A Bolus armenicus név a középkortól a gyógyászati célokra használt agyagok szinonimája lett. Már a görög – római birodalomban különös figyelmet szenteltek a gyógyászati célra használt agyagnak, melyek óriási belső felülettel bírnak réteges felépítésüknek köszönhetően, méregtelenítő hatásúak.

Bolus armenicus –az ezeréves gyógyító anyag!

A Bolus armenicus név a középkortól a gyógyászati célokra használt agyagok szinonimája lett. Már a görög – római birodalomban különös figyelmet szenteltek a gyógyászati célra használt agyagnak, melyek óriási belső felülettel bírnak réteges felépítésüknek köszönhetően, méregtelenítő hatásúak. Ezek az agyagokat különböző bányaterületekről nyerték ki, tisztították meg, majd hajókra rakodták és látták el az azonos fejtésből készülteket. A pecséttel igazolták az eredetét, mivel a középkorban elérhető legjobb minőség Algériából származott – a Bolus Armenicus vagy más néven Terra armena. Már a görög orvosok is használták méregtelenítésre, mind külsőleg, mind belsőleg.

Gart der Gesundheit – a középkor legjelentősebb natúr gyógymódokat, gyógynövényeket tömörítő tudományos könyve, mely 435 fejezetben 382 növényt, 28 ásványt és 25 kábítószert nevez meg.

Az 1485-ben kiadott könyvben több javaslatot is tettek arra, ahol a Bolus Armenicus alkalmazása segíthet:hintőporként mindenféle sebre, asztma esetén, gyógyital formájában véres hasmenésre, túlzott menstruációs vérzésnél, járványoknál fellépő láz ellen, bőrkiütésnél, hólyagosodásnál, fekélynél, borban vagy rózsavízben feloldva kiváló védőital komoly járványoknál. Végezetül a szerzője Johann Wohnecke vom Kaub  azt mondja: ha a fent megnevezett betegségeknél a Bolus armenicus nem segít,  akkor nagyon ritkán segít más orvosság.

A dolgok mai állása szerint az agyagot külsőleg alkalmazzák pl. gyógyiszap, és hatékonyságát az óriási belső kristályos felületének tulajdonítják, mely károsanyagokat köt meg, így méregtelenítő, béltisztító.

Gyógyiszapok Magyarországon

A gyógyiszap hazánkban viszonylag kevés helyen (Makó, Hajdúszoboszló, Tiszasüly, Alsópáhok, Hévíz) fellelhető kincsünk. Az ország iszapjai típusonként rendelkeznek átmelegítő, merevségoldó, vérbőséget okozó, fájdalomcsillapító hatásokkal. Elsősorban területi és gerinc idült degeneratív megbetegedéseknél, sportsérüléseknél használható. Elősegíti az anyagcserét, élénkíti a mirigyműködést, megnyugtatja az idegrendszert, és a sejtműködést a gyógyulás irányába befolyásolja.  

Az agyag, mint gyógyító építőanyag!

Az ókori görög-római világban a fa, tűz, fém és a víz mellett a föld egyike az 5 elemnek. Ez a világnézet a mai napig sok kultúrában fellelhető, és hasonló formában jutott el hozzánk is a kínai FENG SHUI nyomán. A föld nem volt drága, mindenhol fellelhető volt, és mindent tartalmazott, ami az élethez elengedhetetlen: fémeket, sókat, agyagot.

EMOTON agyagbánya Felső-Ausztriában

EMOTON agyagbánya Felső-Ausztriában

Az agyag (vályog), az egyik legnagyobb tradícióval rendelkező, ezáltal legpróbáltabb építőanyag.

  • A Zikkurate Mezopotámiában vályogtéglából készült.
  • A kínai nagyfal először döngölt agyagból készült, majd csak később húzták fel a téglákat kívülről.
  • Jemenben sok művészi épület készült agyagból.
  • Egyiptomban a tradicionálisan épített vályogházak (22-27C) sokkal alacsonyabb hőmérsékletingadozást mutatnak, mint a betonból (16-40C) készült házak.
  • Magyarországon jelenleg is körülbelül 700.000 vályogház található

 

Az agyag pozitív élettani és lakóklimatikus tulajdonságai otthonainkban:

1.Az agyagvakolatok és vékonyvakolatok 100%-ban természetesek, mentesek mindenféle vegyi adalékoktól, nincsen káros kipárolgásuk (VOC-k illékony szerves vegyületek pl. formaldehid) ezáltal nem szennyeziklakótereink levegőjét.

2.Antisztatikus felületet eredményez, melynek köszönhetően kevesebb a szálló finompor és az nem reked a levegőben, ahol irritálja a nyálkahártyánkat.

3.Kivitelezőbarát: újranedvesítve ismét formázhatóvá válik, így eltüntethetőek a kisebb egyenetlenségek, kivitelezési hibák.

4.A páraszabályozó képességének köszönhetően a lakótereinkben állandóan 50-55%-os relatív páratartalom biztosított, így a penészedés kialakulásának veszélye minimális. Az agyagvakolatok és agyag nemesvakolatok, több mint 10x több nedvességet képesek felvenni a lakótereinkből, mint a gipszes vakolatok.  Forrás: Baudocu  – más beltéri vakolatok szorpciós képességei ide kattintva tekinthetőek meg.

5. A levegő ionizációjának – légtisztító hatás– köszönhetően, kellemes és tiszta levegő vesz körül bennünket, pontmint ahogy a tengernél, vagy a hegyekben tapasztalható.

6. A hőhidak, az agyag nedvességfelvevő hatásának köszönhetően minimálisra csökkenthetők, gyakorlatilag megszűnnek, ezáltal elkerülhetőek az építőanyagok károsodásai.

7. A kellemetlen szagokat az agyag tartósan megköti, és közömbösíti. Egészséges, tiszta levegőt biztosítva otthonunkba, mely különösen a légúti allergiás megbetegedésekben szenvedőknek jelent nagy megkönnyebbülést.