article_200xFolyamatos változások

A jelen kor emberének számos olyan kihívással, problémával kell megküzdeni mindennapjai során amikkel korábban nem találkozhatott, nem ismerhetett.
A változások egyre gyorsabbak és egyre jobban megkövetelik az egyéntől az alkalmazkodást. Nincs ez másként élettereinkkel sem.

Aki már régebb óta olvassa írásainkat, figyelemmel követi tevékenységünket annak már nem annyira újdonság az, hogy az épített környezetünk komoly hatással bír egészségünkre, és hogy napjainkra az építőipar sajnos a legkörnyezetszennyezőbb iparág lett. Tonnaszámra készülnek a vegyi adalékokkal teli, mesterséges anyagok, kőolajszármazékok, melyek a következő generációk számára óriási problémát fognak jelenteni.
Ezen új anyagokat nem lehet majd visszaforgatni a természetbe, vagy egyszerűen újrahasznosítani, kérdéses tehát, hogy milyen plusz terhet és költséget fog jelenteni az embereknek. Míg a XX.század közepéig többnyire természetes építőanyagokkal építettek az emberek, amellyekkel korábban őseik is évszázadokra, évezredekre visszamenőleg. Napjainkban nagyon sok szép régi épület maradt éppen fent: 500-600 éves favázas vályogházak, régi parasztházak, vegyes falazatú házak. Ezen házak belső kialakítása is   főként természetes vakolatokkal és festékekkel történt a bútorok és padlók tömör fából készültek. Ezek gondosan felújítva, még hosszú ideig ki fogják szolgálni lakókat. Életciklusuk végén, a környezetünk számára ártalmatlan anyagok  maradnak hátra.

Manapság az épületeinket -nagyon helyesen-, az energiafelhasználás csökkentése érdekében egyre jobban igyekszünk leszigetelni, energiatakarékossá tenni.  Ezzel személy szerint mi is egyett értünk hiszen nem bánhatunk felelőtlenül, pazarlóan a rendelkezésre álló energiakészletekkel, és a megtermelt energiát lehetőleg minél nagyobb arnyban megújuló forrásból célszerű nyerni.  Probléma ott keletkezik, hogy milyen szigetelő anyaggal is csomagoljuk be otthonunákat.

A világon legnagyobb mennyiségben eladott és felhasznált hőszigetelő anyag a polisztirol, melyet napjainkban egyre több bírálat ér.  Míg hőszigetelő képessége jó, ára relatíve olcsó, környezetünkre rendkívül kártékony (kőolaj származék, a tábláknál alkalmazott tűzgátló szerre világszintű gyártási tilalom), tűzbiztonsági szempontból kifejezetten gyenge és a nyári hőség ellen sem véd kellően.  Németországban és Olaszországban és Ausztriában alkalmaznak leginkább az építettők és felújítók természetes hőszigeteléseket: a legkeresetebb a fagyapot alapú szigetelés és a cellulóz, de a kender hőszigetelésnek is egyre több híve akad.Ezen anyagok ára ugyan magasabb, mint a korábban említett polisztirolé, ha azonban hosszú távra gondolkodunk, és a hozzáadott előnyöket is megvizsgáljuk már nem is olyan nagy a különbség.

Van tehát egy műanyagba csomagolt jól szigetelt új épületünk, adott esetben műanyag ablakokkal, és további műanyag bevonatokkal, tömítőanyagokkal. Egy ilyen épületnek jellegzetesen új szaga is van: gondoljunk csak a frissen festett szobákra, új butorokra. Ezek bizony a vegyi anyagok jelenlétére utalnak, melyek beköltözés után még akár  hónapokig párolognak lakótereink felé, szennyezve levegőnket. Levegő szennyezetség mérések kimutatták, hogy egy szigetelt épületben 10x alacsonyabb a természetes épületben, ezáltal mind a pára, mind pedig az építőanyagokból és berendezési tárgyakból kipárolgó ú.n. illékony szerves vegyületek is feldúsúlnak otthonunkban. Ezeknek nagy mennyiségben komoly egészségkárosító hatása lehet.

A Sentinel Haus Intézet által készített laborvizsgálatok és mérési eredmények két azonos alapterületű, hasonlóan berendezett gyerekszobát vizsgáltak meg 1 hónapon keresztül. Az egyik szoba a piacon elérhető tipikusan felhasznált anyagokkal lett kialakítva, a másik az épületbiológiai szempontoknak megfelelő termékekkel és anyagokkkal lett kialakítva. Az eredmény: 15x magasabb mért károsanyag tartalom a hagyományos gyermekszobában.

A felgyülemlett párának köszönhetően sok házban – ahol korábban sosem volt- jelent meg a penészedés. A penész nem csupán esztétikailag zavaró jelenség, de rendkívül komoly egészségkárosító hatása van, melyet sokan nem vesznek tudomásul. Kétségbeesésükben sokan megint vegyi anyagokhoz nyúlnak a penész eltűntetésére, ami rövid időre ugyan eltűtneti a penészt, de szennyezi belső levegőnket.  Ehelyett mindig a kiváltó okot kell először megkeresni és megszűntetni.

Még 10-15évvel ezelőtt mindenki csak legyintett ha meghallotta az elektroszmog kifejezést. Senki nem gondolta azonban hogy olyan hihetlen mértékben fognak elterjedni a mobiltelefonok, vezeték nélküli eszközök. A mostani telefonok éjjel-nappal velünk vannak sokakban komoly frusztrációt okoz, ha nem elérhető néhány órára, vagy nem tudja megnézni E-mailjeit okostelefonján. Így azonban agyunkat és testünket 30másodpercenként komoly sugárzás éri. Melynek hosszú távú negatív hatása még nem ismert, hogy milyen gyorsan és milyen mértékben,de egy biztos nem tesz jót az embernek!  Egy egyszerű kis módszer ,amivel könnyedén tehetünk az elektroszmog csökkentése érdekében: hálószobánkba ne vigyük magunkkal mobiltelefonunkat, vagy ha nagyon muszály akkor kapcsoljuk le repülő módba és ne legyen másfél méternél közelebb a testünkhöz.