A Természet színei, a mai modern otthonokban

A természetben az agyag számos színben fordul elő, melyekkel természetes módón szépíthetjük otthonunkat.  …de akinek ez nem lenne elegendő választási lehetőség azok számára a természetes ásványi és földpigmentek hozzáadásával több ezer színárnyalat érhető el. Mindez azt jelenti, hogy aki vályoggal szeretné kialakítani otthonának belső tereit, az nemcsak hogy sokkal egészségesebb környezetben élhet, de a designról és a különleges színekről sem kell lemondania. Ezt fogjuk mostani bejegyzésünkben megmutatni.

Érzelmeket ébresztenek

A színek megszólítják a tudatalattinkat: pozitív gondolatokat ébresztenek bennünk, így megéri időt szánni rá, hogy a hozzánk leginkább illő színeket, színárnyalatokat keverjük ki.

Mindegy, hogy egy rúzs kiválasztásáról, egy ruhadarab kiválasztásáról, vagy egy új autó megvásárlásáról beszélünk, a színeknek igen nagy jelentősége van az életünkben.

Aki lemond a színekről, a többiek szemében szürkének tűnhet, hétköznapjai is egyszínűek. A jól megválasztott színek (és itt most természetes festékek, és földpigmentek színeiről beszélek) ezzel szemben kifejezik személyiségünket akár a kellemes zene érdeklődést keltenek és hívogatnak.

A piros az erőt és a szenvedélyt fejezi ki, a bátorságot szimbolizálja. A piros színnek nagy érzelmi hatása van, ezért körültekintően kell bánni vele, inkább kisebb felületeken ajánlott mint pl. egy-egy fal.  A kék ezzel ellentétben nyugalmat sugall, hűvös megnyugtató és rendezett. Felszabadít a hétköznapokban, és például az ünnepélyes, és titokzatos kékes-lila oly mértékben hat a tudatalattinkra, mint semmilyen más szín.

Bíró Árpád vályogos kézműves munkája

Gyakori választás a sárga, mely napos színárnyalataival vidámságot életerőt és boldogságot sugárzó szín. A sárga szín a jövőbe tekintő emberekre jellemző, akik céltudatosak és magas képzelőerővel megáldott emberek.

A barna a természet színe, mely a testi kényelmet elégedettséget és nyugalmat sugall. A barna színt választók számára fontos a lelkiismeretesség, kiegyensúlyozottság,  a saját maguk értékrendjéhez való ragaszkodás.

Fotó: Bíró Árpád Lehmbiro KG

 

És elérkeztünk a zöldig, melyet oly gyakran értenek félre az emberek. Kiegyensúlyozottnak és semlegesnek hat, ami a rosszul megválasztott színárnyalat esetén még kicsit fáradttá is tehet. A jól megválasztott zöld szín azonban az élet színe, olyan légkört teremt otthonába, ami nyugtató és pihentető.  A sárgás-zöld ezzel ellentétben barátságot és vidámságot sugall.

Az idők kezdete óta foglalkozunk a természetben előforduló és kinyerhető színekkel, hogy kifejezhessük saját magunkat. A növényekből és ásványokból kinyerhető színek választéka igen bőséges és nagy hagyománya van.

Évszázadok óta becsült alapanyagok a modern vegyipar vívmányaival szemben

Alig 100 éve kezdett el az iparosított felgyorsult világunk szintetikus festékeket szénből és kőolajszármazékokból gyártani. Az óriási színválaszték, a mindenkori pontos utánpótlás valóban sokak számára szimpatikus előnyt jelenthet. Az iparosított, modern festékek olcsóbb előállíthatósága és kivitelezhetősége bizonyosan vonzó, azonban a korábban évszázadokon keresztül megbecsült természetes összetevők helyett ezek a mesterséges színek inkább a vegyipar legújabb fejlesztéseit tartalmazzák.   Így a sokak által frissen kifestett otthonoknál csak ”új szagnak” nevezett jelenség a festékből kipárolgó vegyi anyagok jelenlétére utal. Számos kutatás igazolta pl. a Formaldehid egészségkárosító hatását.

Színes vályog nemesvakolatokat, vályogfestékeket itt találhat melyek színezéséhez használhatóak a most bemutatott földpigmentek.

Ezen írásomban azokról az ásványi és földpigmentekről beszélünk és hozunk rá példákat, melyek az egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmatlanok.  Európa szerte a felszíni, illetve felszín alatti bányászatból kerülnek kinyerésre, átszitálásra,  megtisztításra, keverésre, kiégetésre. Ezt követően egymással tetszőlegesen keverhetőek, mely így még nagyobb színválasztékot biztosít.