ILYEN VOLT – IGY KÉSZÜLT – ILYEN LETT

Ezekhez a lepusztult, düledező vagy romos házakhoz nem dózert, hanem MINKET HÍVTAK. Nézd meg milyenek lettek !

Udvarház, présház és borospince valamint istálló és öreg cselédház teljes felújítása az alföldi Csengelén 2012- 2013 – ban

Pályaműre az alábbi linken lehet szavazni: https://facebook.antavo.com/DZd/B/F/

2012 kora nyarán kaptuk a megbízást a többgyermekes Budapesti házaspártól a csengelei 4 vályogépületből álló tanya felújítására.

A tanya korábban is mindvégig magántulajdonban volt, számottevő gazdálkodás, szőlő- és bortermelés folyt itt a múlt században.  Még furfangos praktikákról is keringtek mendemondák, megtalálhatóak voltak nyomaik pl. hogy hogyan falazták el a hatalmas pincerendszer túlnyomó részét az államosítás elkerülésére…stb.

Első körben csak az ún. Főház – Udvarház, az Istálló és az egybeépült Présház és Borospince szerepelt a munkák közt, a negyedik és leginkább lepusztult, már romos állapotú Öreg házra – mely korábban cselédházként funkcionált – csak opcionális ajánlatot tettünk.

Múlt  összel a három épület szerkezeti felújítása rendben el is készült és ekkor döntöttek a tulajdonosok az Öregház teljes felújítása mellett.

Csak a munkálatok folyamán derült ki, hogy ennek a vályogháznak a felújítása jelenti számunkra az igazi kihívást, hiszen jóformán a csupasz vályogfalakig kellett visszabontani az épületet és szinte újraépíteni az egész házat. Ezekután részleges aláalapozás, válaszfalazás és nyílászáró csere, külső-belső vakolatcsere, teljes tető- és födémcsere, valamint új víz-, villany és fűtésszerelés továbbá a külső-belső nemesvakolás volt a feladat.

Az „Öregház” végülis funkcióját tekintve a fiatalok háza lesz, amely a kamasz gyermekek mellett barátaik, rokonaik és a vendégek elhelyezésére is alkalmas – földszintjén az eredeti, hagyományos, hármas tagolású parasztház alaprajzot megtartó, beépített tetőterében pedig egy légterü – 260 m2-es hasznos lakóterü, korszerü funkcióju és kivitelezésü modern, ökoszisztematikus épület .

A ház szerkezetileg teljesen elkészült, a külső homlokzatok már a véglegesek, a földszinti burkolás, nemesvakolás a napokban lesz kész és a tetőtér szigetelése, hajópadlózása, lambériázása is folyamatban van az évvégi átadáshoz.

Ez a felújítás hüen tükrözi cégfilozófiánkat is, mely a tradícionális, organikus népi építmények megmentését, hagyományos elemeik megőrzését célozza az új, ám kizárólag természetes anyagok, korszerű technológiák, alternatív energiák használatának ötvözésével.

Ilyen volt:

Ilyen lett: