xn--kohome-vxa.hu/normal-jegy/

Egészségtelen, energiapazarló épületből – egészséges, modern otthon

Írta Bíró Péter Olvasási idő: 12 min
0

Nehogy itt hagyja, vigye el ajándékba adjuk!
Vályogvakolat felujító start készletet

Már csak azt kell tudnom, hogy hova küldhetem.  
Addja meg azt az email címét amit használ amire biztosan megkapja ezt a fontos anyagot. 

Az adataid biztonságban vannak harmadik fél számára nem adjuk ki és bármikor egyetlen kattintással leiratkozhatsz. Nem küldünk levelet csak a témával kapcsolatos hasznos infókat amik érdekesek számodra is.

Majdnem kész ... 67%