article_200xA vályogra sokan úgy gondolnak, mint egy ősrégi építőanyag ami felett már régen eljárt az idő.
Ezzel szemben Nyugat – Európában (főként Németországban,Svájcban, Ausztriában) a 2000-es évek eleje óta egyre inkább terjed modern alkalmazási lehetősége. Főként a belső terekben alkalmazzák előszeretettel, hiszen erősségét ott képes igazán megmutatni, de hogy mik is azok az erősségek bejegyzésünkből kiderül.

Vályogépítészet 2.0

Egyre több szállodában alkalmaznak vályog építőanyagokat tudatosan, pozitív élettani és légtisztító hatásuk miatt.

Napjainkban az épületek többségét úgy tervezik, hogy azok energetikai szempontból maximálisan megfeleljeneka megrendelő igényeinek, de szinte alig foglalkozik valaki egy sokkal fontosabb területtel, a bentlakók egészségével. Tökéletes megoldásokat találhatunk rá, hogyan spóroljunk minél többet lakótereink fenntartásával kapcsolatban, úgy hogy még a környezetünket is védjük közben. Ezen helyes és nagyon ésszerű törekvéseink káros hozadéka lett, a tökéletesen záró ajtók és ablakok, műanyagok, filmréteget képző vakolatok, festékek következtében, hogy a keletkező pára feldúsul, és olyan építési károk jelentkeznek, melyeket korábban nem ismerhettünk. Sajnos így a párán kívül, az építőanyagokból és berendezési tárgyakból kipárolgó illékony szerves vegyületek is feldúsulhatnak, melyek negatívan befolyásolják közérzetünket és egészségkárosító hatásuk is lehet.

Az egyik lehetséges megoldás a természetben keresendő

Nincs talán még egy olyan építőanyag, mint amilyen a vályog, mely egyszerre teljesíti az ökológiai, épületbiológiai elvárásokat, és oly sokrétű felületi kialakítást tesz lehetővé. Ez az ősi anyag pozitív tulajdonságainak köszönhetően manapság újrafelfedezését éli, mivel nem tartalmaz vegyi adalékokat, így egészségünkre ártalmatlan. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően, mára a vályogból magas minőségű, tartós építőanyagok készülnek, melyek minden tekintetben felveszik a versenyt a vegyi úton előállított, kemikáliákat tartalmazó építőanyagokkal.

A vályoggal már évezredek óta építkeznek, és hazánkban is kedvelt építőanyag volt, melyet jól példáz a jelenleg is meglévő több mint 700.000 vályogház. A világháború utáni gyors újjáépítési kényszerrel, iparilag előállított „modern” építőanyag dömping jelent meg, mely háttérbe szorította ezt a nagy múltú, időt próbált természetes anyagot.

Manapság újrafelfedezését éli, pozitív élettani és otthonaink belső levegőjére gyakorolt jótékony hatása miatt.Elfogadottságát jól mutatja, hogy mára már nemcsak magánházaknál, de középületekben: kórházakban, templomokban, múzeumokban, óvodákban, vagy egyre több szállodában is találkozhatunk vályog építőanyagokkal. A kölni püspöki múzeumban pl. 6500m2 vályogvakolatot használtak fel! Vagy a szinténNémetországban található Egyesült Nemzetek Kampusza, ahol a 22.500m2 kialakításánál, fő szempont volt a környezet és egészségbarát építőanyagok alkalmazása, mint pl. vályog építőlapok, vályogvakolatok, természetes felületképző anyagok.

2012 kora nyarán kaptuk a megbízást a többgyermekes Budapesti házaspártól a csengelei 4 vályogépületből álló tanya felújítására.

A tanya korábban is mindvégig magántulajdonban volt, számottevő gazdálkodás, szőlő- és bortermelés folyt itt a múlt században.  Még furfangos praktikákról is keringtek mendemondák, megtalálhatóak voltak nyomaik pl. hogy hogyan falazták el a hatalmas pincerendszer túlnyomó részét az államosítás elkerülésére…stb.

Első körben csak az ún. Főház – Udvarház, az Istálló és az egybeépült Présház és Borospince szerepelt a munkák közt, a negyedik és leginkább lepusztult, már romos állapotú Öreg házra – mely korábban cselédházként funkcionált – csak opcionális ajánlatot tettünk.

Múlt  összel a három épület szerkezeti felújítása rendben el is készült és ekkor döntöttek a tulajdonosok az Öregház teljes felújítása mellett.

Csak a munkálatok folyamán derült ki, hogy ennek a vályogháznak a felújítása jelenti számunkra az igazi kihívást, hiszen jóformán a csupasz vályogfalakig kellett visszabontani az épületet és szinte újraépíteni az egész házat. Ezekután részleges aláalapozás, válaszfalazás és nyílászáró csere, külső-belső vakolatcsere, teljes tető- és födémcsere, valamint új víz-, villany és fűtésszerelés továbbá a külső-belső nemesvakolás volt a feladat.

Az „Öregház” végülis funkcióját tekintve a fiatalok háza lesz, amely a kamasz gyermekek mellett barátaik, rokonaik és a vendégek elhelyezésére is alkalmas – földszintjén az eredeti, hagyományos, hármas tagolású parasztház alaprajzot megtartó, beépített tetőterében pedig egy légterü – 260 m2-es hasznos lakóterü, korszerü funkcióju és kivitelezésü modern, ökoszisztematikus épület .

A ház szerkezetileg teljesen elkészült, a külső homlokzatok már a véglegesek, a földszinti burkolás, nemesvakolás a napokban lesz kész és a tetőtér szigetelése, hajópadlózása, lambériázása is folyamatban van az évvégi átadáshoz.

