Egy mendei ház története
Parasztházunkat 1994‐ben vásároltuk a pest megyei kis faluban. Véletlenül, egy átutazás során tűnt
fel, hogy milyen bájos kis település ez, közel is van, jó a közlekedés. Ebben az évben költözött szét a családunk, és el kellett dönteni, hogy egy 4. emeleti panel, vagy egy kis faluban „álmaink háza”, amit így kissé előre veszünk a bakancslistánkon, és a „…majd egyszer kiköltözünk…”‐ből a tettek mezejére lépünk.

Pályaműre az alábbi linken lehet szavazni: https://facebook.antavo.com/DZd/B/I/

Egy mendei ház története

Parasztházunkat 1994‐ben vásároltuk a pest megyei kis faluban. Véletlenül, egy átutazás során tűnt fel, hogy milyen bájos kis település ez, közel is van, jó a közlekedés. Ebben az évben költözött szét a családunk, és el kellett dönteni, hogy egy 4. emeleti panel, vagy egy kis faluban „álmaink háza”, amit így kissé előre veszünk a bakancslistánkon, és a „…majd egyszer kiköltözünk…”‐ből a tettek mezejére lépünk.

Mivel autóm nem volt, elbicikliztem a faluba, és a főúton megkérdeztem az ott beszélgető néniket, hogy nem tudnak‐e eladó házat a közelben. Elmutogatták, hogy merre van. Éppen lakatlanul állt, ezért nyomozni kellett, hol a tulaj. Megnéztük, megbeszéltük, megegyeztünk. Igazából nem is akarta eladni, mert gondolta, jó lesz a gyerekének, de szimpatikus voltam, ezért azt mondta, eladja nekem.

A pénzre kicsit várnom kellett, de nyár elején lehetett költözni. Becuccoltam az istállóba és megszerveztem az átalakítást. Víz az udvarban, fűtés kályhával, elavult villanyvezetékek, döngölt földpadló. Viszont annak ellenére, hogy 10 éve lakatlanul állt nem volt felvizesedve, magas belvilágú, nyilván gazdagabb családé volt. A pince talpfa lépcsői elkorhadva, tető elfogadható állapotú.

Mit is kell tudni a vályogházakról? Erre a kérdésre a választ az akkori Családi Ház c. folyóirat korábbi számaiból próbáltam megszerezni. Abban elég sok átalakított, felújított házat lehetett találni.

Kitaláltam a belső elrendezést, hol legyen a fürdő, mi hogy legyen. A „tiszta szoba” és a konyha közötti falat részben kibontottuk, itt ott áttörtük a falat, új ajtónyílás, külön wc, fürdőszoba, és egy kis kandalló, és persze a gáz bekötés/fűtés volt az első kör. A nappalit hajópadlóztuk, a többi helység burkolólap, ill. szőnyegpadló burkolatot kapott. Ez volt a legelső átalakításunk.

Néhány év múlva továbbgondoltuk a házat, és hozzáépítettünk egy előszobát, és egy dolgozószobát, amit a korábbi tornácból alakítottunk ki. A két helység közé egy teraszt terveztünk, ami így egy udvarház jelleget kölcsönzött a háznak.

A lakásban az elé építés és a kisméretű ablakok miatt elég sötét lett, ezért az étkező‐konyha részen a födémet átvágtuk, és egy tetőtéri ablakot építettünk a tetőbe. Mivel ez oly sikeres volt, ezért a másik szobában is megcsináltuk. Szinte egy napos munka, mivel semmilyen kiváltásra nincs szükség, a lambériázás, szigetelés is csupán száraz építés.

A kertet menet közben alakítottuk. Minden saját kivitelezésben készült. A kerti tótól a fűtés szerelésig.

2004.február.14‐e nevezetes nap volt az életünkben. A Valentin napot azzal „ünnepeltük” meg, hogy a tűzoltók nem locsolták tele a lakásunkat vízzel, mert miután elmentünk otthonról, a volt nyári konyha ajtajának külső felét nem csuktam be, így az üveges ajtón beláttak a lakásba, és látták, hogy a kigyulladt istállóból átalakított garázs tüze nem ment be a lakásba, „csak” a tető ¾‐ét emésztették el a lángok. Miután a szomszédom felhívott, hogy hol vagyunk, mert ég a ház azonnal száguldottam haza Gödöllőről, de már csak az eloltott tüzet láttam.

A biztosító kifizette a kárunkat, és mi továbbgondoltuk a házat. Már nem az eredeti állapototállítottuk vissza, hanem a ház elejét meghagyva, L alakban toldottunk hozzá a házhoz. A régi és az újető is egy dilemma volt, hiszen a száraz fájú öreg tető, a régi cserepekkel méretben is kisebb volt, mint a tervezett új, és súlyban is, hiszen az új cserép a maga 40‐45 kg‐os súlyával már eleve nagyobb teher, plusz a nedves 10×15‐ös gerenda szintén. Ezért olyan megoldást kerestünk, ami jellegében megy a parasztházhoz és könnyebb. Így a Gerard lemez mellett döntöttünk, ami megszólalásig hasonlít a Bramac cseréphez, viszont a súlya kb. 12 kg.

Az új rész egy teljesen tégla építésű rész lett, felmerült az ötlet, hogy a garázs tetőterében egy különlakást alakíthatnánk ki, akár vállalkozás céljára is. Így került a képbe a falusi turizmus, mint lehetőség.

A terveket ennek megfelelően módosítottuk.

A mindinkább előtérbe került energiatakarékosság folyamatosan foglalkoztatott, és mivel a fűtést az új részben is meg kellett oldani, ezért elkezdtem a vályogházak lehetséges szigeteléséről olvasni,anyagot, információt gyűjteni.

Elsőnek a födémet szigeteltük. Meghagytuk a hagyományos sártapasztást. Mivel az új tető kapott betonkoszorút, ezért a talpszelemeneket összekötöttük 15×10‐es gerenda vázzal, aminek közeit 5 cm légrés után 10 cm kőzetgyapot töltést kapott, majd erre OSB lap került. Így kaptunk egy átszellőző járható felületű padlást.

Alapja nem volt a háznak ezért első körben a fémlemez beütéses megoldással a padlószint alatt szigeteltük a lábazatot. Később körben aláalapoztuk‐szigeteltük a lábazatot, úgy, hogy a lemez alatt kb. 30 cm szélességben kiástuk az alapot. A belső oldalra kátránypapíros szigetelést fektettünk, és bebetonoztuk. Így statikailag stabil maradt a ház. A hátsó homlokzatnál a vízelvezetést drain csővel oldottuk meg.

Mivel a homlokzatot nem lehet légmentesen lezárni, ezért ide a polisztirol szigetelés nem megfelelő. Ezért az ÖKO házaknál alkalmazott nádlemez szigetelés mellett döntöttünk.

A gyártóvalmegegyeztem, hogy a megszokott 5 cm helyett tud gyártani 7 cm vastag 2×1 m‐es táblás nádlemezt,

amit 200‐as szögekkel felerősítettünk a vályogfalra. Erre rabic háló majd meszes vakolat került. A színezés szilikát alapú nemes vakolattal történik.

A homlokzatot díszítő „faragások”, a terasz korlátja is saját készítésűek. Könyvekből vett motívumok

összeválogatásával készült egy dekopír fűrész segítségével.

A pince sima döngölt föld aljú volt, omladozó lépcsővel. A lépcsőt újra betonoztuk, majd a padlószintet lejjebb engedve sima bontott tégla burkolatot kapott.

A látványkandalló egy bio etanol égője,őzgerincformából, és alu ereszcsatornából készült.