Sugárzó fűtéssel az egészséges lakóklímáért

Egy fűtőtest kétféleképpen tudja a hőt leadni:

  • A levegő felmelegítésével (konvekciós fűtés)
  • Sugárzó fűtéssel

A levegő felmelegítése ugyan a legegyszerűbb módja a fűtésnek, mivel a mostani radiátorok már kisebbek és kompaktabbak. Ezzel  azonban a levegő cirkulációjával együtt a szálló finompor is kering a levegőben. Emelett a levegőt is szárítja, mely negatív befolyással bír a lakóklímára.

A falfűtés különösen nagy felületen képes sugárzó hőt leadni.

A falfűtéses módszernél különösen kellemesnek érezzük a meleget. A hagyományos fűtéssel ellentétben itt nem a levegőt melegítjük, hanem a tárgyakat. Az elektromágneses hullámokat, úgy érzékeljük mint amikor a szabadban a nap süt le ránk.

Vakolatba ágyazva, vagy modern szárazépítészeti rendszerekkel

A falfűtéscsöveket rögzíthetjük közvetlenül a falra, melyet aztán bevakolunk (ideális esetben vályogvakolattal, hiszen így extraként profitálhatunk a nagy hőtároló tömegből és az egyenletesebb hőleadásból), vagy szerelhetjük a csöveket vakolathordó (pl STEICO fagyapot vakolathordó és hőszigetelő táblákra, de akár nádszövetre is). Az előbbi variációnál a fűtéscsövek a hőelosztó részben helyezkednek el, mely a vakolatot jelenti. Amennyiben a falfűtéscsöveket a szigetelésbe helyezzük el, a hőelosztó közeget a hőszigetelő tábla jelenti. A végső felületképzés ebben az esetben is lehet vakolat, vagy akár tapéta is. A vakolt falfűtésnél fontos a teljes felületű hálózás 8×8-as vagy 10×10-es lyukátmérőjű üvegszövet hálóval  a repedések elkerülése végett.

Falfűtés vályogvakakolatba ágyazva. Fotó : Bíró Árpád Lehmbiro

falfűtés nádszövetre szerelve. fotó : Bíró Árpád

LEHMORANGE klíma vályogrostlapok

A falfűtés és a vályog tökéletes kiegészítői egymásnak

A falfűtést előszeretettel kombinálják vályogvakolatokkal vályogos szárazépítészeti (pl.vályogrost lap) rendszerekkel. Ennek oka az, hogy a vályog rendkívül jó lakóklimatikus és élettani hatással bír. A vályog természetes páraszabályozó és rendkívül nagy hőtároló tömeggel rendelkezik.

Ilyen például a német LEHMorange vályogrost lapja is melynek magyarországi forgalmazását most kezdtük el:  bővebb információ a BIOKAY webshopban ide kattintva érhető el .