article_200xEgy korábbi bejegyzésünkben arról írtunk, hogy egy átlagos gyerekszobában 15x magasabb a károsanyag tartalom, mint az ártalmatlannak minősülő (300 mikrogramm / m3 TVOC szint). Ezen károsanyagok egyrészt a beépített építőanyagokból párolognak ki, másrészt a kozmetikumokból, tisztítószerekből és egy részük a bútorokból ered.

Inns Holz Hotel Schöneben – ezen szép refernciánknál, a szintén magyar Árkossy Bútor készítette ezeket a gyönyörű fa bútorokat és díszeket.

Az új bútorok örömmel töltenek el bennünket, hiszen szebbé teszik otthonunkat. Kevésbé örömteli azonban, ha az új kedvencünk körül valami még hetek múltán is „bűzlik”. Ezért bizony a felhasznált vegyi anyagok a felelősek. Ez nem csupán bosszantó, de bizony gyakran egészségünkre is káros lehet: szemégés, alvás –és koncentrációs zavarok, fáradékonyság, légzésszervi panaszok, erős fejfájás lehet a következménye, ha károsanyagokkal kezelt bútort viszünk be otthonunkba, és hosszú órákat töltünk el mellettük.

Az a bútor melynél elsőre nem észlelhető a szúrós szag, sem jelenti azt, hogy károsanyagoktól mentes, mivel azok esetenként szagtalanok. Ezeket már csak a profi szakemberek tudják kimutatni, akik levegőmérésekkel mintákat vesznek a helyiségekből, ezért jobb, ha már az elején egy bútordarab megvásárlásánál arra törekszünk, hogy károsanyag mentes, vagy minimális károsanyagot tartalmazó terméket válasszunk.

A helyzet azonban nem olyan egyszerű, különösen nem az allergiás embereknek. A kezeletlen fenyőfa például eredeténél fogva tartalmaz terpént, mely allergiás reakciókat válthat ki. Ebben segítséget nyújthatnak a különböző öko tanúsító címkék, mint amilyen a Kék Angyal, az eco Label. Mivel ezeket a címkéket elsőre nem mindenki ismeri fel, így biztosabb ha vásárlásnál rákérdezünk.

Segítségképpen összegyűjtöttünk néhány hazánkban is használatos illetve európai címkét, és azok főbb jellemzőit.

Használatos ÖKO Címkék bútoroknál

Ma Magyarországon két ÖKO címkét lehet tanúsíttatni:

1430065503_200xEU  Margaréta  Ökocímke:

Az Európai Unió által önállóan jegyzett ökocímkét, környezetbarát termék védjegyet 1992-ben vezették be az Európai Közösség legfontosabb környezetpolitikai elveinek – a „megelőzés” és „a szennyező fizet” elvek – érvényre juttatása érdekében.

1430065509_200xKörnyezetbarát Termék védjegy:

Magyarországon a termékek és szolgáltatások környezetbarát jellegét tanúsító jel az Országos Szabadalmi Hivatalnál bejegyzett védjegy. A pályázat nyilvános, folyamatos és önkéntes a hazai és külföldi gyártók, szolgáltatók és forgalmazók részére. Étel- és italáruk, valamint gyógyszerek kivételével bármely termékkel, csomagolással, vagy szolgáltatással lehet pályázni.

 

1430065887_200xDer Blaue Engel – avagy a Kék Angyal. Alacsony emissziójú vagy emisszió mentes termékek fából címkét kaphat az a termék, amely az új RAL UZ 38 előírás szerint került tesztelésre. Független laboratóriumok tesztelik az egészségkárosító hatású összetevőket. A díjat a Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal ítéli oda.

1430065514_200xGoldene M

Német cégekből álló érdekvédelmi társaság, melynek tagjai garantálják ügyfeleiknek, hogy a bútoraik károsanyag mentesek, tartósak és jól kivitelezettek. A társaság egyes esetekben szigorúbb értékhatárokat szab meg bizonyos anyagcsoportoknál, mint a Szövetségi Egészségügyi Minisztérium.

1430065520_200xeco-Zertifikat

Az ECO Institut, egy nemzetközileg is elismert intézet. A törvényi előírásokon messze túlmenően vizsgálja a kölni intézet az emissziós-méréseken túl, az építőanyagokból kipárolgó káros anyagok kipárolgásait. Emellett az ECO Institut címkét elnyerő termékeket megvásárlók nyugodtak lehetnek afelől, hogy a választott termék messze környezetbarát és mentes az egészségkárosító vegyi anyagoktól.

1430065547_200xIUG Allergiker geignet

A Környezeti és Egészségügyi Intézet akkor mondja ki egy bútorról, hogy IUG allergiásoknak is ajánlott, ha a késztermék nem vagy csak minimális allergiás tüneteket kiváltható káros anyagot tartalmaz. Ennél a címkénél is jellemző, hogy nagyon szigorúak a határértékek, jócskán a kötelező előírások alatt.

1430065553_200xLGA-schadstoffgeprüft:

Az LGA károsanyagra bevizsgált termék címkét akkor kaphatja meg egy termék, ha semmilyen vagy minimális mennyiségű kipárolgást eredményez. Ehhez legalább a kötelezően előírt határértékeknek, előírásoknak meg kell felelnie az adott terméknek.

1430065558_200xÖKO Control

Az Öko Control egy károsnyagok ellenőrzését tanusító címke melyet bútoroknál, matracoknál és ágyaknál használnak, melyek megújuló alapanyagokból, fair körülmények között kerültek legyártásra. A sikeres független laborvizsgálatok után – az ÖKO Control címkét 2 évig használhatja a gyártó az adott termékre.

ToxProof – a TÜV Rheinland által kiadott minősítő címke a különféle építőanyagok és építőipari termékek körében kerül kiosztásra. A lakók egészsége és annak megőrzése a legfontosabb szempont ennél a minősítő címkénél, melynél a különböző emissziókat és káros vegyületek vizsgálják.