article_600x500Az Öko Mobilház ésszerű választ ad arra, hogyan lehet lakótereinket úgy racionalizálni, hogy közben ne kelljen lemondjunk sem alapvető, sem kényelmi igényeinkről.

Ha ehhez még hozzáteszem, hogy az ÖKO WOHNBOX csupa természetes építőanyagból épült, egészséges levegőjű otthont biztosít 2-3 fő részére, és emelett még saját maga megtermeli azt az energiát, melyet felhasznál.

ÖKO Wohnbox – Avagy környezetbarát, egészséges levegőjű mobil otthonok

2épületbiológus összefogásának eredményeként született meg ez a nem mindennapi projekt, melynek célja az volt, hogy megvizsgálják mennyire csökkenthető a mindennapi életterünk úgy,hogy környezetünket maximálisan óvjuk, de közben ne kelljen lemondjunk semmilyen szükségszerű vagy kényelmes dologról. Az épületnek alap esetben 2-3 fő részére kell egy komfortos, egészséges levegőjű otthont biztosítania,mely saját maga megtermeli az üzemeltetéshez szükséges energiát és még megfizethető is. Emellett szintén fontos szempont volt, hogy amennyiben a lakók száma gyarapodik, akkor a ház modulárisan, egyszerűen bővíthető akár egymás mellé akár egymásra is. Léteznek különböző kiegészítő modulok is az ÖKO Wohnbox-hoz, mely által akár vendégszobát, dolgozó szobát alakíthatunk ki a személyes igényegnek megfelelően.

Az eredmény egy olyan épület lett, mely co2 semmleges, káros vegyi anyagoktól mentes, egészséges életteret eredményez megfizethető áron, és mindezt relatív gyors építési módon.

Néhány érdekesség a sok közül:

Fűtés és melegvíz előállítás fatüzeléssel és napenergiával

áram – az épületre szerelt fotovoltaikus rendszer által

komposzt toalett, melynek köszönhető jelentős vízmegtakarítás érhető el.

A beépített építőanyagok bevizsgált természetes építőanyagok, melyek az életciklusuk végén komposztálhatóak, vagy 100%-ban újrahasznosíthatóak.

Az épület leárnyékolja az elektromágneses sugárzást.

Az első megvalósult ÖKOWOHNBOX 2017.szeptember 30-ig nyitva áll a nyilvánosság előtt, Nänikon Baumgartenweg 1

Képek: www.oekowohnbox.ch Huppertz & Tanja Schindler