article_200xNincs talán még egy olyan építőanyag, mint amilyen a vályog, mely egyszerre teljesíti az ökológiai, épületbiológiai elvárásokat, és oly sokrétű felületi kialakítást tesz lehetővé. Ez az ősi anyag pozitív tulajdonságainak köszönhetően manapság újrafelfedezését éli, mivel nem tartalmaz vegyi adalékokat, így egészségünkre ártalmatlan.

Egyesek nem is sejtik, mások újra –és újra meglepődnek azon, hogy a mai építőanyag piaci standard, messze elmarad az emberi egészségre ártalmatlan építőanyagok használatától. Mindez ahhoz vezet, hogy sok új építésű háznál, vagy nagyobb felújítási munkálatok után a beltéri levegő minősége a megengedett egészségi határértéknél magasabb koncentrációban tartalmaz VOC-ket, illékony szerves vegyületeket (ragasztóanyagokból, festékekből, bútorokból és más építőanyagokból kipárolgó kemikáliák).

Nincs talán még egy olyan építőanyag, mint amilyen a vályog, mely egyszerre teljesíti az ökológiai, épületbiológiai elvárásokat, és oly sokrétű felületi kialakítást tesz lehetővé. Ez az ősi anyag pozitív tulajdonságainak köszönhetően manapság újrafelfedezését éli, mivel nem tartalmaz vegyi adalékokat, így egészségünkre ártalmatlan. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően, mára a vályogból magas minőségű, tartós építőanyagok készülnek, melyek minden tekintetben felveszik a versenyt a vegyi úton előállított, kemikáliákat tartalmazó építőanyagokkal.

Az ökológiai tulajdonságok mellet, az épületfizikai tulajdonságok legalább annyira érdekesek, melynek köszönhetően nagymértékben képesek jótékonyan befolyásolni otthonaink lakóklímáját. A vályog hőmérséklet- és páraszabályozó. Nagy mennyiségű párát képes felvenni a levegőből, mint egy puffer eltárolja azt, majd később leadja. Az állandó –minimális ingadozásokat mutató – páratartalomnak köszönhetően a penészedés veszélye szinte teljesen kizárható. Ezért is ajánlják sokan a vályogvakolatokat pl. fürdőszobákba.

A vályog építőanyagokkal kialakított lakóterekben a relatív páratartalom tipikusan 45-55% között marad egész évben, mely a lakók egészségére pozitívan hat. Az allergiások számára, különösen ajánlott, hiszen a vályog építőanyagok nem tartalmaznak vegyi adalékokat, és a minimális finompornak köszönhetően enyhülnek panaszaik. Végezetül, egyes vályog építőanyagok laboratóriumi vizsgálatokkal bizonyítottan, képesek a lakóterekben előforduló káros vegyületek (VOC-k) semlegesítésére és kellemetlen szagok megkötésére.

…és aki azt gondolná, hogy a pozitív élettani hatásért cserébe a designról le kell mondania

Míg a vályogvakolatokat, tömegüknél és nagyobb anyagvastagságuk mellett a páraszabályozásból, hőtárolásból veszik ki szerepüket a végső felületképzést jelentő agyag nemesvakolatok, a megfelelő kopásállóságot biztosítják, hagyják érvényesülni a vályog pozitív tulajdonságait, sokrétű felületi kialakítást tesznek lehetővé.

A különböző finomságú nemesvakolatok, más-és más felületi kialakítást tesznek lehetővé, legyen az teljesen sima, vagy 3d hatású, struktúrált felület.

A fenti pozitív tulajdonságok miatt, egyre több helyen talál alkalmazásra a vályog, legyen szó újépítésről, vagy egy meglévő vályogház felújításról, alacsony energiaigényű vagy akár passzívházaknál. Míg nálunk a vályogtégla elterjedtebb, Nyugat- Európában különleges design elemként is szolgál, de tartó falakat is alkot a döngölt vályogfal.

Az elkészült felületeket, még egyedibbé tehetjük különböző természetes alapú waxokkal: fényesen csillogó, mosható felület, antik hatású és hőálló felület vagy arany és ezüst effektekkel tarkított.

Színezés:

1407787107_200xA nemesvakolatok színezésére természetes ásványi és földpigmentek állnak rendelkezésre.