Az ezeréves építőanyag, melyre bátran építhetünk

Nincs még egy olyan építőanyag, mint a vályog, mely mind az épületbiológiai, mind ökológia szempontoknak minden tekintetben megfelel. Szinte mindenütt jelen van, takarékos a meglévő erőforrásokkal, és végtelen számban újrahasznosítható. A gyártásnál csekély energiaigény szükséges, hogy az alapanyagból kiváló építőanyagot készítsünk, a kivitelezők nincsenek kitéve az anyaggal való munkavégzés alatt, bőrirritációnak, a lakók pedig egészségesebb környezetben élhetnek, azáltal, hogy az vályog nem tartalmaz mesterséges vegyi adalékokat, melyek aztán otthonunk levegőjét szennyezik.

Family in blue sky

Mint építőanyag, egyedülálló módon képes a vályog otthonunk lakóklímáján javítani. Mint, egy természetes párapuffer a ma ismert építőanyagok közül a vályog a legnagyobb mértékben (90-120gramm / m2 forrás: Bautechnische Institut Linz) képes a levegőből nedvességet felvenni, eltárolni, majd később leadni. Ezáltal a páratartalom az emberi szervezet számára a legideálisabb 50-55% körüli páratartalmat biztosít, melynek következtében minimalizálható a penészedés veszélye. Nagy tömegéből adódóan nagy mennyiségben képes hőt tárolni és csökkenti az elektroszmog negatív hatásait otthonában.

Relatív páratartalom és a vírusos kórokozók

A túlságosan fűtött helyiségek, száraz levegővel párosulva ideális életteret jelentenek a vírusoknak. Ebből következik, hogy a valószínűsége annak, hogy könnyebben megbetegszünk ilyen helyzetekben magas! Amerikai kutatók azt vizsgálták, hogy milyen relatív páratartalom a legideálisabb, ha csökkenteni akarjuk otthonunkban a fertőzéses megbetegedéseket.

23 százalékos relatív páratartalom mellett, a vírusok 75%-a volt életképes. 43%-os relatív páratartalom mellett ez az érték már az ötödére csökkent és nem érte el a 14%-ot. A kutatók éppen ezért arra következtetésre jutottak, hogy a 40-50% körüli páratartalom mellett a legkisebb a valószínűsége a vírusos megbetegedéseknek.

Sokoldalú és formázható  

A vályog, mint alapanyag rendkívül sokoldalú alkalmazási lehetőséget biztosít. Őrlemény formájában a padlóban vagy mennyezeten a hőtároló tömeget növelhetjük az épületen belül, habarcsként illetve vakolóanyagként is alkalmazható, de téglákat vagy akár szárazépítészetben használt táblás anyagot is készíthetünk belőle. Egy különösen szép esztétikai megjelenést jelentő formája a döngölt vályogfal, mely látszó felületként hagyható.

1430125409_600x500product_600x5001457170692_600x500

vályog fűtés

 

favázas vályogház

Energiatakarékos épületek és a vályog

A fokozottan hőszigetelt épületeknél a természetes légcsere a nullával egyenlő, így fordulhat elő, hogy a legtöbb új építésnél a szakemberek, 3,5-4x károsanyag koncentrációt (VOC-t, azaz illékony szerves vegyületeket mutatnak ki), mint ami a NÉMET Környezetvédelmi Minisztérium és a Sentinel Haus Intézet által ajánlott határérték.

A vályog oly mértékben képes megkötni, és közömbösíteni a levegőben található illékony szerves vegyületeket, mint semmilyen más ma ismert építőanyag, derült ki a renomés bécsi Holzforschung Austria Kutatóintézet kísérletsorozatából. Éppen ezért használják előszeretettel fokozottan energiatakarékos épületeknél, passzívházaknál és aktívházaknál is.

1401454089_600x500

Vályogvakolatok károsanyag (VOC) megkötő képessége, Holzforschung Austria Kutatóintézet

 

aktivhaz_pecs

 

Az ÖKO HOME Expón, megvalósult példákon keresztül fogjuk bemutatni, hogyan valósítható meg egy energiatakarékos, környezetbarát otthon. Ebben segítségünkre lesz: Sinóros-Szabó Balázs aki a passzívházas építési mód egyik legnagyobb hazai képviselője, Miskolczy Imre – kinek nevéhez olyan projektek köthetőek,mint az ODOO ház, 100 lakásos passzív társasház, és a XIII. kerületi passzívház óvoda, ajkarendeki ökologikus vályog passzívház stb… A külföldi vendégelőadók közül pedig Michael Gromer szalmaépítő fogja megmutatni, hogyan lehet szalmából passzívházat, vagy éppen plusszenergiát termelő aktívházat építeni. Szintén segítségünkre lesz Biró Árpád, aki Németországból utazik haza, hogy megossza velünk több,mint 2 évtizedes tudását és gyakorlati tapasztalatát kedvenc építőanyagával a vályoggal. Az építészek közül, a hazai föld-és szalmaépítészet legnagyobb szaktekintélyét Dr, Medgyasszay Pétert is az előadók között találjátok. A kiállítók között pedig a fiatal építész generáció tagjai a Sárkollektíva csapata, akik között nemzetközi tapasztalattal bíró kutatók, gyakorlati szakemberek is megtalálhatóak.

Összefoglalva: egy rendezvényen együtt: építészek, kivitelezők, és kiállítók, hogy Ön biztos tudással felvértezve vághasson bele saját ökoházának a megvalósításába.  Elkerülheti azokat a tipikus hibákat, melyek miatt a kezdetben lelkes és környezettudatos építkezők, az építkezés közepére a  megalkuvások és lemondások miatt feladják álmukat.

Jelentkezzen március 6-ig a “facehome” kuponkóddal és -4000 Ft-os kedvezményt biztosítunk belépőjének árából!

2 Bónusz ajándék:

Nevének és email címének megadásával, igényelheti legújabb szakmai cikkünket, melyből kiderül mik a leggyakrabban elkövetett típushibák a modern  vályogépítészetben + Allergiamentes Otthonok c. tanulmányunk, melyet két nemzetközileg is elismert épületbiológus kollégámmal készítettünk. A tanulmány megmutatja Önnek otthonán belül azt a 4 fő területet, melyre ha kellő gondot fordít, otthona nemcsak energiatakarékos lesz, hanem egészséges is maximális lakókomfortot biztosítva.