1387051932_200xA Pályázat azért keltette felérdeklődésünket, mert úgy érezzük, hogy fontos a népi építészet fenntartása, ápolása és lehetőség szerint a köztudatba való hirdetése, reklámozása. Minél szélesebb körben tudjanak róla az emberek, ápoljuk, tartsuk meg múltunkat, hagyományainkat a jövő nemzedék számára. Ez a pályázat is ezt szolgálja.

 

Pályamű megosztási linkje és szavazás: https://facebook.antavo.com/DZd/B/H/

Ezúton szeretnénk pályázni az “ÉV Vályogháza” címre!

A tavalyi év folyamán megfogalmazódott bennünk, hogy az 1900-as évek elején épített vályogházunkat felújítjuk.

Szerkezetét tekintve egy masszív, jó (kis tégla) alapokon álló épületről beszélünk. Szerencsére nem egy felvizesedett, népies szóval mondva “dohos” házikóról van szó.

A működési funkcióját tekintve elképzelésünk szerint a legjobb megoldás, ha egy kulcsos, alkalmanként falusi Vendégháznak kialakított épületet valósítunk meg.

2013 év elején pályázati forrást igénybe véve elkezdtük az építkezést, felújítást. Első lépésként lábazati (körben “alálemezeltük” az épületet)és aljzat, padló szigetelést végeztünk. Ezt követően tetőfelújítás következett, majd teljes falszerkezet javítás (újravakolás, külső hőszigetelés, színezés stb.). Az épület szerkezetét egyben hagytuk, pl. látszó födémgerendák, tornác és homlokzat a régi kornak megfelelően kialakítva…

A belső munkákat tekintve kialakítottunk két hálószobát, melyből külön-külön nyílik egy-egy fürdőszoba. A főépülethez csatlakozott melléképületben eredetileg is “kiskonyha” volt. Ezt is megtartottuk, mert fontosnak láttuk, hogy így szemléltessük ezt a jászsági népi hagyományos építkezési formát.

Figyeltünk arra, hogy természetes, környezetbarát anyagokat alkalmazzunk (fa nyílászárók, hajópadló, fenyőbútorok stb.) Az épületben napkollektoros meleg-vízellátás került kialakításra, valamint egy fatüzelésű vízteres kandalló biztosítja a fűtést. A nyári időszakban pedig klimatizált helyiségek fogadják vendégeinket.

Az épület ilyenformában már sajnos kuriózumnak számít ebben a térségben.

Pályázó

Neve: GRÉTA VENDÉGHÁZ

Címe: 5143 Jánoshida, Jászberényi út 9/1.

Pályázat azért keltette felérdeklődésünket, mert úgy érezzük, hogy fontos a népi építészet fenntartása, ápolása és lehetőség szerint a köztudatba való hirdetése, reklámozása. Minél szélesebb körben tudjanak róla az emberek, ápoljuk, tartsuk meg múltunkat, hagyományainkat a jövő nemzedék számára. Ez a pályázat is ezt szolgálja.