Family in blue sky

Sokat halljuk azt az elcsépeltnek tűnő kifejezést, hogy az egészségünk a legfőbb kincsünk. Erre a legtöbbször csak akkor jövünk rá, amikor betegek leszünk, ekkor viszont már késő.

Az egészségünkért úgy tehetünk a legtöbbet, ha odafigyelünk magunkra, és a megelőzésre helyezzük a hangsúlyt, hiszen az mindig könnyebb, mint egy már kialakult betegséget kezelni.

Az egészségünkre is veszélyes világban élünk

Amikor azokra az anyagokra gondolunk, amik károsak lehetnek az egészségünkre, akkor sok mindent számításba veszünk. Az ételeinket, az abban található különféle adalékanyagokat, amiket az E-számokkal jelölnek, a levegőben található szennyező anyagokat, úgy mint a szállópor és a gázok, de a káros szokások, mint a dohányzás és az alkoholfogyasztás is veszélyeztetik az egészséget.

Az online enciklopédia, Wikipedia meghatározása: E számok, táblázat a szövegre kattintva nyílik meg.

Ami nem, vagy csak nagyon ritkán jut az eszünkbe, az a lakásunk, és az ott található veszélyes anyagok. Nem csak az oly gyakran előforduló penész, de a formaldehid is, illetve az azt kibocsátó festékek, szigetelők, bútorok, vakolatok, és még hosszasan folytathatnánk a listát.

kemikálliákIllékony szerves vegyületek: melyek építőanyagokból (vakolatokból, festékekből, lakkokból), használati tárgyakból és tisztítószerekből kipárologva szennyezik otthonaink levegőjét. Ajánlott határértékek a különböző VOC-kből : Formaldehid: 0,1mikrogram / légköbmméter
Xylol:0,1 mikrogram / légköbmméter
Tulol:0,3mikrogram / légköbmméter
Terpén: 0,2 mikrogram / légköbmméter

 

A penésznél álljunk meg egy kicsit. Most, hogy itt van a tél, és nem szívesen nyitjuk ki az ablakot, mert nem akarunk fázni a lakásban, sokkal nagyobb az esélye annak, hogy a penész felüti a fejét a vizes, párás helyiségekben. A szellőztetéssel, illetve annak a hiányával a formaldehid koncentrációja is folyamatosan nő, ami nincs túl kedvező hatással az általános közérzetünkre.

Az elektroszmog, bár sokan vitatják, hogy hatással lenne az egészségre, szintén említésre érdemes. Ráadásul egyre több elektromos berendezés található a háztartásokban – számítástechnikai, háztartási és szórakoztató elektronikai eszközök.

És itt kerül a képbe a vályogvakolat, illetve a vályogfestékek, valamint a természetes hőszigetelő anyagok, ezeknek az anyagoknak az alkalmazásával otthonunk lakóklímája és komfortérzetünk, vagyis a vályogra akár úgy is tekinthetünk, mint befektetésre az egészségünkbe.

Miért lehet a vályogvakolat befektetés az egészségünkbe?

A vályogvakolat azért lehet befektetés az egészségünkbe, mert számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amik kedvező élettani hatásokat fejtenek ki. Ezek közül kettőt érdemes kiemelni: az egyik a páraszabályozás, ami elengedhetetlen a penész kialakulásának megakadályozásához, a másik pedig az anyag azon képessége, hogy minimalizálja az elektroszmogot, ami alvászavart és ingerlékenységet is okozhat.

A vályogvakolat ezen pozitív tulajdonságai miatt különösen ajánlott a mai, modern lakásokba, ahol szinte mindent az elektromosság határoz meg. Sőt, az okos otthonok megjelenésével, ahol gyakorlatilag mindent vezérelhetünk a lakáson belül, legyen az az árnyékolás, a fűtés vagy a világítás, különösen fontos azoknak az anyagoknak a használata, amik egészségesebbé tehetik a lakókörnyezetet.

valyog nemesvakolat belso

Vakológéppel felhordott vályogvakolat, fehér színű vályog nemesvakolattal

A vályogvakolatot érdemes vályogfestékkel lekenni, hogy a természetes hatást még véletlenül se rontsuk el mesterséges összetevőket tartalmazó festékkel, ami azután folyamatosan bocsátja majd ki magából az egészségre ártalmas formaldehidet.

A természetes hőszigeteléssel is az egészségünket óvjuk

termeszetes hoszigetelesek
A mesterséges hőszigetelő anyagok, amik nélkül ma már nincs építkezés, szintén sokat árthatnak nekünk és környezetünknek. Elég csak az összetételüket megnézni, és már kétségünk sem marad afelől, hogy érdemes őket természetes hőszigetelőkre cserélni.

Vegyük például a bőrbarát fagyapot szigetelést, ami páraáteresztő képességének és nagy hőtároló kapacitásának köszönhetően szintén hozzájárul az egészséges lakókörnyezethez. De a kender szigetelést is érdemes megemlíteni, ami 100%-ban természetes, vagyis semmiféle mesterséges adalék nem kerül hozzá.

Bár a természetes szigetelőanyagok némiképp drágábbak, mint mesterséges társaik, érdemes más oldalról megközelíteni a dolgot. Vagyis fel kell tenni a kérdést, hogy az egészségünk mennyit ér meg nekünk, mennyivel vagyunk hajlandóak többet fizetni azért, hogy egészségesebbek maradjunk?

Ha pedig ezt a kérdést feltettük, a válasz nem is lehetne egyszerűbb: némi plusz ráfordítás nem nagy ár a jobb életminőségért.