Egy fiatal közgazdász lány bedőlt karrierje, elvesztett egészsége  – Saját otthona betegítette meg a fiatal lányt.

Bedecs Judit édesanyja komoly küzdelmet folytat annak érdekében, hogy a lánya egészségi állapota javuljon és újra normális életet élhessen.  Judit korábban teljesen megszokott, normális életet élt, iskolába járt, több éven keresztül volt köztársasági ösztöndíjas egyetemi hallgató. 3 évet töltött el Amerikában, doktori tanulmányait végezte.

Mára minden nap küzdelemből áll ki a betegségével és otthonával szemben.  Juditot egy olyan betegség támadta meg, amelyet itthon még nem nagyon ismernek és foglalkoznak vele  – ez a többszörös kémiai túlérzékenység. Amerikában a 30-50év közötti lakosság több mint 20 százalékánál kimutatható volt a 2000-es évek elejére enyhébb vagy súlyosabb formában.  Juditnál sajnos az utóbbi igazolódott be és már évek óta nem tud dolgozni, így nincs jövedelme sem. De ami ennél is rosszabb, naponta többször is fuldoklik,  napi 24 órában felügyeletet igényel.

unnamed

Judit számára a legfontosabb az lenne, hogy egy olyan közegbe kerüljön, ahol nem találkozik ezekkel a kémiai anyagokkal és külső negatív hatásokkal: ez egy olyan speciálisan megépített ház, amelyet egészségkárosító anyagoktól és vegyületektől mentesen építenek meg: Nyugat-Európában már léteznek ilyen minősített bioházak (könnyűszerkezetes faházak).

Judit létrehozott egy személyes oldalt is, amelyen őt lehet támogatni új, élhető otthonának elérésében:

https://gogetfunding.com/help-to-build-a-chemical-free-tiny-house-for-judit/

Judit édesanyjának elérhetőségei: BEDECS Ilona. ilona.bedecs12@gmail.com

30/443 6124 vagy 30/929 6543

 

Sajnos napjainkra az építőipar lett a legkörnyezetterhelőbb iparágak egyike. Köszönhető ez egyrészt az építőanyagok gyártásához szükséges magas primerenergiának és annak, hogy sok építőanyagnál nem figyelnek arra, hogy az életciklusa végén az építőanyag újrahasznosítható-e vagy netán veszélyes hulladékként végzi. Jó példa erre a 2016.szeptemberében életbe lépett világszintű gyártási tilalom a főként polisztirol hőszigetelésekhez használt égésgátló adalék a Hexabróm-ciklodekán.

Beteg épület szindróma – Sick Building Syndrom .

A beteg épület szindróma, egy az Egészségügyi Világszervezet  (WHO) által már 1983-ban hivatalosan elfogadott, valós veszélyforrás. A szindróma lényege, hogy bár egy adott épületen belül a szennyező anyagok (Illékony szerves vegyületek VOC –k  Volatile organic compbounds) mennyisége nem haladja meg az egészségügyi határértéket,de a hatásuk összességében mégis kellemetlen panaszokat okoz. Ilyen egészségkárosító tényező lehet a nem megfelelő szellőztetés, elektroszmog, a penész, és az építőanyagokból és használati tárgyakból kipárolgó kemikáliák.

A tünet együttes jellemzői:

  • fejfájás
  • fáradékonyság
  • szemgyulladás
  • bőrirritáció, viszketés
  • émelygés, rossz közérzet

Többszörös kémiai túlérzékenység (Multiple chemical sensitivity).  A világháború utáni gyors újjáépítési kényszer következtében az építőipar gyökeresen átalakult. Az évszázadokon át használt természetes építőanyagokkal  (fa, vályog, kő, mész, kender stb) már nem lehetett megfelelni a gyors építési módoknak, egyre több mesterséges adalék és kemikália került a termékekbe és villám tempóban jelentek meg új anyagok, melyekkel semmilyen korábbi tapasztalata nem volt az embereknek. Később aztán egyre több anyagról derült ki, hogy a lakók egészségére ártalmas: azbeszt (a 80-as és 90-es években előszeretettel használták nemcsak tetőkben, csemperagasztókban, vakolatokban is), de ilyen anyag a rákkeltő hatású formaldehid is, vagy a korábban említett hexabróm ciklodekán.  Ezzel együtt egy újfajta betegség ütötte fel az orrát a többszörös kémiai túlérzékenység, mely negatívan befolyásolja a beteget a munkájában, privát életében, teljesítőképességében.  A betegség, ha nem kezelik az idő múlásával egyre rosszabb lesz és sokszor már a korábban mindennap használt dolgok: parfüm, mosószer, a lakásban található berendezési tárgyak stb…

Az épületbiológiai tudománya 38.éve foglalkozik az ember és annak épített környezetének egymásra hatásáról. Mára már az orvostudomány és az épületbiológia egyre inkább kiegészítik egymást.  A terület két legnagyobb európai szakértője Prof. Peter Schmid és Prof.dr-Ing Christof Ziegert 2017.október 6-án Magyarországra látogat Bercelre egy ökoépítészeti konferenciára és kiállításra.  Emellett az ÖKO HOME Expon megismerkedhetünk az egészség – és környezettudatos építéssel is, nemzetközi nézőpontból  a 6 országból érkező 11 előadónak köszönhetően.