article_200xA renomés kölni ECO -Institut 4 hetes gyerekszoba tesztjének szomorú eredménye:
15x magasabb károsanyag tartalom egy hagyományos kereskedelmi forgalomban lévő építőanyagokkal kialakított szobában, mint a minősített természetes építőanyagokkal kialakított szobában.
Hogyan tehetünk ellene? Csekklista a cikk végén.

Egészséges levegőjű gyerekszobák

A gyermekszoba kialakításánál nem elegendő csupán az esztétikumot szem előtt tartani, sokkal fontosabb, hogy biztonságos és egészséges közeget teremtsünk az újszülöttnek.

Tudta, hogy Magyarországon az emberek több mint 25% -a szenved valamilyen légúti betegségben, és, hogy ennek kialakulásáért a szennyezett levegőt teszik felelőssé? Ezen számok alapján egy négyfős családban egy családtagot biztosan érint ez a probléma. Sajnos a tapasztalatok alapján leginkább a gyermekeket.

Napjainkban az épületek többségét úgy tervezik, hogy azok energetikai szempontból maximálisan megfeleljenek a megrendelők igényeinek, de szinte alig foglalkozik valaki egy sokkal fontosabb területtel, a bentlakók egészségével.  Tökéletes megoldásokat találhatunk rá, hogyan spóroljunk minél többet lakóterünk fenntartásávalkapcsolatban, úgy, hogy még a környezetet is védjük közben. Ezen nagyon helyes és ésszerű törekvéseink káros hozadéka lett sajnos a “beteg épület” szindróma. A beteg épület szindrómát már 1983-ban azonosította az Egészségügyi Világszervezet a WHO.

Mit kell tudnunk a beteg épület szindrómáról?

Fenti építészeti megoldások gátolják a levegő körforgását ezáltal megszűnik a ház természetes szellőzése.Ennek hatására egyre több kórokozó, illetve káros anyag maradhat a lakóterünkbe, amely számos megbetegedés forrása lehet. Ezen zárt építési rendszerek új, egészségesebb építőanyagok használatát követelik meg, olyanokét melyek nem párologtatnak “VOC”-ket lakótereink felé.

Bal oldalon: szigeteletlen épület, melyben a természetes légcsere útján távoznak a belső terekből a káros anyagok. Jobb oldal: a mai zárt építésű otthonokban 10x alacsonyabb a légcsere, így a káros anyagok koncentrációja is jobban feldúsúlhat.

Mik is azok a “VOC”-k, és miért kell velük foglalkoznunk?

A szőnyegekben, bútorokban és padlózatokban lévő ragasztóanyagok, de a tisztítószerek is állandóan káros anyagokat –VOC-ket azaz illékony szerves vegyületeket- párologtatnak lakótereink felé.

Svájc már több mint 10 éve büntetőadókkal sújtja azokat az építőanyagokat, melyek káros anyagokat sugároznak ki, védve a lakosságot ezzel a lakótereinkbe beszivárgó egészségkárosító oldószerektől! Ezen büntetőadókból származó együttes bevétel 2006-ban 127 Millió frank volt, úgy hogy az adó mértéke 3 CHF / kg VOC! Forrás: Bundesamt für Umwelt Schweiz

A svájci példa hűen tükrözi azt, hogy a vásárlók mennyire nehéz helyzetben vannak, amikor építőanyagot választanak otthonuk építéséhez vagy felújításához, a gondos előkészítéssel azonban sok fejfájást és bosszúságot spórolhatunk meg magunknak. Szerencsére ma már Magyarországon is vannak olyan kivitelező cégek, akik az egészséges, környezetbarát építőanyagok használata mellett tették le a voksukat.

A német egészséges építésre szakosodott ECO Intézet vizsgálatai szomorú tényei:

A kölni ECO-Institut egy nagyszabású, négyhetes kísérletsorozatot végzett arra vonatkozóan, hogy megvizsgálja, hogy mennyi károsanyag található egy átlagos, a kereskedelmi forgalomban elérhető építőanyagokkal kialakított gyermekszobában és mennyi egy a kifejezetten egészségbarát építőanyagokkal kialakított szobában. A két szobát a szakértők mérőműszerekkel szerelték fel és az életszerű állapot elérésének érdekében rendszeresen szellőztették is.

