Őrizze meg egészségét természetes építőanyagokkal!

Gondolkodott már azon, hogy Ön mennyi mindent tesz az egészsége megőrzése érdekében? Sportol, kiegyensúlyozottan táplálkozik, és eljár a szükséges orvosi szűrővizsgálatokra, majd hazamegy abba a házba, lakásba, amiben szinte csak mesterséges építőanyagok találhatóak.

41378319 - house in construction  project with brick and blueprint

Ugye, Ön is érzi az ellentmondást?

A mesterséges építőanyagok károsíthatják az egészséget

A mesterséges építőanyagok megjelenése forradalmasította az építőipart – egy családi ház ma már viszonylag rövid idő alatt felépíthető, hiszen nem kell kimenni az erdőbe, hogy kivágjuk a szükséges faanyagot, illetve a vályogverés is a feledésbe merült szakmák közé tartozik.

Csakhogy ezek a modern építőanyagok sok esetben olyan adalékokat tartalmaznak, amik nem csupán a környezetet terhelik – hiszen mind az előállításuk, mind pedig az esetleges újrahasznosításuk jelentős energiafelhasználással és szennyezéssel jár –, de az ember egészségére is komoly kockázatot jelentenek.

Különösen a gyerekek kerülnek veszélyeztetett helyzetbe, akik körében az asztmás megbetegedések száma folyamatosan nő. Márpedig az asztma kialakulásának okai között a ház penészesedése is megtalálható; a témával számos tanulmány is foglalkozik, amikben a penészes lakás és az asztma kialakulása közötti kapcsolatot vizsgálják.

1432062050_200x

Ezekből a kutatásokból egyértelműen kiderül, hogy egy penészes otthonban élő gyermek majd’ 50%-kal nagyobb valószínűséggel lesz asztmás, mint azok a társai, akik száraz, penészmentes környezetben nőnek föl. És akkor a festékekről, a bútorok gyártásánál használt ragasztókról és felületkezelőkről, a műanyag ajtókról-ablakokról még nem is beszéltünk.

A természetes építőanyagokkal egészségesebb otthon alakítható ki

valyog epitoanyagok

A természetes építőanyagok, mint a fa vagy a vályog (vályogtégla, vályogvakolat), nem csak azért érdemelnek nagyobb figyelmet, mert környezetbarátok, hanem azért is, mert a használatukkal sokkal egészségesebb otthon alakítható ki az Ön és a családja számára.

A vályogvakolat olyan kedvező tulajdonságokkal rendelkezik, ami megszünteti a ház penészesedését, hiszen ellentétben a ma alkalmazott zárt építési módokkal, ebben az esetben a lakás természetes szellőzése is biztosított marad, illetve a vályog képes a házon belüli páratartalom szabályozására is.

Ez azt jelenti, hogy a vályogvakolat a többletpárát felveszi, majd szükség esetén visszajuttatja azt a lakás szárazabb levegőjébe, vagyis – ellentétben a mesterséges anyagokkal – nem tartja magában a nedvességet, ami kiváló táptalaj a penész számára.

A hőszigetelésre is létezik természetes megoldás

A hőszigetelő anyagok terén is találunk természetes megoldásokat, bár tény, hogy ezekhez egy kicsit jobban a pénztárcánkba kell nyúlni. A leginkább elterjedt anyag a hőszigetelésben a polisztirol, ami megfizethető, viszonylag jó tulajdonságokkal bír, ám olyan anyagokat is tartalmaz, amik mind az egészségre, mind a környezetünkre károsak.

Léteznek azonban olyan természetes szigetelőanyagok, amik nem ártalmasak sem Önre és a családjára, sem pedig a környezetre – ha ezeket alkalmazza, akkor sokat tehet az egészségéért, legyen az az otthona, egy iroda, vagy bármilyen más épület.

unnamed-1

Kezdjük a sort a legolcsóbbal a természetes szigetelők közül, ami a cellulóz. Ez az anyag teljes mértékben újrahasznosítható, sőt, újrahasznosított, hiszen gyakorlatilag nem más, mint „darált újságpapír”. A cellulóz hatékonyan véd a meleg és a hideg ellen is, és egészséges környezetet biztosít az otthona számára.

A természetes hőszigetelő anyagok között említhetjük még a gyapjút, a farostot, a nádat és a kendert is. Ezek a megoldások meglehetősen drágák, és hőszigetelésben gyakran nem is nyerhető velük annyi, mint amennyivel többe kerülnek, de egyben biztos lehet: nem tartalmaznak mesterséges összetevőket, így az otthona is sokkal egészségesebb lesz az alkalmazásukkal.

Ha tehát Önnek fontos az egészsége, és nap mint nap tesz is érte, akkor gondoljon a lakásában használt építőanyagokra is, mert sokat tehet egy élhetőbb környezetért, ha a természetes anyagok mellett teszi le a voksát.