Természetes építőanyagok passzívházakban és fokozottan energiatakarékos épületekben

fagyapot hőszigetelés. kender hőszigetelés

fagyapot hőszigetelés. kender hőszigetelés

Amikor új építésű otthonokról van szó, hazánkban is egyre többen fontolják meg a passzívház lehetőségét. Bár egyelőre az ilyen típusú épületekből nincs túl sok Magyarországon, de érdemes beszélni róluk, hiszen a legtöbben éppen a velük kapcsolatos tévhitek miatt nem mernek belevágni egy ilyen épület megvalósításába.

Az egyik indok, ami miatt sokan idegenkednek a passzívházaktól, és a fokozottan energiatakarékos épületektől, hogy azok túlságosan „hidegek” a rengeteg modern anyag miatt. Pedig ez egyáltalán nincs így, ugyanis a természetes építőanyagok használhatók a passzívházaknál is.

Milyen természetes anyagok használhatóak a passzívházaknál?

Erre a kérdésre nem is lehetne egyszerűbb a válasz: valamennyi. Legyen az a vályog, a fa, vagy éppen az olyan természetes szigetelőanyagok, mint a gyapjú, kender vagy a nád. A passzívházak esetén azonban sokkal gondosabb tervezés szükséges annak érdekében, hogy az épület megfeleljen a Passivehaus Institute szigorú előírásainak.

Vályogfal a passzívházaknál

Az egyre inkább reneszánszát élő vályogot többféleképpen is felhasználhatjuk a passzívházaknál. Készülhet belőle nem teherhordó falazat, de egy ilyen kényes épületnél nem önmagában, hanem égetett téglával, fával, vagy vasbeton koszorúval kombinálva alkalmazzák annak érdekében, hogy elérjék a megfeleljenek a statikai előírásoknak.

Válaszfalak gépi vályogtéglából

Válaszfalak gépi vályogtéglából

A jó hír viszont az, hogy kellőképpen megerősítve készülhet belőle külsőfal és válaszfal is, de a belsőépítészek is jól használhatják a legkreatívabb ötleteik megvalósításához. Vagyis a vályogtégláról a passzívházak esetén sem kell lemondani, hiszen a megfelelő rétegkombinációkkal biztosan megfelelnek az igencsak szigorú műszaki feltételeknek. Belső oldali vályogvakolattal ellátva biztosítja a kellő légtömörséget a blower door teszthez.

A vályogvakolat és a passzívházak

Ha valaki egy passzívház mellett dönt, akkor joggal gondolhatjuk, hogy nem csak spórolni akar, de környezettudatos is. Márpedig ha így van, akkor az sem mindegy, hogy a vakoláshoz milyen anyagot választ az illető.

A vályogvakolat igen környezetbarát és gazdaságos megoldás akár beltéri, akár a külső falakra visszük fel, de úgynevezett befejező vakolatként is használhatjuk. Ebben az esetben csupán néhány milliméteres vastagságban kerül a felületre, a megfelelő esztétikai hatást pedig festékpigmentek hozzáadásával érhetjük el.

fehér színű vályog nemesvakolat

fehér színű vályog nemesvakolat

Bár a passzívházakban kötelező elem a hővisszanyeréses szellőztető, ami a friss levegőt biztosítja, és a megfelelő páratartalom fenntartásában is nagy szerepet játszik, a vizes helyiségekbe akkor is érdemes a vályogvakolatot választani, ami a páraszabályozó képességének köszönhetően sokkal szárazabban tartja ezeket a kényes helyiségeket, és ezzel megakadályozza a penész kialakulását is.

Fa: vigyük be a természetet a házba!

A fa talán az az anyag, amivel minden házban találkozhatunk. Ha máshol nem, akkor a bútoroknál vagy a burkolatoknál, de a fa tartószerkezet is lehet, illetve a vályoghoz hasonlóan belsőépítészeti elem is.

favázas vályogház

                      favázas vályogház

A fa ugyan egy teljes mértékben természetes anyag, de arról sem szabad megfeledkezni, hogy felhasználás előtt felületkezelni kell. Viszont az is fontos, hogy ha ökoházat szeretnénk, akkor azoknak az anyagoknak is környezetbarátnak kell lenniük, amivel a fa kezelését végezzük, különben akár a házban élők egészségét is veszélyeztethetjük.

Hőszigeteléshez is természetes anyagok

Létezik egy olyan kifejezés, hogy szinergia. A szinergia egy otthon esetében a benne található anyagok összhangja, együttes hatása. Vagyis ha például a vakolathoz vagy a falakhoz természetes anyagokat használtunk, akkor a szinergia úgy valósul meg, ha a hőszigeteléshez is természetes megoldást választunk.

Egy természetes hőszigetelő a passzívházak esetén is jó alternatíva lehet. Közülük a befújásos cellulóz a legismertebb, de a nádlemez, a kender vagy  a fagyapot is kitűnő döntés a minél jobb hőszigetelés eléréséhez. Azt azonban érdemes kiszámolni, hogy egy-egy különlegesebb anyaggal – mint amilyen például a gyapjú – nyerünk-e annyit hőátbocsátási tényezőben, amennyivel többet fizetünk érte.

termeszetes hoszigetelesek

A természetes anyagokról tehát a passzívházaknál sem kell lemondani, viszont a tervezés során rengeteg előírást kell betartani ahhoz, hogy az épület megkapja a megfelelő minősítést, ezért célszerű olyan tervezőt és szakkivitelezőt választani, aki rendelkezik ilyen jellegű információval.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését az ökologikus passzívházak iránt és a közeljövőben házépítésen gondolkozik szívesen állunk rendelkezésére, akár tanácsadással, akár a megvalósítás koordinálásában! Lépjen kapcsolatba velünk az info@valyogvakolat.hu címünkön!