Az eredeti sajtóhír innen tölthető le:

http://www.sentinel-haus.eu/mehr-wissen/presse/pressemitteilungen/

15-ször magasabb károsanyag tartalom!

Az eredmény a két legfontosabb / leggyakrabban előforduló károsanyag csoportra vetítve – a nagy dózisban rákkeltő formaldehid és a tipikusan az oldószerekből kipárolgó VOC-ket tekintve – egyértelmű volt. 3 nappal a mérések megkezdése után már a károsanyagok összmértéke TVOC a “standard” szobában már 2xese volt, mint az “egészséges gyerekszobában”, 7 nap elteltével a szakemberek már 10x annyi károsanyagot mértek, és az utolsó 28-ik napon már 15xörös károsanyag mennyiség volt megállapítható a standard szobában! A németországi környezetvédelmi minisztérium (Umweltbundesamt) a mérések alapján a standard szobát, állandó tartózkodásra nem ajánlottnak minősítette, mivel a mért TVOC érték 3000 mikrogramm / légköbmétert is meghaladó volt. Míg a másik gyermekszobában a mért TVOC érték nem haladta meg a 300 mikrogramm / légköbmétert.

A gyermekek és újszülöttek szervezete különösen érzékeny a káros anyagokra, – melyek közül a leggyakrabban előforduló anyag, a festékekben és ragasztókban használt formaldehid – allergénekre.

Az hogy otthonunk levegője mennyire egészséges nagyban függ a bennünket körülvevő falak felületképző anyagaitól! 

Manapság már nem elegendő kizárólag csak esztétikum alapján választani, ha otthonaink belső felületeinek vakolásáról, festéséről hozunk döntést, mivel falaink igen nagy terjedelemben vesznek körül bennünket és mintegy harmadik bőr működnek az embernél. Figyelembe kell vegyük, hogy milyen befolyással bír egészségünkre – hiszen a fentiekből már tudjuk, hogy az épített környezetünk komoly hatással van egészségünkre– és életminőségünkre is a választott termék.  A vakolatoknak, festékeknek egyszerre több elvárásnak kell megfelelniük:

 • Kellemetlen szagok, és káros anyagok megkötése, lebontása
 • A levegő páratartalmának megfelelő szinten tartása
 • Az elektromágneses mezők elleni védelem (elektroszmog)

Ezen tulajdonságok döntő szerepet kapnak, lakótereinkben, ahol életünk 90%-át eltöltjük. Belső tereink –különösen a nappalink, dolgozó-és hálószobánk– levegője, lakóklímája kihatással van az alvásunkra, pihenésünkre, immunrendszerünkre, egyszóval a közérzetünkre. Egy sarkalatos pont, a szobák levegőjének minősége, hőmérséklete, és relatív páratartalma, melyet Pels Leusden és Freymark már 1951-ben hosszan tanulmányozott.  A kutatás eredményeként két értéktartományba sorolták:

 • I.zóna kellemes lakóklíma: a relatív páratartalom 35% – 72%, hőmérséklet: 17,8 – 24C között. 
 • II.zóna még éppen elfogadható: relatív páratartalom: 20% – 88%, hőmérséklet: 2- 16 C között.

Ahhoz, hogy a lakóklíma az embernek egészséges és kellemes legyen, legalább 30% relatív páratartalomnak kell lennie. Ezek az értékeket a következő szabvány tartalmazza: DIN EN 13 799. Egy másik kísérlet még pontosabban határozza meg a megfelelő páratartalmat: 40-70% közötti értékben. Ezen érték túllépése a hideg felületeken penészképződéshez vezethet.  Mostanában az energia megtakarítás érdekében épületeinket egyre nagyobb mértékben légmentesen le illetve elszigeteljük! A levegőcsere egy automatikus, szabályozott szellőztetés hiányában, épületben a lakók által történik meg. Amennyiben a lakók általi légcsere nem társul megfelelő szellőztetéssel, a levegő páratartalma nagymértékben megemelkedik. Ez sok esetben, az újépítésű lakásoknál is penészképződéshez vezet, mely igen komolyan veszélyezteti családunk és szeretteink egészségét!  A nyílt, pórusokkal bíró építőanyagok –vályog, agyag– sokat segíthetnek abban, hogy a levegő páratartalmát állandó,megfelelő szinten tartsák, anélkül hogy a hideg oldalon a pára kicsapódna, és megfelelő táptalajt biztosítana a penész spóráknak.

