Az egészségünkre ártalmatlan, ökotudatos építőanyagok piaca Németországban folyamatosan növekszik a kereslet, a minőségi természetes anyagok és rendszerek iránt főleg a végfelhasználók körében növekszik.
A németországi Heinze Bauherrendatei, az építtetők és felújítók körében immár másodjára végezte el felmérését, hogy kiderítse mennyire tudatosak a vásárlók az egészséges belső levegőjű otthonok kialakításában?

Egészséges lakóklíma – egészséges levegőjű otthonok, természetes környezetbarát építőanyagok használatával

Az egészségünkre ártalmatlan, ökotudatos építőanyagok piaca Németországban folyamatosan növekszik a kereslet, a minőségi természetes anyagok és rendszerek iránt főleg a végfelhasználók körében növekszik.

A németországi  Heinze Bauherrendatei, az építtetők és felújítók körében immár másodjára végezte el felmérését, hogy kiderítse mennyire tudatosak a vásárlók az egészséges belső levegőjű otthonok kialakításában?

A mintavételi alap a tavalyihoz (akkor 175 résztvevő) képest több mint duplája (371 magánépíttető) volt. A résztvevők átlagosan 20 perc alatt töltöttek ki a kérdőívet melynek legfontosabb tapasztalatai a következőek:

Az idén megkérdezettek legnagyobb félelme idén is a penésztől volt. Legalább ennyire foglalkoztatta a megkérdezetteket az építőanyagokból származó és kipárolgó emissziók, például: Formaldehid. A megkérdezettek 91% – nagyon komoly problémának ítélte meg ezt.

Összességében nézve nőtt az érdeklődés –még ha csak csekély mértékben is- az egészségünk szempontjából ártalmatlan építőanyagok iránt. A megkérdezettek 64%-a tudatosan keresi az ilyen termékeket.

A megkérdezettek szerint az építészek nem nyitnak eléggé az egészségtudatos építési és felújítási koncepciók irányába, így a kérdőívet kitöltők nem érezték megfelelőnek a szakemberek tájékoztatását / felkészültségét.  Állítja a 2/3-os többség.

Az építtetők / felújítók mindössze 27%-a érzi úgy, hogy az egészségtudatos építés és felújítás tekintetében megfelelő felvilágosítást kapott építészétől, beleértve az egyes építőanyagok előnyös és hátrányos tulajdonságait is. Megfontolandó, hogy a kérdőívet kitöltők 75%-ának fontos lenne, legalább, hogy építésze legalább felajánlja a lehetőséget.

Minden második megkérdezett figyeli a különböző minősítéseket – környezetbarát termékekre vonatkozó védjegyeket.  pl. Blauen Umweltengel, Nature Plus …

több mint 60%, hajlandó a magasabb komfortért és a jobb közérzetért többet fizetni, különös tekintettel igaz ez a hőszigetelésekre és a különböző felületképző anyagokra (vakolat, festék, tapéta stb).

A megkérdezettek 90% rendszeresen szellőztet otthonában. Leggyakrabban a konyhákban, aztán fürdőszobában és a hálószobában.  22%-uk azt állította, hogy a hálószobában állandóan nyitva hagyják az ablakot.

69%-a megkérdezetteknek állítja, hogy kerüli otthonában a magas páratartalmat. Ennek ellentmond az, hogy csupán 45%-ok rendelkezik a páratartalom mérésére alkalmas készülékkel otthonában.