Megbetegíthet a saját otthonom?

Nap mint nap halljuk, hogy mennyi egészségkárosító anyag leselkedik ránk, mint például a különféle adalékanyagok az élelmiszerekben, vagy éppen a kezünkben felrobbanó okostelefon. Arra viszont kevesen gondolnak, hogy ki sem kell lépniük ahhoz a lakásukból, hogy megbetegedjenek.

egészséges-otthon

Valamit valamiért, azaz a zárt építési módok hátrányai

Napjaink egyik jelszava az energiával való takarékosság, ami egy igen nemes cél, hiszen minél kevesebb áramot fogyasztunk, minél hatékonyabban fűtünk és hűtünk, annál jobban kíméljük a környezetünket. Ez pedig hosszú távon mindennél fontosabb, és az sem mindegy, hogy mennyit fordít egy család a költségvetéséből a számlákra.

Hogy az épületek valóban energiahatékonyak legyenek, azt a zárt építési módokkal érhetjük el, amire a legjobb példát a passzívházak adják. Ezeknél az épületeknél a hőátbocsátási tényező minimalizálása, illetve a hőhidak megszüntetése a cél, amit egyrészt a masszív szigeteléssel, másrészt a hőhídmentes építkezéssel érnek el.

Plusszenergiás épület

Igaz, hogy egy passzívházat szinte alig kell hűteni és fűteni, de a vastag hőszigetelésnek és zárt buroknak köszönhetően az építőanyagokból kipárolgó VOC-k (Illékony szerves vegyületek) feldúsulhatnak a belső terekben, mely ellen a központi szellőztetés sem minden esetben tud hatékony védelmet biztosítani.

A teljesség kedvéért azért mondjuk el, hogy ma már a passzívházak is készülhetnek természetes anyagokból, mely jó tervezéssel a teljes beruházást mindössze 10%-kal drágítja meg.

Milyen káros anyagok találhatóak egy otthonban?

Egy modern építőanyagokból épült, és modern, műanyag vagy ragasztással készült bútorokkal berendezett házban rengeteg olyan anyag kerül a levegőbe, amik károsak lehetnek az ember egészségére.

kemikálliák

A legismertebb ilyen anyag a formaldehid, ami – bármennyire ijesztően is hangzik – rengeteg használati tárgyunkban megtalálható. A már említett bútorokban, a gyerek műanyag játékaiban, a konyhai eszközökben, a nyílászárókban, a festékekben, és még hosszasan sorolhatnánk.

A penész szintén gyakori vendég a rosszul szigetelt, nem megfelelő szellőztetéssel ellátott lakásokban, de a benzol és ftalátok is megtalálhatóak egy lakásban, mint egészségre káros anyagok. Vagyis szinte bárhová is nézünk, mindenütt szembe jönnek velünk azok a vegyületek, amik megbetegíthetnek minket.

Milyen betegségeket „okozhat” a lakásunk?

A formaldehid, amit a legtöbben csak „új” illatnak hívnak, és sokan még szeretnek is, egy olyan, szobahőmérsékleten gáz halmazállapotú, színtelen, csípős szagú kémia vegyület, ami rengeteg egészségügyi problémát okozhat.

Ezek között olyan apróbb kellemetlenségeket találhatunk, mint amilyen a szem és a nyálkahártya irritációja, a fejfájás, vagy az asztma tüneteinek felerősítése. Ennél sokkal aggasztóbb azonban az a tény, hogy a formaldehidet – ami egyébként a természetben is előfordul – a WHO (Egészségügyi Világszervezet) a rákkeltő anyagok közé sorolta.

A penész, ami szintén sok lakásban előfordul, ott is leginkább a vizes helyiségekben, mint a konyha és a fürdőszoba, elsősorban az asztmás tüneteket fokozza, és kisebb gyermekeknél hozzájárulhat a betegség kialakulásához is.

Allergiás panaszok

Mit tehetünk, hogy az otthonunk ne betegítsen meg minket?

Bár a formaldehidet nem lehet teljes mértékben kiiktatni, hiszen ahhoz túlságosan sok mindenben megtalálható, rengeteg dolgot tehet a házon belüli csökkentése érdekében.

Használhat például természetes hőszigetelő anyagokat és festékeket a lakásban, amik nem tartalmazzák ezt a káros anyagot, rendelkeznek a megfelelő minősítésekkel pl. Nature Plus, Blaue Engel, ÖKOPlus, Sentinel Haus Institut .

1430065520_200x1430065887_200x1430065558_200x

A bútorok, valamint a műanyag tárgyak esetén figyeljen arra, hogy olyan szabvány alapján készülnek-e, ami megtiltja, vagy csak minimális mennyiségben engedélyezi a formaldehidet tartalmazó vegyületek használatát.

1430065525_200x1430065514_200x1430065503_200x

A penész ellen a mesterséges vegyi anyagok helyett érdemes a vályogvakolatot kipróbálni, ami remekül szabályozza a lakáson belüli páratartalmat, és ezzel képes megakadályozni a penész kialakulását.

A természetes építő- és szigetelőanyagok használatával az otthona nem csak szép és kényelmes, de egészséges is lesz, ami napjainkban, amikor egyébként is annyi kihívással nézünk szembe, talán mindennél fontosabb a jó minőségű élethez.

 

Forduljon kollégáinkhoz bizalommal, akik szívesen segítenek Önnek, hogy otthona egészséges levegőjű, allergénektől mentes legyen.  E-mail: info@valyogvakolat.hu