article_200xEgyre többen nyilatkoznak úgy, hogy előnyben részesítenék a természetes, egészségünkre és környezetünkre ártalmatlan építőanyagokat, ha azok ára nem jelentősen magasabb, mint a piacon elérhető többi építőanyag. Nagyon sok azonban a téves információ, és kevés a hozzáértő kivitelező, aki otthonosan mozog az öko építőanyagok használatában, derült ki egy nemrégiben nyilvánosságra hozott építőipari kutatásból.

 

Egyre többen nyilatkoznak úgy (mind a szakmabeliek, mind a magánépíttetők), hogy előnyben részesítenék a természetes, egészségünkre és környezetünkre ártalmatlan építőanyagokat, ha azok ára nem jelentősen magasabb, mint a piacon elérhető többi építőanyag. Nagyon sok azonban a téves információ, és kevés a hozzáértő kivitelező, aki otthonosan mozog az öko építőanyagok használatában, derült ki egy nemrégiben nyilvánosságra hozott építőipari kutatásból.  Érdemes kicsit tovább boncolgassuk ezt a témát:

A fenti kutatásban részt vevők 48%-a túlságosan nagy árkülönbségre tippelt  >20%. A valóságban azonban egy teljes ház építési költségeihez képest csekély különbséget jelent, ha valaki környezet és egészségbarát terméketválaszt. A németországi IBN Institut für Baubiologie und Ökologie /idén ünnepelte 35 éves fennállását/, szakemberei egy egyszerű családi ház esetében 5-10%, míg egy bonyolult villánál 10-15% plusz költségről beszélnek.  Ezek a számok a jól átgondolt, tudatos tervezés következtében csökkenthetőek.

Az építészeknek nagy felelőssége van abban, hogy milyen otthonok épülnek a jövőben, ezáltal véleményem szerint kötelességük is ügyfeleik figyelmét felhívni arra, hogy az ökoépítészet egy hosszabb távú, de szükséges befektetés a jövőbe! Csak így valósulhat meg, a fenntartható építészet alapfeltétele, miszerint a jelen kor szükségleteit úgy kell kielégítsük, hogy a következő generációnak is meglegyen az esélye az ő szükségleteik kielégítésére.

Az alábbi videóban doc.h.c. Velősy András tolmácsolásban Reiter Josef tart előadást építészeknek az ökologikus építőanyagok használatáról, az ÖKO Architektour építész-szakmai rendezvényünkön:

Sajnos a tapasztalatok szerint, nagyon kevesen teszik ezt még meg. Németországban, ott ahol dübörög az építőpiac és élen járóak az ökologikus építőanyagok használatában, 371 magánépíttető közül mindössze 27%-ok érezte úgy, hogy megfelelő tájékoztatást kapott az ökologikus anyagválasztásról építészétől.

Magyarországon azért is árnyaltabb a helyzet, mert jóval kevesebb a megvalósult ökologikus szemléletű új épület, mely megtekinthető. Tavalyi évben erre irányuló kezdeményezése volt a HuGBCMagyar Környezettudatos Építés Egyesületének– Green Walk rendezvénye, hogy az érdeklődők megvalósult példákon keresztül szerezzenek ismereteket.

Németországban, Ausztriában ezzel szemben – iskolák, óvodák, irodák, szállodák is épülnek természetes anyagok használatával (fa, vályog, agyag, szalma, kender stb, nád). Több tudományos szervezet is létesült a fogyasztók megfelelő tájékoztatására, kutatásra, minőségbiztosításra.

A következőkben néhány olyan szervezetet és internetes oldalt gyűjtöttem össze, melyek hasznos támpontokat adnak az ökotudatos építtetőknek és felújítóknak.

www.natureplus.org – melynek 3 fő célja: klímavédelem, egészséges lakóklíma, fenntarthatóság. Az oldalon elérhető egy adatbázis is a minősített építőanyagról, felhasználási területenként.

www.sentinel-haus.eu 2005-ben alapított szervezet, mely oktatási tevékenységet is végez, kivitelezők és építészek körében az egészségünkre ártalmatlan építőanyagok kiválasztásában, és alkalmazásában. 2009-ben készítette el azt a szigorú kritériumrendszert, melynek keretein belül szerződésben garantálja a károsanyag mentes, egészséges lakótereket.

http://www.baubiologie.de/site/home.php 35 éves múltra visszatekintő szervezet, mely a szakmai képzésen túl – Nemzetközi Épületbiológus képzés, tanácsadással segíti az építtetőket, és építőanyagok minősítését is vállalja.

http://www.baubook.at/zentrale/ – termék deklarációs központ –  ökológiai értékekkel

http://www.dachverband-lehm.de 1992-ben alapított érdekközösség  – a vályog, mint építőanyag népszerűsítésére jött létre – mára nemzetközileg is elismert kompetens partner a vályogépítészétben.