Vegyszerek helyett a mindennapokban – ökologikus háztartás
Már a 80-as években megállapításra került, hogy a tisztító-és fertőtlenítőszerek hatékonysága egyre gyengébb. Kórházakban használatos tisztítószereket vizsgáltak meg, és jutottak arra a következtetésre, hogy a baktériumok egyre inkább rezisztenssé válnak, még a legerősebb anyagok ellen is.

Vegyszerek helyett a mindennapokban – ökologikus háztartás

Már a 80-as években megállapításra került, hogy a tisztító-és fertőtlenítőszerek hatékonysága egyre gyengébb. Kórházakban használatos tisztítószereket vizsgáltak meg, és jutottak arra a következtetésre, hogy a baktériumok egyre inkább rezisztenssé válnak, még a legerősebb anyagok ellen is.

Kemikália- koktél, szúrós szagú, allergén, veszélyezteti a talajvizet, rákkeltő és még folytathatnánk a felsorolását azon figyelmeztető szavakból, melyek a tisztító és fertőtlenítőszerek alkotórészeire vonatkoznak. Ennek ellenére  érdekes házi praktikákkal találkozhatunk a mindennapokban mint pl. Műanyag ételhordó hypóval történő elmosása, vagy ha a kifőzhető ruhához 250ml Domestost adunk, sugárzóan fehérek lesznek a ruhák.

A klórtartalmú termékeket már több éve tiltják a lakossági felhasználásnál. Több termék biztonságtechnikai adatlapján is szerepel a csak ipari felhasználásra felirat!

Vegyszermentes takarítás

Ahhoz, hogy a lakást tisztává és illatossá varázsold, nincs szükséged hatféle méregdrága tisztítószerre: természetes szerek használatával is ugyanolyan jó eredményeket érhetsz el, közben pénzt is spórolsz, és még a környezetedet is kíméled.

Probiotikus tisztítószerek: (ecetmentes, vegyszermentes, nem kell kutyulni házilag)

Szőnyegtisztítás vegyszermentesen: http://naturmami.hu/szonyeg-tisztitasa-vegyszermentesen/

Vegyszermentes sütőtisztítás: http://naturmami.hu/vegyszermentes-sutotisztitas/

Zsíroldásra citrom

A makacs, zsíros foltok a gáztűzhelyen és egy méteres sugarában sok bosszúságot okoznak, és a legtöbb háziasszony hideg zsíroldóval harcol ellenük. Az biztos, hogy hatékony módszer, de a bőrödet és a tüdődet sem kíméli. Ugyanezt a zsíroldó hatást a citrom is garantálja: csavard ki egy citrom levét, majd kend a zsíros foltokra, és hagy állni tíz percig. Szivaccsal könnyedén lejönnek a pöttyök, valódi citromillatban is dolgozhatsz, ráadásul közben fertőtlenítettél is. Citrom helyett annak levéből előállított citromsavat is használhatsz, hatása hasonlít az ecetére is, de mivel szelídebb, több felületen használhatod, és a háztartási boltokban kapható fél kilónyi adag sokáig elég. Két evőkanálnyit tegyél belőle egy spricnibe, és öntsd fel fél liter vízzel: nemcsak a tűzhelynél, hanem a pult vagy a mosogatótálca fertőtlenítésénél is bevetheted, jó illatú, lebomlik, és hatásos, emellett flakonban sokáig eláll.

 

Vegyszermentes felmosás: 5 liter vízbe tegyünk 2-3 evőkanál szódabikarbónát és fél deciliter ecetet vagy egy kanál citromsavat, majd ehhez is öntsünk 15 csepp teafaolajat. Az eredmény hihetetlen lesz, a szódabikarbóna ugyanis eltünteti a szagokat, az ecet és teafaolaj pedig fertőtlenít. Ha illatokra vágyunk, szintén tehetünk illóolajat a keverékbe. Az oldattal a felmosás a szokott módon működik.

