article_200xA vályogra még ma is sokan úgy gondolnak, mint régi idők elavult építőanyagára, vagy, mint a szegények építőanyagára , ám ez közel sincs így. Napjainkban egyre több olyan szép példát láthatunk ezen természetes és környezetbarát építőanyag alkalmazására, mely a lakóházaktól (passzívház, aktívház), a szállodaépületeken keresztül egészen az iskolákig, irodaépületeket, de akár városházát is építettek már belőle.

Vályogházak a XXI. században-Környezet és egészségtudatos építészet napjainkban.

A vályogot az emberiség már több ezer éve használja épületek építéséhez, és az emberiség közel negyede még ma is földfalú épületekben lakik. Bátran kijelenthető tehát, hogy az emberiség legpróbáltabb építőanyagai közé tartozik.

A 19.század végéig, 20.-ik század elejéig az emberek szinte csak természetes építőanyagokat használtak, majd ezt követően a háború utáni gyors újjépítési kényszer hozott radikális változásokat az építőanyagok piacán.

Az új építőanyagokban nem a több évtizedes, sokszor évszázados tapasztalat és a természet volt benne, sokkal inkább a vegyész szakma legjava és ahogyan haladtunk előre az időben egyre környezetterhelőbb lett az építőipar.

Az energiaárak növekedése pedig azt hozta magával, hogy egyre vastagabban és vastagabban igyekszünk otthonunkat “becsomagolni”, az alacsonyabb fentartási költségek reményében. Nem ritka hogy 20-30cm vastag szigetelést is teszünk épületeinkre. Habár itt különbséget kell tenni szigetelőanyag és szigetelőanyag között hiszen más környezetterhelést jelent 40cm szalma, mint 30cm polisztirol. Az alternatívákról egy korábbi bejegyzésünkben írtunk: szuperalternatív hőszigetelések címmel.

A zárt építési módok és az új építőanyagok újfajta civilizációs betegségekhez (beteg épület szindróma, allergia, multi immun megbetegedések) vezettek, és eddig nem tapasztalt építési hibákat idéztek elő. Az épületben már nemcsak a pára, de az építőanyagokból kipárolgó káros anyagok is feldúsulhatnak otthonainkban, veszélyeztetve ezzel egészségünket!

Az új légtömör építési módok éppen ezért egészségünkre ártalmatlan építőanyagok használatát teszik szükségessé. Erre szerencsére ma is van lehetőségünk, és ki ki megtalálhatja saját maga számára a legmegfelelőbbet.

A következő sorokban, szeretnék közelebbi képet adni a modern vályogépítészetről, hogy milyen lehetőségek közül választhatnak azok akik új családi házuknak egy vályogházat képzeltek el.

Vályogházak:

Aki új vályogházat szeretne építeni,annak  ma már rendelkezésére állnak minősített gyári körülnyének között előállított építőanyagok, melyeknek tulajdonságai (nyomószilárdság, szakító szilárdság, hővezetés, hőtároló tömeg stb…) ismertek, minőségük állandó így mind az építettőknek, mind pedig az építészeknek / kivitelezőknek nagyobb biztonságot és kiszámíthatóságot jelentenek.

Építkezés vályogtéglából

A gyártósoron készített vályogtégláknál biztosítható a nagy méretpontosság, az állandó minőség is. Önállóan teherhordó fal belőlök nem építhető a legújabb földrengésbiztonsági előírásoknak értelmében, így bizonyos távolságonként tartópillérekkel kell megerősíteni a falat.

A vályogtéglákból létezik: kisméretű, kettősméretű, B30-as is.Nagy tömegüknek köszönhetően hatékonyak a nyári túlmelegedés ellen, és a külső zajforrásoktól is védik a bentlakókat.

Favázas vályogházak

Egy másik lehetőség, az amikor az épület vázát, egy faszerkezet adja, melynek köző kitöltőelemként kerül a vályog, vályogtégla formájában. A falelemek méretpontosan kerülnek pl. az készházgyártó üzemekben legyártásra, majd a helysznín rövid idő alatt /akár 2 nap alatt tető alatt lehet/ építek fel a vázat.

Ennél az építési módnál viszonylag egyszerűen és gyorsan elkészíthető a hőszigetelés, mely leginkább szalmabála, vagy befújt cellulóz szigetelés szokott lenni fagyapot vakolathordó táblával.

A külső felületképzés a szalmánál: vályogvakolat, majd 3 réteg meszelés, vagy meszes glett és 2 réteg festés. A fagyapotnál szilikát vékonyvakolat.

A belső terekben fehér színű vályog nemesvakolatot alkalmaztak. Ásványi és földpigmentekkel akár többszáz szín közül választhatunk.

Favázas vályogház szalmabála hőszigeteléssel

A következőkben bemutatott épületnél a vályog falakat 35cm vastag szalmabála hőszigeteléssel látták el, mely így rendkívül energiatakarékos lett, már már megközelíti a passzívház értékeket. Akinek elegendő hely áll a rendelkezésére, a vastagabb falakhoz a szalmával könnyen építhet akár passzívházat is, rendkívül környezetbarát módon.

Vertfalas vályogtechnológia

Manapság a különleges design miatt is kezdett újra előtérbe kerülne ez a technológia. Találkozhatunk templomokban, szállodákban, minimalista villákban, de városházát is építettek már ilyen technológiával.

Jelentős az élőmunkaigénye és lasabban halad az építkezés, mint a téglákkal. Egy ausztriai kivitelező, Martin Rauch aki Európában élen jár ezen technológia fejlesztésében és kivitelezésében. Ő ezt úgy igyekszik keretek köző szorítani, hogy egy csarnokban előre legyártja a falelemeket, így nincs kitéve az időjárás veszélyének.