A vályogépítés jelene, jövője

Az elmúlt 1 hét tanulásról, tanulásról és tervezésről szólt. Magyarországról 4-en vettünk részt az Európai Vályogépítészeti Központ által szervezett képzésen, ahol új elméleti és gyakorlati tudással gyarapodva tértünk haza. Magyarországon kívül a kiscsoportos tanfolyamon, Svájciak, Észtek és Németek is részt vettek.

20170426_064209

Prof . Dr. Gernot Minke által tervezett szalmaházak

20170426_065410

Wangelinger Garten – kávéház

 

20170427_184258

Vályogvakolat kültéren is

20170426_065427

 

Mára a vályogépítés Németországban standardizált, tudományos mérésekkel és kísérletekkel is alátámasztott építési mód. Egyaránt használják vályogházak felújításánál, szalmabála épületeknél és modern új építésnél is. Amennyiben az ember ismeri az alapvető tulajdonságokat, hogyan viselkedik a vályog, mik a gyengéi és erősségei nagyon könnyen lehet vele dolgozni és sok önerős részt tesz lehetővé. Megismerkedtünk az új vályogépítészeti képzési programmal, melyben mára 5 modul – 5 különböző szintén került kidolgozásra több 400 oldalnyi oktatási anyagban. Attól kezdve, hogy mit kell tudni a vályogról, hogyan ítélhetem meg egyszerű módszerekkel, hogy alkalmas -e építőanyagnak és hogy hogyan tudunk belőle különböző építőanyagokat készíteni.

20170426_092457

Bíró Árpád – vályogépítő szakember, oktató szemrevételezi a vakolatmintákat

Évente 450-500 emailt is kapunk, melyben  vályogházak felújításáról érdeklődnek nálunk, milyen anyagokkal és technikákkal lehet megvalósítani a felújítást, hol találnak hozzáértő kivitelezőt a munkátokhoz stb… Sajnos egyesével nem tudunk mindig időben válaszolni, ezért is találtuk ki az építkezések helyszínén tartott 1-2 napos workshopokat, amelyeken a kezdők az első lépéseket elsajátíthatják, a haladók pedig a részleteket is megismerhetik.

A soron következő workshop Pomázon lesz 2017.május 6-án és 7-én  a Magyar Szalmaépítők Egyesületével. A téma kültéri vakolás, díszítő vakolatok és színes vályogvakolatok. A Facebook oldalunkon megtaláljátok a programot és a jelentkezési linket.

Ezt követően Gödöllőn folytatódik a munka,  június hónapban egy favázas szalmabála ház vályogvakolásával, tetőterének szigetelésével, majd Budán veszi kezdetét egy A+-os energetikai besorolású favázas-szalma vályog ház építési a nulláról. Júliusban Németországban lesz egy kizárólag gyakorlott kivitelező szakembereknek szóló profi workshop, amely limitált létszámú – vályog belső oldali hőszigetelésekről, vályogrostapról, falfűtésről és falhűtésről, vályog szárazépítészetről – egyszóval a legmodernebb technológiákat lehet egy 6 napos képzésen elsajátítani, ráadásul egy jótékonysági kezdeményezés keretein belül egy beteg gyermek családján segítünk. A sor Bercelen folytatódik majd, Deszken és visszatérünk Gödöllőre egy szalma passzívházhoz. Bőven lesz tehát lehetőség az idén megismerkedni a vályoggal, szalmával és más természetes építőanyagokkal

A jelen tehát még sok -sok  munkát jelent, a jövő pedig sok-sok szép új vályog és szalmaépületet jelent, amelyek jótékonyan környezetünkre és a lakóik egészségére is!  Szép feladatot kaptunk, mint Magyarország első vályogos oktatóiként, melyhez fiatalos lendülettel, tettvággyal és a nemzetközi vályogépítők egyre növekvő csapatának támogatásával örömmel teszünk eleget!