article_200xOlaszországi Partnerünkről –Naturalia Bau -, mely Olaszország legnagyobb öko építőanyag kereskedője, korábban már írtunk nektek az ÖKO Építés – Felújítás Magazinunk első számában. Magazinunkat azonban csak a regisztrált tagjaink kapják, meg így most szeretnénk a nagyobb nyilvánosság elé tárni ezt a példaértékű épületet.

1406053373_200xA Natrualia Bau 2009-ben Klimahaus Gold+ díjat kapott, melyet azok az épületek kapják meg, melyek energiahatékonysága kimagasló és környezetbarát építőanyagok használatával készül, mely támogatja a fenntartható fejlődést.

 • klimahause Gold+ : 8kWh/(m2.év)
 • 10kW fűtőenergia 1m3 földgáznak felel meg. 
 • Éves CO2 megtakarítása az épületnek:20.000kg
 • Fotovoltaikus előállítás:25.462kWh
 • Teljes energiafelhasználás:19.298 kWh
 • Plusszban megtermelt energia, többletenergia:6.164kWh

Klímasemleges építés

Zeró emisszió – és a levegőnk tiszta marad

Hogyan működik a klímasemleges építés?

A közlekedés, és az ipari termelés következtében fellépő környezetszennyezés már évtizedek óta fontos téma, nem különösebb említést kapott azonban ezen belül az építőipar. Világviszonylatban azonban az építőipar a CO2 kibocsájtás egyharmadáért felelős! A Naturalia Bau cégközpontja Olaszország első klímasemleges irodaépülete, mindehez még természetes építőanyagokból épült! Az épület nem csupán CO2 semleges, hanem pozitív CO2 mérleggel bír.

Mit is jelent a zéró emisszió egy épület esetében?

A zéró energia lefordítva annyit tesz, hogy az épületnek nincs semmi CO2 kibocsájtása, és ezzel a környezetet sem terheli. Az épület lakóinak pedig, egészséges beltéri levegőt és környezetet, mindehez hosszú távú megtakarítást az energia függetlenség miatt.

Hogyan érték ezt el?

Kiemelt hangsúly minőségi hőszigetelőanyagok alkalmazásánál: a jó hőszigetelés által megelőzhető a szükségtelen Energia- és hőveszteség, és védelmet biztosít a nyári túlmelegedés ellen is!  Mind a padló, födém és tetőszigetelésnél használt anyagok hőszigetelő képessége kimagasló és ehhez jönnek a jól szigetelt ajtók és ablakok.

 • Fűtés –és hűtés talajhővel
 • A geotermikus rendszer segítségével rendkívül gazdaságos módon hűtjük nyáron és fűtjük télen az irodánkat.
 • Áramellátás – napenergiával
 • Az épület tetején helyett kapott 200m2 felületű fotovoltaikus rendszer látja el árammal a geotermikus rendszert és a világító és egyéb elektromos berendezéseket az irodában.
 • A kontrollált központi szellőztetés és a fűtőhűtő berendezés kéz a kézben teszi a dolgát, így akár nagyobb mennyiségű légcsere is megoldható hőveszteség nélkül.
 • A hűtés-és fűtés a falba és padló épített csöveken keresztül,  vályogvakolattal kiegészítve történik. A vályogvakolat és a falfűtés ideális párosítás. A rendszer alacsony hőmérsékleten működik, melyet a vályog nagyon hosszú ideig képes eltárolni.

A NATURALIA BAU új irodaépülete aktívan kiveszi a részét a klímavédelemből, mert építtetői számára tudva levő volt, hogy a természeti erőforrásokkal takarékosan bánva, felelőségteljes módon lehet csak az elkövetkezendő generációk számára élhető környezetet örökül hagyni.