article_200xMostani bejegyzésemben egy kicsit tudományosabb területekre evezünk, de éppen csak annyira amennyire szükséges.
Ahhoz, hogy jobban meg tudjuk érteni az ökoépítés szükségességét, először is az épületbiológia alapjaival kell megismerkedjünk. Ezért is szól ez a cikk elsősorban az épületbiológiáról. Az ezt követő bejegyzés pedig az ökoépítészetről!

Épületbiológia és ökoépítés. Valóban zöld hóbort csupán? 

Az épületbiológia egy interdiszciplináris tudomány, mely szisztematikusan vizsgálja az ember és az épített környezetének egymásra való hatását, befolyását. Az épületeinknek hozzá kell járuljanak az egészségünk megóvásához, jó közérzetünkhöz és komfortérzetünk növekedéséhez. Az épületbiológiai a biológia, kémia, és fizika alapján vizsgálja azt, ahogyan egy épület és az abba beépített anyagok az emberekre hatnak.

Az elmúlt 40 év épületbiológiai ismereti – körülbelül azóta van hivatalosan ez a tudomány – szolgálnak ma alapul azoknak az ismereteknek, ahogyan ma egy építőanyagot, egy bútordarabot, egy szőnyeget, egy elektromos installációt, egy fűtés rendszert, egy lámpát, egy hőszigetelést, egy porszívót vagy egy falfestéket megítélünk. Ez röviden azt jelenti, hogy az adott anyag, egészségünkre ártalmatlan, jó közérzetet elősegítő vagy éppenegészségünkre káros.

Nem csak az embernek kell egészségesnek lennie, hanem a környezetének is, mivel mi emberek a föld természetes erőforrásaiból élünk, és ezt 100%-ban! A mai határtalanul globalizált világunkban, melyben a javakat a szabad kereskedelemnek köszönhetően bárhonnan készen kaphatjuk, gyakran megfeledkezünk erről az ember és természet általi szoros összefonódásról. Hosszú távon azonban 100%-ig biztos, hogy nem élhet jobban az emberiség, mint ahogyan a természetes környezete. Ezért is kezeli az épületbiológia kezdetektől fogva kiemelten fontos területként az ökológiai alapkérdéseket, mint talaj és ivóvízkészlet védelme, levegő szennyezésmegelőzése, és a rendelkezésre álló természeti erőforrásokkal történő felelős gazdálkodást.

Ezt az ökológiai aspektust hagyta figyelmen kívül az utóbbi évtizedekben az építőipar és az építőanyag gyártók, melynek következtében erős vita alakult ki az épületekben észlelhető megnövekedett károsanyag koncentráció: pl formaldehid, azbeszt, PCP*, PAH**, vagy PCB***

*pentaklórfenol – favédő szerek

**policiklikus aromás szénhidrogén – kátrány alapú bevonatok, kátrány alapú parkettaragasztó, dohányfüst

***poliklorinát bifenil – többnyire tűzgátlásra használt szer, illetve lágyító.

Az alábbi példákon keresztül jobban megérthetjük, hogy mi is az amit az épületbiológia képvisel, és mi az amit nem:

  • Takarékosság egy élhető jövőért… nem visszatekintés a szemmel láthatóan fényesebb múltba!
  • Minőségi és felelősségteljes innovációk, esztétikai szempontok figyelembe vételével… nem improvizáció és komolytalan bohóckodás.
  • Orientáció a természetet példaképként tekintve, beleértve annak sokrétű forma és színvilágát… Nem formalizmusság
  • Odafigyelés minden embertársunkra… nem egy szűk réteg luxusa
  • Elhivatottság, egy egészséges lakókörnyezet kialakítására… sokkal több annál, mint egyes építőanyagokat kevésbé szennyezővé tenni
  • Egy komplex rendszer a teljes egészet szem előtt tartva… semmi, amit az ember egyszerűen, a most bevett építési standardhoz hozzá tudna fűzni.
  • Megfizethető építési és lakhatási költségek… Nem rejtett költségek, melyet a közösségre és a természetre hárítanak át.