A 19. század közepéig az embereknek kizárólag természetes eredetű (állati, növényi, ásványi) festékek álltak rendelkezésükre. Ezeknek többsége nagyon ritka volt, ezáltal drága is. A színes falak akkoriban luxusnak számítottak.
Ezt követően kezdtek el terjedni az olcsóbb vegyipari termékek, melyek szinte minden felületre felhordhatóak voltak, számtalan színt tettek lehetővé. …de milyen áron?? Lássuk az érme másik oldalát

A szép színek jótékonyan hatnak a tudatalattinkra, kellemes érzést keltenek az emberekben. A 19 század közepéig az embereknek csak természetes festékek álltak rendelkezésre, melyek többé kevésbé ásványi anyagokból, növényi-és állati eredetűek voltak. Ezen színek többsége igen ritka volt, ezáltal nagyon drága is, így az átlag emberek otthona sok mindennek volt nevezhető csaknem tarkának. A színes festékek akkoriban luxusnak számítottak.

A szintetikus színezőanyagok fejlesztésével és a kőolajbázisú termékek megjelenésével drasztikusan csökkentek a festékárak, és az emberek otthonai egyre színesebbek lettek. Manapság azonban egyre többen kritizálják a szintetikus festékeket.  Miért is lássuk az érme másik oldalát.

Az olcsóbb festékek, melyek ipari melléktermékek és fosszilis anyagok felhasználásával készülnek, mára megmutatták az olcsóság másik oldalát is. Hála a találékony vegyészeknek mindennemű felhasználási területre, és fogadófelületre alkalmassá váltak a termékek, ehhez azonban mélyen bele kellett meríteni abba a bizonyos vegyi anyagokkal teli „bödönbe”.

A legtöbb festékgyár folyók mentén létesült és található még ma is, mely „ingyen befogadta” a gyártás során keletkezett melléktermékeket. Erről sokáig nem vett, vagy nem akart tudomást venni az emberek többsége, mint ahogy ezen kemény kemikáliák emberi szervezetre, környezetünkre és az állatokra gyakorolt negatív hatásáról sem.

Először talán a 70-es években kapott nagyobb visszhangot, a Xyladekor. A favédőszerként használt Xyladekor: Pentaklórfenolt (PCP) tartalmaz. A favédőszert otthonukba emberek tízezrei vásárolták majd felhasználva sokuknál súlyos egészségügyi megbetegedéshez vezetett. Ennek következtében a Pentaklórfenolt és a pentaklórfenol tartalmú anyagokat 1989 óta tilos Németországban forgalomba hozni.

A festékekből és lakokkból kipárolgó emissziók főként az allergiások számára nehezítik meg a mindennapokat.

Ez azonban messze nem jelenti azt, hogy a ma használatos festékek mindegyike egészségünkre és környezetünkre is ártalmatlan. Sűrűn számolnak be festők és háztulajdonosok arról, hogy a frissen felújított házban hirtelen fejfájást, szemégést, vagy koncentrációs zavarokat tapasztaltak. A szúrós szagú kemikáliáksokszor még hetek múlásával is szennyezik belső levegőnket és akár allergiás reakciókat, extrém esetben akár rákos megbetegedéseket is kiválthatnak a bentlakóknál.

Ezen bejegyzésünkben nézzük meg kicsit részletesebben a ma elérhető festékeket, és hogy mely felületekre lehet őket felhordani.

Kazeinfesték:

A kazeinfesték a benne található kötőanyagról kapta a nevét, mely a telynek egy bizonyos proteinjéből származik. Mész és víz hozzáadásával válik felhasználásra késszé, melyet aztán még természetes pigmentekkel színezhetünk. A kazeinfestékek teljes természetes összetevőkből készülnek, oldószermentesek.