Vízkő eltávolítás vegyszer nélkül 2 evőkanál szódabikarbónát és 2 evőkanál citromsavat vagy ecetet keverjünk össze fél liter vízzel. Ezt egy régi fújós flakonba önthetjük, és abból egyenletesen adagolhatunk a takarítani kívánt felületre, amin hagyjuk a szert negyedóráig hatni, majd töröljük le egy szivaccsal.

Vegyszermentes mosás, hajmosás:

Mosódió

A szokásos mosópor és öblítő kombinációt cseréld fel mosódióval, mosószappannal és ecettel, és máris megszabadultál a jó pénzért vett, olykor irritáló adalékanyagoktól, melyek gyakran a bolti mosópor egyharmadát kiteszik. A mosódió ugyanolyan jól tisztít, de teljesen természetes, régóta használt anyag. Többféle változatban kapható, természetes állapotában, de porként vagy folyékony mosószereként is megvásárolhatod bioboltokban. A dió héjában található szaponin nevű anyag felelős a tisztításért, és ez körülbelül három mosás során kioldódik, ilyenkor a kis zsákba tett diókat ki kell cserélni egy újabb adagra. Nagyon jól tisztít, fertőtlenít, és öblítőre sem lesz szükséged a mosáshoz. Ha ráadásul a mosódiókból 10-12 darabot másfél liter vízben főzöl fél órán át, majd leszűröd, akkor vegyszermentes folyékony mosószerhez jutsz, melyet nemcsak mosáshoz, de mosogatáshoz vagy hajmosáshoz is használhatsz.

Mosószappan

Házi mosószert mosószappan főzésével is előállíthatsz. Ez az állati vagy növényi zsíradékból előállított szappan ugyanaz, mint amit nagyanyáink főztek. Egyet lereszelve, hat liter ásványvízben felfőzve hatékony mosózselét készíthetsz belőle. Ha elkészült, egy mosáshoz fél deciliternyit adj belőle a mosógép megfelelő rekeszébe, öblítéshez pedig ecetet használj, oldja a vízkövet, és a végeredmény sem lesz ecetszagú. Fehérítéshez sem kell külön mosóport venned, optikai fehérítők helyett valódi fehérséget kapsz a háztartási és bioboltokban kapható nátrium-perkarbonáttal, melyből két evőkanálnyit adj egy lavórnyi forró vízhez, és ebben kihűlésig áztasd a ruhákat, majd a szokásos módon mosd ki.

Mosószóda, bórax és szódabikarbóna

Egy másik kevéssé ismert, ám annál hatékonyabb, lúgos szer a mosószóda: sziksó néven is emlegetik, a természetben előforduló anyag, zsíroldásnál és mosásnál is jó szolgálatot tesz. Pár száz forintért beszerezhetsz egy kilónyit drogériákban vagy bioboltokban. Az odaégett vagy zsíros konyhai edényeket  tisztíthatod meg a segítségével, mosogatószer helyett pedig bóraxot is használhatsz: ez a kézkímélő szer háztartási boltokban, bioboltokban és patikákban is kapható. Felmosáshoz a szódabikarbónát vedd elő, két evőkanálnyit oldj fel egy vödörnyi forró vízben, tehetsz hozzá némi teafaolajat, mely a fertőtlenítésért és az illatosításért felel, és ezzel moss fel a szokásos módon – ugyanolyan tiszta lesz a lakás, mint bolti vegyszerrel.

Fürdőszobába ecet

A legnagyobb problémát a lerakódó vízkő okozza, de a jó öreg ecet segítségével még a makacs szennyeződéseket is könnyedén eltüntetheted mindehonnan. A csapokat, kádat, zuhanyfülkét és a csempét is kezelheted ecettel, ehhez egy spriccelős flakonba tölts másfél deci tíz százalékos ecetet, ugyanannyi környezetbarát mosogatószert, és ezzel a keverékkel kezeld a felületeket, majd hagyd állni tíz percig – ezután egy szivacsos dörzsölés csillogóvá és tisztává varázsol mindent.

