article_200xA természetes anyagok építőipari felhasználási lehetősége igen széles és komoly lehetőséget rejt magában. Ezen építőanyagok előállításához felhasznált energia rendkívül csekély, és életciklusuk végén sem terhelik a környezetünket.
Ilyen természetes hőszigetelőanyagok: a nád, kender, fagyapot, szalma, gyapjú, stb..

Nemrégiben került nyilvánosságra, egy nagy látogatottságú, magyar internetes portálon, az a bejegyzés melyben különböző hőszigetelő anyagokat mutattak be.   A polisztirol és kőzetgyapot szigetelések mellett, ugyan bekerült a listába néhány természetes hőszigetelés is, de a mögöttes üzenet még csak említésre sem került…

ÖKO City mintaház a Construmán, többek között kender, lágyfarost, és cellulóz hőszigetelés is megtekinthető volt a házon.

Sokaknak a környezetvédelem a házépítésnél vagy felújításnál kimerül abban, hogy csomagoljuk be jó vastagon a házunkat valamilyen / akármilyen szigetelőanyaggal, mert így kevesebb energiát használunk fel, és környezetünket is óvjuk. Ez valamennyire igaz is,de…

Vajon mi okoz majd nagyobb gondot a jövő emberének 10m3 műanyag, vegyi adalékokat tartalmazó hőszigetelő anyag kezelése, vagy 10m3 szalma, kender vagy fa alapú hőszigetelés?

A „hagyományos” szintetikus hőszigetelő anyagoknak magas a primerenergia felhasználásuk, azaz jelentős energiát igényel előállításuk, ami magas széndioxid kibocsátással párosul (PUR hab: 800-1400 kWh/m3, Polisztirol: 500-1000 kWh/m3, ásványgyapot: 100-400 kWh/m3). Kötőanyaguk sok esetben tartalmaz egészségre, és környezetünkre egyaránt ártalmas anyagokat (160 országra szóló gyártási tilalom az elsősorban hőszigetelő anyagoknál használt tűzgátló szerre HBCD – hexabróm –ciklodekán különösen nagy környezetterhelő hatása miatt!). A kivitelezés közben keletkező vágási hulladékok már a beépítés során terhelik a környezetünket, nem beszélve az életciklusuk végeztével, amikor egy-egy „kellőképpen” leszigetelt házról pár évtized múlva több száz köbméter –sok esetben- újrahasznosíthatatlan hulladék kerül majd a lerakókba. A nem újrahasznosítható hőszigeteléseknek éppen ezért hosszú éveken/évtizedeken keresztül kell tudni hoznia a megfelelő hőszigetelő képességet, ahhoz hogy az ne terhelje a környezetünket.

A környezetkímélő és épületbiológiailag is magas értékű hőszigetelésre a megoldás a természetben keresendő. Írásunkban a cellulóz, fa, kender, gyapjú és a nád megújuló hőszigeteléseket mutatjuk be. A természetes anyagok használatával nem csupán energia megtakarítást érhetünk el (primerenergia: 10-80 kWh/m3), de környezetünket is óvjuk. A természetes anyagokkal szigetelt házak lakói biztonságban érezhetik magukat a különböző épületmérgekkel szemben, mert semmilyen káros vegyi anyagot nem tartalmaznak. Életciklusuk lejártával pedig többnyire komposztálhatók, vagy egyszerűen újrahasznosíthatók.

Cellulóz hőszigetelések— cellulóz hőszigetelő táblák

Általános leírás: növényi eredetű organikus-természetes hőszigetelő anyag.
Lambda: 0,040 W/mK
Specifikus hőtárolókapacitás: 1944 J/kgK. Ez a magas érték kiváló védelmet biztosít a nyári hőség elleni védelemben és megvédi otthonunkat a túlmelegedéstől.
μ: 1
Anyagsűrűség: 70-100 kg/m3
Nyomószilárdság: 8-10 kN/m2
Tűzvédelem: önkioltó
Ökológiai értékelés:
Környezetterhelés az előállítás következtében:közepes
Képes a levegő természetes páratartalmát szabályozni.
Primerenergia: 55-70 kWh/m3
Kivitelezhetőség: Mindenképpen szakembert igényel.
Alkalmazhatóság: tetőtérben, homlokzatszigetelésnél, válaszfalaknál

Befújható cellulóz hőszigetelés:

