Tolna megyében Nagykónyiban rendelkezem egy vályogházzal a klasszikus épület 80% vályog a lakórész, mögötte az istálló tégla 20%. 2 éve kezdtem el a ház felujitását pályázatból és jövő márciusban fogom befejezni a felújitást folyamatosan dokumentáltam és fényképeztem. Az utolsó 50 m2 pedig jővő év márciusában fejezem be. 

Pályaműre az alábbi linken lehet szavazni: https://facebook.antavo.com/DZd/B/B/

BEMUTATÁS

A ház 1904-ben Berky Ferenc és Mauer Gizella építtette, Nagykónyi település akkori legmódosabb mezőgazdász családja. A ház számos eleme mutatja az akkori Berky család gazdagságát. 80 centiméter vastagságú vályogfalak, tégla istálló, öntöttvas tornácelemek, cap liliomdíszítések, tekintélyes belmagasság és nagy alapterület. Valamint kiemelkedő építészeti hozzáértés melyet az idő bizonyított. Több mint 100 év alatt a falak csak enyhén nedvesettek és egy olyan stabil suszterállásos tetőszerkezet amely beavatkozás nélkül még azonos időtartalmat képes szépségében fennállni.

A házat 2008-ban vásároltam közepesen leromlott állapotban, melyet próbáltak a jelenlegi komfort követelményeknek kialakítani, de sajnos a tradicionális építészet és a mai modern építőanyagok nem mindig férnek össze, így a ház komplett felújítást igényelt ezért több pályázati lehetőségnek utánanéztem, hol támogatást nyújtanak a ház teljes renoválására és szolgáltatásokkal való bővítésre. Az EMVA keretein belül támogatást nyertem és 2012-ben megkezdtem a ház felújítását, melyet várhatóan 2014 tavaszán fogok befejezni.

Most már el lehet mondani, hogy a ház 95%-os állapotban van és idén tavasztól, mint falusi szálláshely a vendégek fogadására teljesen alkalmas. A felújítás folyamán ügyeltünk, hogy tradicionális és természetes építőanyagokat használjunk, mész, tégla, égetett cserép, fa, murva és a modern anyagokat mint például a beton csak szükséges esetekben építsük be. A vályognál nagyon fontos olyan anyagok használata, melyek szellőznek.

Az idősebb szomszédok tanácsait is érdemes megfogadni , kik élettapasztalatukból adódóan javasolták, hogy a falakat meszeljük, mert nyáron kevesebb lesz a légy. Amennyiben a múltnak egy kicsit utána olvasunk építészeti szempontból és olyan tervezőt és kivitelezőt választunk ki jártas ezen területen akkor jó eséllyel kezdhetünk bele egy olyan felújításba , hol a munkák befejeztével azt az eredményt kapjuk, hogy a gázszámla egy fele akkora téglaház fűtésszámlájával vetekszik, vagy nyáron a legnagyobb melegben is a házban hűs van és a vályog természetes szelőzése miatt úgy kelünk fel reggel, hogy kipihentnek érezzük magunkat mintha a természetben aludtunk volna komfort körülmények közözött. Sajnos hazánkban az elmúlt 50-70 évben a vályog és nád háttérbe került azzal ledegradálva, hogy a szegény jobbágyak építőanyaga.

Pedig ha jobban megnéznénk itt egy közel ezer éves építészeti kultúra néz szemben egy 50 éves modern építészettel. A hagyományőrző építészet előnyeire sajnos csak akkor jön rá az ember általában mikor benne és érzi, hogy a ház nyáron hűvös, télen energiatakarékos tüzeléssel meleg és mellette kiválóan szellőzik. Vele szemben a modern műanyagba csomagolt házak, szintén energiatakarékosak, de akkor is egy „nejlonzacskóban” fekszik le az ember és abban kell, és azt is ki kell emelni, hogy nyáron a légkondi villanyszámlája hamarosan magasabb költséget tesz ki mint télen a fűtés. A modern ház célja a gáz és villanyszámlával való küzdelem, míg a tradicionális vályog építészet emellett védelmet nyújt a rovarok, rágcsálók elleni védekezésben, a takarékos vízgazdálkodásban, a háztájon keletkezett szemét újrahasznosításában, egy önellátó gazdaság kiépítésében, a benne lakók kényelmes pihenésében és egy gyönyörű kert megalkotásával egy olyan környezet kialakításában mellyel újra kimondhatjuk, hogy vidéken is lehet egy „mesekönyvben” boldogan élni.

Ezen előzmények alapján lettem motiválva, hol vendégeimnek egy olyan házat nyújtsak hol tradicionális elemek között érezhessék a mai komfortot, az öt teljesen felszerelt apartmanban és mellett a vidéki nyugalmat, rendezett kertet, több teraszról akár jakuzziból vagy a kinti szaunából is, egy hagyományos borospince meglátogatása mellett.

Pályaműre az alábbi linken lehet szavazni:
https://facebook.antavo.com/DZd/B/B/

Építettő: Szalai Gergely

Épitész idősebb Ribányi József

További képek az épületről: