Vályogvakolat tudástár – a sikeres ökotudatos építkezésekhez és felújításokhoz

A természetes építőanyagok napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Köszönhető ez talán annak is, hogy egyre többet lehet olvasni az interneten és a szaklapokban a legtöbbet használt polisztirol hőszigetelések enyhén szólva is kifogásolható tűzbiztonságáról és a rendkívül környezetterhelő mivoltukról. Mostani bogcikkemben azt boncolgatom miért is jár még ennyire gyerekcipőben Magyarországon az ökoépítés. Emelett arra is választ adok, hogy hová fordulhatnak azok akik szeretnék magukat ezen a téren tovább képezni,  netán egy új környezetbarát, egészséges otthon az álmuk.

Ide vonatkozóan:3 különböző hőszigetelő anyag összehasonlítását láthatjátok, most ebben a rövid videóban. Ezt nem is nagyon kell kommentáljam.

Azt viszont már annál inkább szükséges, hogy itthon Magyarországon is rendelkezésre áll számos olyan kiváló természetes anyag és építési rendszer (szalmaház, kenderház, vályogház, faház, gerendaház, vagy ezeknek a kombinációja ) melynek alkalmazásával egészségesebben alakíthatjuk ki új házunkat, vagy újíthatjuk fel meglévő otthonunkat.  Megjegyzem téglaházat is lehet ökotudatosan, magas minőségben kivitelezni, de ez semmiképpen nem a tégla + purhab + gipszkarton + diszperziósfesték kombinációval.

Az első számú fő akadálya az egészséges, környezettudatos építés terjedésének, hogy nagyon nagyfokú szakember hiány van az országban, abból pedig már pláne, aki jó minőségben és hozzáértően képes egy ökoházat kivitelezni. Az átlag kőműves és építési vállalkozó (tisztelet a kivételnek) a betont, a cementet, a purhabot és a polisztirolt használja munkájának 99%-ban. Persze nagyritkán előfordul az is, hogy a megbízó olyan kéréssel fordul az átlag kivitelező felé, hogy ő bizony a megszokottól eltérően szeretne természetes építőanyagokkal építkezni, akkor az egyszeri építési vállalkozó vagy megpróbálja lebeszélni vagy nem vállalja a munkát.

A második számú akadálya a kevés információ.  Az emberek nem is nagyon tudnak ezekről a lehetőségekről, mivel az átlag tüzépen vagy építőipari kiállításon nem vagy csak minimálisan vannak képviseltetve a természetes építőanyagok és építési technológiák.  Míg tőlünk nem is olyan messze: Szlovákiában, Ausztriában és Németországban már a szakember képzésbe is bekerültek a természetes anyagok és technológiák, illetve az érdeklődő magánszemélyeknek számos olyan műhelymunkát szerveznek, ahol folyamatban lévő építkezéseken lehet megtanulni a tudást, amit aztán később kamatoztathatnak.  Magyarországon is vannak már kisebb, nagyobb műhelymunkák, de ezek egyenlőre még nincsenek összefogva. Ilyen műhelymunkákat szervez a Energia és Környezet Alapítvány, a Magyar Szalmaépítők Egyesülete, a Sárkollektíva csapata, a KÖSZI Trade Szövetkezet, és mi is a Biobaushop Kft.  Annak érdekében, hogy még több helyszínen és még több hasznos tudást tudjunk átadni az érdeklődőknek az idén is több műhelymunkát szervezünk a Magyar Szalmaépítők Egyesületével és a Sárkollektívával közösen. Így egy olyan ütős szakoktató csapat alakult ki, amely építészekből, kivitelezekből, mérnökökből és építőanyag gyártókból áll.  A műhelymunkák helyéről is idejéről a www.valyogvakolat.hu/kepzesek menüpont alatt talál bővebb információt. Illetve évente egy alkalommal kerül megrendezésre az ÖKO HOME Expo – az ökotudatos építkezők és felújítók napja, ahol a legjobb hazai ökoépítészek, Európa legjobb vályogos előadói, kivitelezők, gyártók és szakmai szervezetek egyaránt várják az érdeklődőket.

Ez egy remek lehetőség arra, hogy a műhelymunkát szervezők többéves nemzetközi és hazai tapasztalatából ön is profitáljon. Ezenkívül létrehoztunk egy olyan oldalt, Vályogvakolat Tudástár:
http://valyogvakolat.hu/tudastar/iump-login/ , ahova a vályogvakolatokkal kapcsolatos legfontosabb szakmai információkat, tervezési segédleteket, technikai leírásokat töltjük fel és tesszük elérhetővé. A Tudástárban számos hasznos videó is megtalálható ami az öko építéssel – felújítással kapcsolatos, így többek között  az ÖKO HOME Expo konferencia videófelvételei is.

 

A harmadik számú akadály a rossz beidegződések és tévinformációk. Ezekről nagyon hosszan lehetne írni, így most csak a leggyakoribbakat mondom:

 • 1.a vályog a szegények építőanyaga:  szerte a világban találunk vályog épületeket, az egyszerűbb kis viskóktól, a többemeletes vályogpalotákig az új építésű minimál stílusú villákkal bezárólag. Azt kell elfogadni, hogy a vályog is egy építőanyag, ugyanúgy ahogyan a fa, a tégla, a kő stb… Ha jól építkeznek vele, akkor egy rendkívül tartós (Németországban és Svájcban mai napig lakott 600-700 éves favázas vályogházak találhatóak), és kiváló élettani hatású anyagról beszélünk. Ha egy nem szakember által megépített, netán még elhanyagolt vályogházról beszélünk, ami nem rendelkezik megfelelő vízszigeteléssel és netán még vizes területre is épült, azt ne hasonlítsuk össze.

  Ricola gyógynővényfeldolgozó központ, Svájc Martin Rauch – Lehm Ton Erde

  Sirewall döngölt vályog technológia, forrás www.sirewall.com

  Felújításokból kiragadott példák:

  Pilisszentléleki vályogház, az év vályogháza pályázat 1 helyezettje. Építész: Csóka Balázs

  Rheinheim legrégebbi favázas vályogháza 545 éves, és egy kiváló étterem üzemel ma benne. Kivitelezte: Bíró Árpád, Lehmbiro

 1. számú tévhit: a faházak nem kellően értékálló épületek, melyek télen gyorsan kihűlnek, nyáron pedig gyorsan túlmelegednek. Egy jól megépített faház, megfelelő hőszigeteléssel (kiegészítő hőszigetelés nélkül ma már nem nagyon van olyan falazat, ami megfelel az energetikai elvárásoknak kivétel pl. 50cm-es poroton égetett kerámia tégla, de ezt Magyarországon nem lehett kapni) elátott faház, gyorsabban és tervezhetőbb költségvetésből megépíthető házat jelent, amelyben minimális nedvességgel dolgozunk csak. A megfelelő természetes hőszigetelő anyaggal pl. farost, kender, cellulóz biztosítható hogy a ház hőszigetelése télen és nyáron egyaránt jól működjön és emellett kimagasló zajvédelmet is biztosítson a bentlakóknak. Tőlünk nem messze Bécsben található Európa legnagyobb készház mintaparkja a Blaue Lagune, ahol is több mint 30 teljesen működő, belsőépítészek által berendezett mintaházakat tekinthetünk meg, a Shopping City Süd mellett, illetve Magyarországon is vannak ilyen mintaházak.

  modern energiatakarékos készház: gyártó Ubrankovics Kft.

Ezen és ehhez hasonló tévhitek eloszlatására, érdekes szakmai előadások és videók színteréül szolgál  a vályogvakolat tudástár. Emellett külön lesznek információk építészek, kivitelezők és magánszemélyek számára, hogy mindenki a számára legmegfelelőbb információkat kaphassa. Az oldal ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az ingyenes tartalom mellett (az összes technikai leírás, segédletek ingyenesek) vannak fizetős tartalmak is, melyek megvásárlást követően adódnak hozzá az adott felhasználói fiókhoz.