Az építőanyag természetes képességét, hogy nedvességet képesek felvenni és utána leadni, szorpciós képességnek definiáljuk.

Néhány anyag szorpciós képessége:

Anyag Szorpció g/m² Forrás
Gipsz-cement vakolat 20 Dr.Figgemeyer
Mész-cementvakolat 23 Dr.Figgemeyer
Gipszkarton 15 Dr.Figgemeyer
Vályogvakolat 30-60 Dr.Figgemeyer
EMOTON Spezial Tonputz agyagvakolat 195 BTI Puchenau

 

A vályogvakolatok, a hagyományos vakolatokhoz képest jelentősen magasabb mértékben képesek nedvességet felvenni, eltárolni, majd utána leadni azt. Különösképpen érvényes ez az agyagra, mely a kristályos szerkezetének köszönhetően, a kristályokban különösen nagy mennyiséget képes eltárolni. Ezek a speciális vályogvakolatok képesek továbbá a levegőben lévő káros anyagok és kellemetlen szagok semlegesítésére, a finompor megkötésére.  Amikor a levegő páratartalma csökken, a vakolat gyorsan reagál és felszabadítja az eltárolt nedvességet. A gipszes vakolatok, ehhez képest viszonylag későn reagálnak és jóval kisebb mértékben, viszonylagos zártsága miatt.

Összegzés:

Belső tereinkben, a mai ismeretek alapján különösen fontos olyan természetes anyagokat használni, amelyekképesek a levegő páratartalmát szabályozni és megfelelő szinten tartani.

Hálószobánk, nappalink, és fürdőszobánk falfelületét különösen ajánlott ilyen vakolatokkal ellátni, mert sokszor nem történik meg vagy nem megfelelő a légcsere. Lakótereinkben igazoltan egészségesebb és kellemesebb lesz a levegő, ezáltal egészségünkre is jótékony hatással van: allergiás megbetegedésekben szenvedők, gyorsabb a betegségekből történő felépülés, kevesebb a por és a méreganyag. Kedvezőtlen minden olyan felület, amely egy záró réteget (filmréteg) képez a belső terekben, és káros anyagokat sugároz belső tereink felé.

Csekklista az egészséges építéshez és felújításhoz!

Az építtetők saját, jól megfontolt érdeke a lakó és tartózkodási helyiségek legmagasabb egészségügyi elvárásoknak megfelelőn történő kialakítása. Az építtetők részéről nem várható el, hogy minden egyes építőanyagot és építési rendszert ismerjen és teszteljen, melyek otthona építésekor beépítésre kerülnek. Ha mindent összeszámolunk gyorsan összejöhet akár 3-400 különböző anyag egyetlen épület építésekor. Ezen okból kifolyólag, már a tervezésnél szükséges az épülettel szemben támasztott egészségügyi elvárások lefektetése a teljes épületre vonatkozóan.

 1. Határozza meg elvárásait az építkezéssel / felújítással kapcsolatban, és foglalják ezeket a pontokat írásba a megbízottal közösen.
 2. Bízzon meg a tervezéssel minősített tervezőt, aki rendelkezik megfelelő tapasztalattal és referenciákkal, az ökologikus építészet területen.
 3. Fontos a megfelelő kivitelező kiválasztása, aki jártas ezen építőanyagok és rendszerek kivitelezésében – kérjen referenciákat és lehetőség szerint beszéljen a lakókkal tapasztalatikról.
 4. Válasszon olyan építőanyagokat, építési rendszereket, melyek független minősítő intézetek által lettek vizsgálva, minősítve.
 5. Forduljon olyan építőanyag kereskedéshez tanácsadásért, aki megfelelő felvilágosítást tud adni az Ön által kiválasztott építőanyagokról.
 6. Figyeljen arra, hogy az építés/ felújítás alatt, és azt követően is sor kerüljön egy minőségellenőrzésre/ vizsgálatra, mely pozitív hozománya egy károsanyagoktól mentes egészséges belső levegő.
 7. Lehetőség szerint olyan vizsgáló laboratóriumot, vizsgáló intézetet bízzon meg, mely rendelkezik ISO/ IEC 17025-ös akkreditációval.