Környezettudatosság építésnél és felújításnál. 

Vasárnap ért véget Bécsben a Bauen und Energie építőipari kiállítás, melyen mi is részt vettünk természetes építőanyagainkkal.

Biobaushop stand

Érdekes volt megfigyelni, hogy az energiatakarékosság mellett egyértelműen a környezetbarát termékek és technológiák alkották a rendezvény középpontját. A különböző készházas gyártók kínálatában szinte mindenkinél megtalá
lható volt valamilyen ökologikus rétegrend: legtöbben fagyapot alapú  természetes hőszigeteléseket, befújt cellulózt alkalmaztak, de akadtak olyanok is akik parafát, vagy éppen gyapjút használtak épületeiknél.  Sőt újdonságként, egy helyen még a favázas szerkezetben szalmát is találtunk, melyet szintén befújásos technológiával kiviteleztek.

16730089_1396554147075794_8512842892268616602_n16649172_1396554037075805_8204306620560412037_n

 

Vályog – az emberiség legrégebbi építőanyaga, napjaink legnépszerűbb öko építőanyaga lett.

Azt már korábban is tapasztaltuk, hogy az emberek nagy érdeklődéssel fogadják a vályog építőanyagokat, rácsodálkoznak a fényesre polírozott, viaszolt vályog nemesvakolatokra, vagy a gipszkarton zöld alternatíváját jelentő vályogrostlapokra, de újabban a döngölt vályogfalak után is egyre többen érdeklődnek.

78003059_0c58af7cea20170219_103540

Míg 2-3 évvel ezelőtt (immáron 7-ik alkalommal vettünk részt a bécsi Bauen und Energie vásáron), még hosszasan kellett magyarázni, hogy miért is érdemes vályogot alkalmazni otthonainkban, mik a vályog pozitív tulajdonságai, és hogy egyáltalán hogyan is kell elképzelni…   Az idei évben már az emberek úgy jöttek oda hozzánk, hogy igen a vályogról sok jót hallottunk már, szeretnénk saját otthonunknál mi is alkalmazni, és inkább csak konkrét  technikai részletek felől informálódtak. Nagy öröm továbbá, hogy egyre többen merik és akarják saját kivitelezésben is kipróbálni a vályogvakolatok, míg korábban a kivitelező szakemberek is óvatosan nyúltak hozzá az anyaghoz, nem igazán tudták mit várhatnak, mennyivel lesz könnyebb vagy éppen nehezebb a korábban megszokott mész-cement vakolatokhoz képest.

Alternatív fűtések, megújuló energiák

Természetesen most Bécsből sem hiányozhattak a megújuló energiák hasznosítását bemutató kiállítók sem – megjegyzem halkan, hogy a standoknál lévő szakemberek rögtön segítségünkre voltak az elérhető állami támogatások ügyében,mire közöltük velük, hogy sajnos nálunk még nincsenek ilyen irányú és mértékű támogatások…

Számomra nagy kedvenc volt még az egyedi kályhákat és kandallókat bemutató stand, melyről mindjárt másolok is ide egy képet, és a vályoggal kombinált falfűtési technológiák.

kályhák

Nagy Zoltán kályhaépítő – kalyha.hu– barátunk csodálatos kályháit  is megcsodálhatjátok majd az ÖKO Home konferencián, és Zoltán azt is megosztja velünk, hogyan használhatóak kályhái akár passzívházakba is.

vályog fűtés

Aki pedig idén nem tudott ott lenni Bécsben, és érdeklődik a környezettudatos építés és felújítás iránt, annak jó szívvel ajánlom a következő eseményt:

A fent említett és bemutatott öko anyagok, technológiák  Budapesten is megtekinthetőek lesznek az év legnagyobb ökoépítészeti rendezvényén: ÖKO HOME 2017.márc.17 Budapest, Lurdy ház  – www.ökohome.hu


ÖKO HOME Konferencia 2017.03.17 kuponkampány

Kedves [mssys_firstname],

Örömmel vettük megtisztelő érdeklődését ÖKO HOME rendezvényünk iránt, mely 2017 legnagyobb ökoépítészettel foglalkozó rendezvénye. Önnek most egy rövid időre lehetősége van, nagy kedvezménnyel megvásárolnia jegyét az ÖKO HOME – környezettudatos építkezők napjára.

Ehhez nincs más teendője csak töltse ki nevét és email címét és válaszlevélben küldjük Önnek a kedvezményes vásárlási lehetőséget biztosító kuponkódot.

üdvözlettel:

Biró Péter

és 

Bodnár György

az ÖKO Home konferencia szervezői

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!