autonóm szalmaház

Az elmúlt 1 évben több olyan kérést kaptam építtetőktől, hogy épülő szalmaházukhoz milyen anyagok közül választhat, ha valamiért nincs lehetősége a helyszínről kinyert anyagokat felhasználni.
Mostani írásomban szalmaházas tapasztalatainkat osztom meg veletek.

Személy szerint nagyon örülök neki, hogy egyre jobban fejlődik a szalmás építkezések száma. Európában már több passzív lakóház, iroda, szálloda de akár bevásárló központ is épület már szalmából – korábbi facebook bejegyzéseinkben több szép épületet mutattunk már meg. Íme néhány közülük:

Az pedig külön öröm, hogy kishazánkban is szép példákat találhatunk a szalmás építkezésekre. Néhány kép referenciáink közül:

Az utóbbi időben sok megkeresést kapunk szalmaház építtetőktől, hogy milyen termékek állnak rendelkezésükre, ha nincs rá lehetőségük, hogy saját kivitelezésben, helyből kinyert anyagokkal dolgozzanak.

Fontos tudni, hogy a szalmaházakhoz is, mint ahogyan a vályogházakhoz is különösen ügyelni kell arra, hogy csak olyan anyagokat használjunk, amik kompatibilisek és már kellő tapasztalat van az anyagokkal. Fő ökölszabály, hogy úgynevezett nyílt diffúziójú anyagokat használjunk az épületen belül, amik nem befolyásolják negatívan az épület páragazdálkodását.

Ilyen fontos területek a teljesség igénye nélkül: a külső és beltéri vakolatok és felületképző anyagok, szárazépítészeti lapok, tömítőanyagok, különböző szigetelőanyagok (hő –és hangszigetelő, résszigetelés).

Az alábbi anyagokat találja meg nálunk:

Minősített vályogvakolatok, bel- és kültéri használatra

Stukatúrnád (vakolathordó)

Kender szigetelőtekercsek a hézagok kitöltésére

Kender, és fagyapot szigetelések válaszfalakhoz

Minősített gépi vályogtéglák válaszfalakhoz

Steico hőszigetelések / válaszfalakba, homlokzatra, padlóra, tetőszigetelésként/

Kültéri és beltéri festékek: vályog- és mészfestékek, színezett vályog nemesvakolatok

Bővebb információkért, kérem írjon nekünk az info@valyogvakolat.hu email címre.