Egy kis kutatást végeztünk nemrégiben azért, hogy megtudjuk miért is választják az emberek a vályogvakolatot? A legfontosabb tulajdonságok szinte azonosak, a fontossági sorrendben azonban jelentős eltérések vannak a megkérdezett építészeknél, kivitelezőknél és építkezőknél.

img-05

A tervezőknél főleg a környezettudatosság a legfontosabb és az anyag természetessége, míg az építkezőknél és felújítóknál főleg az egészséges lakóklíma az elérendő fő cél. A kivitelezőknek az anyag szépsége és az egyszerűbb kivitelezhetőség szerepelnek a lista elején, illetve nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a munkavégzésnél nem szükséges különösebb védőfelszerelés, hiszen a vályog nem irritálja a bőrt, nincsen szúrós szaga a száradást követően és a gépekbe sem köt bele a vályog.

1.Egészséges lakóklíma

Arról nagyon sokat hallunk, és sokan tapasztalták is már hogy egy jól működő vályogházban nyáron kellemes hűvös van, télen pedig hosszan tartja a meleget a  vályogház. A 2000-es évek elejéig viszonylag kevés tudományos kutatást végeztek ez irányba, hogy igazolják a vályog építőanyagok károsanyagmegkötő képességét, páraszabályozó képességét. Napjainkra azonban ez már nem egy misztikus terület, hanem számos független laboratóriumi vizsgálat igazolta már a vályogvakolatok illékony szerves vegyületeket (VOC-k pl. Formaldehid, favédő szerek). Egy vályoggal vakolt otthonban, tisztább a levegő, kevesebb a szálló finompor, állandóan ideális a páratartalom, mindezt energiafogyasztó és zajos gépek nélkül. A vályog különösen jótékony az allergiás asztmás panaszokkal küzdőknek.

Vályogvakolatok páraszabályozó képessége

Vályogvakolatok páraszabályozó képessége

 

1401454089_600x500

2. Természetesség

Manapság nagy divat minden terméket zöldben feltüntetni, hogy mennyire környezetbarát és mennyire természetes. A sokat ígérő reklámok mögött több esetben sajnos féligazságok vannak. A BIOKAY vályogvakolatok a homokon, agyagon, vályogon, rostos adalékon kívül nem tartalmaznak más adalékot. Ezeket az anyagot az emberiség már több ezer éve használja és ismeri.

1403444273_200x

3. Környezetvédelem

A vályogvakolat gyártásához csekély energia szükséges, alapanyagaink kiváló minőségű magyarországi lelőhelyekről származó anyagok. A gyártás folyamán nem keletkeznek szennyező gázok, hulladékok, szennyvíz. A vályogvakolat újrahasznosítható, vagy az életciklusa végén egyszerűen a kertben szétszórva, újra visszaforgatható a természetbe földet a földbe!

kornyezetbarat hoszigeteles

4. Helyi alapanyagok, helyi kivitelezők

Jó minőségű vályogban Magyarország nagyon gazdag, szinte bárhol az országban fellelhető építésre alkalmas vályog, -természetesen ezt előtte tesztelni és szükség esetén laboratóriumban vizsgáltatni kell – így a gyártáshoz felhasznált alapanyagaink is kiváló minőségű hazai alapanyagok, melyeknek köszönhetően nem kell szükségtelenül nagy szállítási utakat bejárni és környezetünket terhelni. Folyamatosan tartunk szakmai képzéseket annak érdekében, hogy az ország egész területén tudjunk ügyfeleinknek jó szakembereket ajánlani.

5. Egyszerű kivitelezhetőségtéve a

Miért is komplikálnánk túl a dolgokat, ha egyszerűen is megy? Egy átlagos beltéri vakolat címkéjét alaposabban megnézve feltűnik a barkácsáruházak polcain hogy 30-40 összetevőből is állnak, melyek mind a kivitelezhetőségét, tapadást, száradást stb javítják. Ezen adalékok általában mesterséges, vegyi adalékok, melyek nagy mennyiségben komoly terhet jelenthetnek környezetünkre és egészségünkre is. A tiszta vályogvakolatok ezzel szemben 4 összetevővel : vályog, agyag, homok, rostos adalék képesek ellátni minden olyan funkciót amit egy beltéri vakolattól elvárunk sőt még többet is!

1412663698_600x500

A zsákos vályogvakolat akár vakológéppel is felhordható költséghatékonyabbá és gyorsabbá téve a kivitelezést.

A vályogvakolat sajátossága, hogy víz hozzáadásával újra formázható (plasztikus, mint a keramikusoknál az agyag formázása) így eltüntethetőek a kisebb hibák, folytatható a munka a félbehagyott falszakaszon is.  A vályogvakolat a hozzáadott víz elpárologtatásával szárad, így bőven van ideje a bekevert anyaggal dolgozni a kivitelezőnek, mely a bekeverés napjától akár 5 napig felhasználható. Amennyiben a munkavégzés közben a többlet anyag a földre esik, az a tiszta felületről újra felhasználható (nincs hulladék),

product_600x500

Felkeltettük érdeklődését? Kérje szaktanácsadónk segítségét, hogy megtudja hogyan alkalmazhatja vályog építőanyagainkat otthonában? Tel: +36-70-946166