Vályogfestékek

1432062932_200xA vályogfesték a vályogvakolattal ellentétben teljesen sima, nem vagy csak minimális szemcséket tartalmaz. A vályogfesték nyílt pórusú (nem képez záró filmréteget a felületen), így pozitívan hat a páraszabályozásra.  Alkalmazása a belső terekben történik, beleértve a vizes helyiségekben is.

Bármely fogadófelületre felhordható, mely kellően stabil, száraz, por-és zsírmentes, kivétel a mészfestékek, melyek azonnal feloldják az anyagot. A vályogfestékek szintén oldószer és vegyi anyag mentesek.  Többféle kiszerelésben elérhetőek és rendkívül jól fedőek. Árak és kiszerelések itt.

 

Vályog struktúrafestékek:

1432063052_200xHasonlóan a vályogfestékhez szintén kizárólag természetes összetevőket tartalmaz, oldószermentes.

A hozzáadott finom szemcséknek köszönhetően természetes ásványi és föld pigmentekkel színezhető enyhén strukturált felületet eredményez. Árak és kiszerelések itt.

 

Mészfestékek

A mészfesték az úgynevezett oltott mészből készül, és a hozzáadott metil-cellulóznak köszönhetően kiváló mechanikai tulajdonságokkal bír. A mésznek köszönhetően a festék magasabb vízállósággal bír, mint a kazein festékek, így vizes helyiségekben is alkalmazható.  Általánosságban elmondható, hogy a vékony rétegben felhordott mészfesték viszonylag rosszul fed, így 2-3 réteg felhordása szükséges a megfelelő fehérség elérése érdekében. A felület csak a teljes kiszáradást követően nyeri el végleges megjelenését. Természetes ásványi és földpigmentekkel színezhető.

Mészfestékek árak, és kiszerelések

Szilikátfestékek

A szilikátfestékek, krétából, talkumból, márványlisztből és vízüveg kötőanyagból készülnek. Kiváló a fedőképességük, oldószermentesek és gomba- és penész rezisztensek. Allergiásoknak is ajánlott. Felhordható ásványi vakolatokra, betonra, mészhomokra, fűrészporos tapétára, de nem alkalmas gipszes felületekre.  Számtalan színben elérhető, oldószer és tartósítószer mentes.

Pl. Caparol Sylitol Bio

Diszperziós festék

A diszperziós festék egy keverék vízben oldott pigmentekből és természetes vagy műgyanta adalékkal, mely kötőanyagként szolgál. Kiváló fedőképességgel bír, jó a kopásállósága és erősen igénybevett helyeken is használhatóak. Mivel relatív olcsóak és minden beltéri helyiségben használhatóak, a műgyanta kötésű diszperziós festékek a legnagyobb piaci részt jelentik. Terméktől függően, alacsony mennyiségű illékony szerves vegyületeket (max 2,5%-ot tartalmazhat) párologtathatnak a lakóterek felé, és oldószereket tartalmaznak.

A természetes diszperziós festékek ezzel szemben relatíve drágák, hosszabb száradási időt igényelnek. A vegyi anyagokra érzékenyeknek léteznek, speciális diszperziós festékek, melyek sem tartósítószert, sem oldószert nem tartalmaznak.

Melyik festéket, melyik felületre használhatom?
Fogadófelület Enyves festék Kazeines festék Mészfesték Szilikát Vályogfesték diszperziós
Friss mészvakolat
régi mészvakolat igen* igen igen* igen* igen
gipszvakolat igen* igen* igen
gipszkarton igen igen igen
gipszrost igen* igen
laza vályogvakolat igen* igen* igen*
tömör vályogvakolat igen* igen igen igen igen*
cementes vakolat igen igen* igen igen
mészhomok igen igen igen igen igen
Beton igen igen igen* igen
Tégla igen igen igen igen
Klinker igen igen
Tapéta igen igen igen
*ebben az esetben alapozás szükséges. Ajánlott egy kisebb
próbafelület készítése.
Általánosságban igaz, hogy a fogadófelületnek tisztának
száraznak, hordképesnek és zsír valamint pormentesnek
kell lennie.