Súroláshoz a szódabikarbónát is bevetheted: három evőkanálnyit – nagy mennyiségben gyógyszertárakból szerezheted be – keverj ki annyi vízzel, hogy paszta állaga legyen, majd használd a szivacs segítségével ugyanúgy, mint a bolti súrolószereket, szépen oldja a szennyeződéseket, a vízkövet, és még szagtalanít is.

Dugulásra ecet, penészre grapefruitmag-oldat

Eldugult lefolyóknál is hasznos: egy evőkanálnyi szódabikarbónát szórj a lefolyóba, és önts rá két deci ecetet: ezután menj távolabb, mivel a keverék pezsegni kezd, de kiváló kisebb dugulások házi elhárítására, és a csöveket sem rongálja. Ha penészt találsz valamelyik sarokban, akkor ecetet vagy grapefruitmagos oldatot érdemes használnod, utóbbi is minden gyógyszertárban kapható, kiváló baktérium-, vírus- és gombaölő hatással bír. Az illemhely takarításánál fertőtlenítésre és vízkőoldásra is szükség van, jól jöhet a mosószóda, melyet szórj a csészébe, és a vécékefével súrold át, majd hagyd állni tíz percig öblítés előtt. Vízkövességnél ugyanígy a citromsavval érdemes próbálkozni.

Ablakpucolás: alkohol és ecet

Ablakot alkohollal és ecettel érdemes tisztítani, külön-külön is hatásosak, de együtt igazán: egy spriccelős flakonba tölts egy deci tíz százalékos ecetet és szintén gyógyszertárban beszerezhető 70 százalékos alkoholból egy evőkanálnyit. Ehhez már csak négy deci vizet kell adnod, és máris kész a hatékony ablakpucolód. Egyetlen hátránya az, hogy nem hagyhatod sokáig állni, tehát mindig annyit készíts belőle, ami biztosan elfogy. Fényesítéshez a jól bevált újságpapír vagy puha rongy ajánlott.

Porszívózáshoz só

Porszívózásnál és szőnyegtisztításnál a porszívó mellett egy poroló is jól jöhet, de csak ha van udvarod – sokkal több port tud eltávolítani egy tisztességes szőnyegrázás és náspángolás, mint gondolnád. De a szódabikarbóna vagy a só is jó szolgálatot tesz: szórd be a szimpatikusabb változattal egyenletesen a szőnyeget, seprűvel vagy partvissal dolgozd bele, várj egy fél órát, majd porszívózd át alaposan – a hatás nem marad el, a szőnyeged tisztább lesz, és nem utolsósorban szagtalan is. A kanapé vagy a fotel szövetén is alkalmazhatod ugyanezt, de ott inkább csak szódabikarbónát használj. Foltok ellen egy fél citrom levét keverd össze egy teáskanálnyi szódabikarbónával, némi súrolás árán kiszedheted a makacs foltokat is.

Csillogás olívaolajjal vagy tejjel

A bútorok portalanítása és ápolása közben használt bolti szerek fényessé varázsolják ugyan a fa felületeket, de sokáig párolognak, ami nem tesz jót a tüdőnek. Ugyanazt a csillogást elérheted olívaolajjal is: egy puha rongy egyik csücskét márts óvatosan olívaolajba, kend át vele a bútort, majd a száraz részével fényesítsd – ragacsos felület helyett csillogással találkozol majd. Nagyanyáink módszerei sem mondanak csődöt, ők a mahagóni vagy tölgy bútorokat sörrel, a régesrégi nemesfa bútorokat tejjel kezelgették, a kifakult bőrbútorokat pedig lenolajjal – bármelyiket  kipróbálhatod.