article_200xA tavasz kezdetével egyre többen gondolnak otthonuk modernizálására, megszépítésére. Azt bizonyára Ön is tudja, hogy a színek, amelyek körülvesznek bennünket tudat alatt hatnak ránk, és hogy egy jól megválasztott színnel tágasabbá tehetjük a teret, vagy épp ellenkezőleg komorrá és szűkké változtathatjuk azt. Azt azonban nagyon kevesen tudják, hogy az adott építőanyag olyan vegyi összetevőket tartalmaznak melyek egészségünkre ártalmasak is lehetnek.

Amikor arról beszélünk, hogy szeretnénk kifesteni otthonunkat, akkor az első dolog, ami eszünkbe jut a diszperziós festék. Olcsó áruk és könnyű kivitelezhetőségük miatt a piacon a legnagyobb részt teszik ki az eladási mennyiségeket tekintve, és számtalan gyártó kínál már diszperziós falfestéket.

Egyes termékek olyan mesterséges vegyi anyagokat tartalmaznak, mint toxikus oldószerek, tartósítószerek, amelyeket gyűjtőnéven Illékony szerves vegyületeknek VOC-knek (angolul volatile organic compbounds) nevezünk. A száradást követően folyamatosan, hosszú ideig párolognak lakótereink felé ezen káros anyagok, melyek enyhébb esetben fejfájást, álmatlanságot rosszabb esetben allergiás reakciókat váltanak ki.

Van valami a levegőben. – Megbetegíthet a saját otthonom?!

Azt hogy egy adott festékben nagy mértékben kemikáliák vannak jelen, az orrunk azonnal elárulja. Biztosan Ön is tapasztalta már egy frissen festett helyiségbe belépve, hogy erős / szúrós szag ütötte meg az orrát, mely egyértelmű bizonyíték arra, hogy a termék készítésénél bőven merítettek a vegyipari receptkönyvből. A szúrós szag megszűnését követően, azonban még hosszú ideig terhelik ezen anyagok belső levegőnket. Ezzel szemben a természetes anyagokból készült festékeknél, vakolatoknál egyáltalán nem tapasztalható ez a szúrós szag.

A Tudatos Vásárlók Magazinja egészségkárosító anyagok jelenlétét vizsgálta, beltéri fehér falfestékekben.  A tizenkét vizsgált termék mindegyikéből párolgott rákkeltő anyagként számon tartott formaldehid, a biotermékek bizonyultak a legkevésbé károsnak. http://tudatosvasarlo.hu/cikk/termekteszt-rakkelto-anyagok-falfestekekben

Egy adott termék kiválasztása előtt érdemes tanulmányozni az összetevőket a címkén, de segítségünkre lesznek a különböző ÖKO címkék. 

Több olyan minősítő intézet van, melyek címkéi mögött, komoly vizsgálatok igazolják a termék károsanyag mentességét (minimális károsanyag tartalmát):

EU Ecolabelwww.ecolabel.eu 1992 óta létezik ez a címke az EU-ban, mely beltéri festékeket, lakkokat vizsgál.  Azon termékek kaphatják meg, amelyek a teljes élettartalmukra vetítve jelentősen alacsonyabb negatív befolyással bírnak a környezetünkre, mint a piaci átlag. Ezen kívül egészségügyi szempontokat is vizsgál, meghatározza a maximális VOC-tartalmat.

ECO Institut  – www.eco-institut.de   az ECO- Institut többnyire más intézeteknek vizsgál, mint amilyen a „Blau Engel”. A vizsgált termékcsoportok: padlóburkolatok, matracokat, ágyneműket, bútorokat és építőanyagokat. A tesztkamrákban a legszigorúbb követelményeknek megfelelően, különböző termékcsoportokra vonatkozóan (pl.nehézfémek, peszticidek) vizsgálják az egyes termékeket.