1411796410_200xÁltalános leírás: növényi eredetű organikus-természetes hőszigetelő anyag. Újrahasznosított, tisztított újságpapírból készül.
Lambda: 0,040 W/mKSpecifikus hőtárolókapacitás: 1600 J/kgK.
μ: 1-2
Anyagsűrűség: 35-80 kg/m3 (helytől, bedolgozástól függő)
Nyomószilárdság: elasztikus, nem lépésálló
Tűzvédelem: nehezen éghető/önkioldó.
Összetétel: újságpapír, borax, bórsav.
Ökológiai értékelés:
Környezetterhelés az előállítás következtében: alacsony, az előállítás során sem a földet, sem pedig a vizeket nem terheli.
Képes a levegő természetes páratartalmát szabályozni.
Primerenergia: 58 kWh/m3
Kivitelezhetőség: Mindenképpen szakembert igényel, kivéve padlófeltöltésnél, vagy padlásszigetelésnél.
Alkalmazhatóság: tetőtérben, homlokzatszigetelésnél, válaszfalaknál, padlóknál

 Kender hőszigetelő táblák

1411796846_200xÁltalános leírás: növényi eredetű organikus-természetes hőszigetelő anyag. A len és a kender a legnagyobb hagyományokkal rendelkező termesztett növények közé tartozik. Képes alkalmazkodni a gyengébb talajokhoz is, gyorsan növő és nem igényel különösebb gondozást.
Lambda: 0,042 W/mK
Specifikus hőtárolókapacitás:  1640J/kgK
μ:1-2
Anyagsűrűség: 20-68 kg/m3
Összetétel: len- és kenderfonál, vagy kenderrost, nátrium-karbonát, poliészterrost.

Ökológiai értékelés:
Természetes anyag, mely antibakteriális, nem igényel impregnálást.
Képes a levegő természetes páratartalmát szabályozni.
Primerenergia: 30 kWh/m3
Kivitelezhetőség: a kender hőszigetelő táblákat egy körfűrész segítségével vághatjuk a kívánt méretre. A kivitelezéshez nem szükséges különösebb szaktudás.
Alkalmazhatóság: tetőtérben, homlokzatszigetelésnél, válaszfalaknál

Farost hőszigetelő táblák: lágyfarost hőszigetelés

Vakolható lágyfarost szigetelés, alatta flexibilis kender hőszigetelés

Lambda: 0,040 W/mK
Specifikus hőtárolókapacitás:  2100J/kgK.
μ:5-10
Anyagsűrűség:160-230kg/m3
Összetétel: különböző fenyőfélék, fa hulladék, víz (természetes kötőanyag).

Ökológiai értékelés:
A porózus szerkezete kedvez a páradiffúziónak, a lemezek nedvesség hatására sem veszítenek eredeti számottevően hőszigetelő képességükből, és nem változtatják formájukat. Képes a levegő természetes páratartalmát szabályozni.
Kivételesen jó a nyári hőség elleni védelemben, és télen is jó szolgálatot tesz. A hőszigetelőanyagok közül, a farostlemeznek van a legnagyobb hőtároló kapacitása. Teljes egészében komposztálható, vagy újrahasznosítható. Elegendő forrás áll rendelkezésre.
Alkalmazhatóság: tetőtérben, homlokzatszigetelésnél kül-és beltérben egyaránt, válaszfalaknál és szaunáknál. A hőszigetelő képessége mellett kiválóan alkalmazható hangszigetelésként is.

Gyapjú hőszigetelő tekercsek

Általános leírás: organikus-természetes eredetű hőszigetelő anyag, ebben az esetben állati eredetű. Mechanikusan összeszőtt nyírt birkagyapjú.

Lambda: 0,035 W/mK
Specifikus hőtárolókapacitás:
μ:1-2
Anyagsűrűség:25,5kg/m3

Összetétel: egyes termékeknél 100% gyapjú, bórsav, natúr kaucsuktej, vasoxid, mész, kaolin.
Ökológiai értékelés:
A gyapjú szigetelés 33% nedvességfelvételre képes, majd azt le is tudja később adni. A gyapjú nehezen éghető, antisztatikus, és taszítja a szennyeződéseket, elasztikus, és nyújtható.
Képes a levegő természetes páratartalmát szabályozni. A gyapjú rezisztens a penészgombákra, és a molyokra.

Primerenergia: 70-80 kWh/m3
Kivitelezhetőség: saját kezű kivitelezés lehetséges.
Alkalmazhatóság: tetőknél ferde síkban, mennyezetnél, falaknál, és padlónál

Nádpalló szigetelés:

1411796272_200xÁltalános leírás: növényi eredetű organikus-természetes hőszigetelő anyag. Az egyik legősibb szigetelés. Főként nádtetőkként és nádszövet-vakolatként (stukatúr) ismert, de nyugat-európában és hazánkban is egyre több példát láthatunk a homlokzati szigetelésre. Kiválóan alkalmas vályogházak felújításánál.

Lambda: 0,055 W/mK
Tulajdonságai a fagyapottal és a cellulózhoz hasonlóak
Összetétel: Nád, acél huzal.
Alkalmazhatóság: tetőtérben, homlokzatszigetelésnél.