Ez a felújítás hüen tükrözi cégfilozófiánkat is, mely a tradícionális, organikus népi építmények megmentését, hagyományos elemeik megőrzését célozza az új, ám kizárólag természetes anyagok, korszerű technológiák, alternatív energiák használatának ötvözésével.

Elizabethinnen Kapelle, Linz

Jó ok, hogy miért is alkalmazzunk vályogot több is akad. Nagyon fontos szempont a fenntartható jövőt tekintve, az építőanyag ökológiai lábnyoma: a vályog regionálisan rendelkezésre áll, ezzel eltekinthetünk a szükségtelenül hosszú szállítmányozástól és nagyon jó szürke energia értékeket kapunk. Azaz a vályognál az előállításhoz, szállításhoz, tároláshoz, értékesítéshez és eltávolításhoz minimális energia szükségeltetik. Ezen túlmenően a vályog minden probléma nélkül komposztálható, vagy újrahasznosítható.

Az ökológiai tulajdonságok mellet, az épületfizikai tulajdonságok legalább annyira érdekesek, melynek köszönhetően nagymértékben képesek jótékonyan befolyásolni otthonaink lakóklímáját. A vályog hőmérséklet- és páraszabályozó. Nagy mennyiségű párát képes felvenni a levegőből, mint egy puffer eltárolja azt, majd később leadja. Az állandó –minimális ingadozásokat mutató – páratartalomnak köszönhetően a penészedés veszélye szinte teljesen kizárható. Ezért is ajánlják sokan a vályogvakolatokat pl. fürdőszobákba.

A vályog építőanyagokkal kialakított lakóterekben a relatív páratartalom tipikusan 45-55% között marad egész évben, mely a lakók egészségére pozitívan hat. Az allergiások számára, különösen ajánlott, hiszen a vályog építőanyagok nem tartalmaznak vegyi adalékokat, és a minimális finompornak köszönhetően enyhülnek panaszaik. Végezetül, egyes vályog építőanyagok laboratóriumi vizsgálatokkal bizonyítottan, képesek a lakóterekben előforduló káros vegyületek (VOC-k) semlegesítésére és kellemetlen szagok megkötésére.

Variációk vályogra

A fenti pozitív tulajdonságok miatt, egyre több helyen talál alkalmazásra a vályog, legyen szó újépítésről, vagy egy meglévő vályogház felújításról, alacsony energiaigényű vagy akár passzívházaknál. Míg nálunk a vályogtégla elterjedtebb, Nyugat- Európában különleges design elemként is szolgál, de tartó falakat is alkot a döngölt vályogfal.

Vályogvakolatok

Természetes összetevőkből, vályogból, különböző homokfajtákból és rostos adalékokból álló ipari körülmények között gyártott vakolatok, így allergiásoknak kifejezetten ajánlott. Nagymértékben páraszabályozóak, és az agyag ásványoknak köszönhetően képesek a levegőben található káros vegyületek és kellemetlen szagok megkötésére. A kivitelezhetőség javítása érdekében sokszor cellulózt adnak hozzá. Egyes vályogvakolatok növényi adalékokat is tartalmaznak, melyek csökkentik a repedések kialakulásának veszélyét. A kivitelezésük történhet vakológéppel, de hagyományosan glettvas által is.

Mielőtt egy termék mellett dönt, kérje ki tanácsadó segítségét, már vannak külön vályogépítészetre szakosodott cégek, és kivitelezők, akik öko építőanyagokkal dolgoznak.

Újabban sugárzó fűtéseknél (falfűtés) is egyre többször alkalmazzák a vályogvakolatokat, hiszen nagy hőtároló tömege miatt, egyenletesebb hőleadást biztosít, és a hőérzetünk is kellemesebb.

Színes vályogfelületek

A vályogvakolatra kerülő befejező rétegnek több funkciót is el kell ellátnia: megfelelő kopásállóság biztosítása (a vályogvakolatok puhábbak a meszes vagy cementes vakolatoknál), hagyja érvényesülni a vályog pozitív tulajdonságait, és a sokrétű felületi kialakítás is fontos szempont. Leginkább megfelelőek erre a célra a vályog és- agyag nemesvakolat, melyekkel egy munkafolyamat alatt elvégezhető a glettelés és a színezezés (festés). Az így elkészült felületet már nem szükséges lefesteni.

Vályog szárazépítészet

Lágyfarost hőszigetelő és vakolathordó táblák

1412663952_200xA fa és a vályog tökéletes párost alkotnak, így manapság a könnyűszerkezetes faházaknál is egyre több gyártó kínál vályog építőanyagokat. A lágyfarost hőszigetelések Európában 60%-os piaci részesedést tudhatnak magukénak az újratermelődő alapanyagokból készülő hőszigetelések között, és a legkiválóbb szigetelőanyag a nyári hőség elleni védelemben. Ezen kívül, ideális vakolathordó réteget biztosít a vályogvakolatoknak.

Vályog építőlapok

1412663768_200xTöbbféle vályog építőlap érhető el ma a piacon. Fő alkotó anyaguk a vályog és agyag, illetve rostos adalékok (pl.:fűrészpor, kender, cellulóz, szalma). Nagy testtömegüknek köszönhetően kiváló hang gátlóak, és nagy hőtároló tömeggel rendelkeznek. Páraszabályozó képességük, mivel koncentráltabb az anyag, jelentősen magasabb, mint a vályogvakolatoké.  Alkalmazási területük megegyeznek a gipszkartonnal, vagy gipszrost lapokkal