DER BLAUE ENGELwww.blauer-engel.de 1978-óta létezik ez a címke, négy fő területre fókuszál, többek között környezetünk és egészségünk védelmére. Ide tartozik a RAL-UZ 102 címke, melyet alacsony károsanyag tartalmú falfestékek kapnak meg, melyek oldószer és formaldehid aránya 0,1 % alatt van, és minimális tartósítószert tartalmaznak.

Nature Pluswww.natureplus.org nemzetközi tanúsítvány / minőség megfelelőségi tanúsítvány építőanyagokra, melyek egészségünkre ártalmatlanok és környezetünk számára sem károsak. A termékek teljes életciklusát is vizsgálják.

A régi kedvencek újra felfedezve

A vályog egyike az emberiség legrégebbi, ezáltal legpróbáltabb építőanyagának, mely egyre több szakembert és háztulajdonost nyűgöz le pozitív élettani tulajdonságával és környezetbarát mivoltával.  Legnépszerűbb építőipari felhasználása: vályogtégla, beltéri vályogvakolat, vályog nemesvakolat, vályogfesték. A páraszabályozás szempontjából legfontosabb szempont az anyagvastagság. A levegőből felvett nedvesség (pára) a felület felső 3mm-ben kerül eltárolásra, majd később leadásra, ezért az ideális eredmény elérése érdekében célszerű minimum 7-10mm vastagságú vakolatot és nemes vakolatot alkalmazni.

Vályogfesték

Különösen egyszerűen alkalmazhatóak a vályogfestékek, melyeket akár festőhengerrel vagy korongecsettel is fel lehet hordani. A munka végeztével az ecsetet egyszerűen a vízcsap alatt kimoshatjuk, hiszen nem tartalmaz a környezetünkre káros anyagokat. A rétegvastagság egy rétegben kb. 0,1mm, két rétegű felhordásnál 0,2mm.

Vályog struktúrafesték

A finomra őrölt agyag mellé szintén finom szemcseméretű homok társul, melynek köszönhetően strukturált felületek is elkészíthetőek.  A rétegvastagság hasonló mint a vályogfestéknél, 1 rétegnél 0,1mm, két rétegnél 0,2mm

 

Vályog nemesvakolatok – Egyesítik az Egészséget és Designt

Míg a vályogfestékek a könnyű kivitelezhetőségük által tűnnek ki, a 1,5-3mm vastagságban felhordható nemesvakolatok már képesek otthonunk lakóklímáját pozitívan befolyásolni: megkötni a kellemetlen szagokat és a levegőben lévő káros anyagokat, melyet mára már számos tudományos kísérlet is bizonyít.

A különböző szemcseméretű nemesvakolatok segítségével, más és más optikai hatást érhetünk el: legyen szó a teljesen sima, sejtelmesen csillogó felülettől, a fakéreg hatású 3d-s felületekig, a ma belsőépítészek által oly kedvelt látszóbeton hatást is.

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően mára már a vályogfestékekhez és vályog nemesvakolatokhoz tartozó korlátolt színválaszték a múlté, hiszen az ásványi és föld pigmenteknek köszönhetően a színválasztéknak szinte csak a képzeletünk szab határt.

A vályogfestéket, vagy vályog nemesvakolatot nem fogja barkácsáruházakban megtalálni, azokat az öko építőanyagokat kínáló gyártóktól közvetlenül vagy szakkereskedésekben lehet megvásárolni.

Ezen termékek nagyobb odafigyelést és tapasztalatot igényelnek a kivitelezésnél ezért nagy hangsúlyt kell fektetni a tanácsadásra. Ezért is döntöttünk úgy az EMOTON-nál, hogy megosztjuk Önnel másfél évtizedes tapasztalatunkat a modern vályogépítészet területén, folyamatosan képezzük és ellenőrizzük minősített kivitelezőinket, és folyamatosan fejlesztünk ki természetes építőanyagokat és rendszereket, hogy Ön a lehető legtöbbet hozhassa ki otthonából.