családi házak

Változás előtt áll az építőanyag gyártó ipar és az építőipar!

Arról már többször írtunk akár itt a blogunkban, akár a facebook oldalunkon, hogy napjainkra az építőipar lett az egyik legszennyezőbb építőipar. Erről már egyre több embernek van tudomása, és sok esetben tudatosan kezdik keresni a természetes építőanyagokat.

Megbetegíthet a saját otthonom?! – Beteg épület szindróma

Arról viszont már jóval kevesebben tudnak – vagy nem veszik elég komolyan – hogy a környezetterhelésen túl, a beépített építőanyagok hatást gyakorolnak egészségünkre és ez a beépített vegyi anyagoknak köszönhetően veszélyezteti azt.  Ez nagyon is érezhető és mérhető jelenség lett. Egy viszonylag fiatal, 38 éve hivatalosan is létező tudományág az épületbiológia foglalkozik az ember és épített környezete kölcsönhatásáról.

A legismertebb épületbiológiai intézet a Rosenheimi Institute für Baubiologie und Ökologie az IBN. Akit közelebbről is érdekel az épületbiológia, élőben tanulhat Közép-Európa legnagyobb őszi Ökoépítészeti konferenciáján és kiállításán az  ÖKO HOME Expo szakmai konferenciánkon.  Az épületbiológia területének 2 legnagyobb európai szaktekintélye: prof. Peter Schmid és Prof Ing. Christof Zigert fog lesz a vendégünk és tartanak 3 rendkívül érdekes előadást a témában.  Bővebb információ: www.ökohome.hu

A Sick Building Syndrom , azaz a beteg épület szindróma az Egészségügyi Világszervezet  (WHO) már 1983-ban azonosította. Azóta a helyzet csak súlyosbodott. Svájcban például a 2000-es évek elején büntetőadókkal sújtották azokat az építőanyagokat, melyek nagy mennyiségben tartalmaztak illékony szerves vegyületeket (VOC-ket).

Németországban a Környezetvédelmi Minisztérium egyértelmű határértékeket szabott meg az egyes VOC-kre vonatkozóan, hogy egy lakóépületen belül, mi az ami még az egészségügyi határértéket nem haladja meg és tartós tartózkodásra alkalmas (300 mikrogramm / m3 TVOC szint).

kemikálliák

Szintén Németországban, a Sentinel Haus Institute-nál végeztek el egy nagyszabású tudományos kísérletet laborviszgálatokkal, melynek lényege az volt, hogy 2 gyerekszobát építettek meg egy laborban. Az egyik gyerekszobát a most általánosságban használt anyagokkal és bútorokkal, a másikat pedig egészségünkre ártalmatlan természetes építőanyagokkal. Az eredmény megdöbbentő:  a manapság tömegesen használt építőanyagokkal megépített gyerekszobába 15x magasabb károsanyag szintet mértek, mint ami ajánlott.

Minősített építőanyag gyártók, minősített készházgyártók

Ma már szinte minden alkalmazási területre találunk megfelelő természetes építőanyagokat. Ezen termékek alapanyagait az emberiség már évszászadok, sokszor évezredek óta használja, mint például a fa, kender, szalma, nád, vályog, agyag és a mész hogy csak a legismertebbeket említsük.  Ezen kívül számos új fejlesztés indult el az elmúlt években mely jövőbemutató új építőanyagok gyártásának érdekében hívtak életre.

hoszigeteles_teruletek

Ahhoz, hogy az építészek, kivitelezők vagy éppen az építtetők megalapozott döntéseket hozhassanak különböző minőségbiztosítási tanúsítványok, védjegyek segítik őket. Hogy csak a legismertebb öko címkéket említsük: Nature Plus, IBR  Rosenheim, TÜV Rheinland,  Sentinel Haus, ÖKO –Test, DGNB, Institute Bauen und Umwelt.

ikonok

Az egyes építőanyag gyártók mellett, már több készházgyártó cég is felismerte fontosságát annak, hogy következetesen egészséges anyagokat használjon házaiknál, melyeket helyszíni és laborvizsgálatokkal is igazolnak a tanúsító intézetek.

steico-protect-steico-flex

A jövő tehát egyértelműen új irányt mutat, melyben az épületek életciklusuk végén nem veszélyes hulladékként végzik, működésük alatt pedig évekig  párologtatnak ki szerves vegyületeket, hanem környezetbarát, egészségünkre ártalmatlan lakóházak és középületek.

Family in blue sky