Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy a mai modern építési technológiák és építőanyagok sokkal nagyobb tudatosságot követelnek meg mind az építészektől, mind a kivitelezőktől, és nem utolsósorban az építtetőktől is.  Korábban több bejegyzést is írtam az oldalunkon:

http://valyogvakolat.hu/blog/egeszseg-es-design-termeszetes-feluletkepzo-anyagokkal/

http://valyogvakolat.hu/blog/sajat-otthona-betegitette-meg/

http://valyogvakolat.hu/blog/termeszetes-hoszigetelesekkel-az-egeszseges-otthonokert/

…bár minden ember egyetért abban, hogy számára az egészsége a legfontosabb, mégsem veszik komolyan. Ennek egyik oka, hogy Magyarországon nagyon keveset lehet még erről a témáról hallani és olvasni. A másik ok, hogy az emberek nem tudják minek higgyenek, hiszen egyik információ sokszor ellentmond a másiknak. Ezért is döntöttem úgy, hogy ismét előhozom a témát felfrissítve az aktuális információkkal.  Akit pedig mélyebben érdekel a téma és személyesen szeretne többet megtudni hamarosan megrendezésre kerül az ÖKO HOME Expo kiállítás és konferencia, mely a legnagyobb magyarországi ökoépítészeti szakmai rendezvény Budapesten a Lurdy Konferenciaközpontban.

 

A második világháború utáni gyors újjáépítési kényszernek köszönhetően a korábban használt természetes alapanyagú építőanyagok egyre inkább háttérbe szorultak és helyükre a modern vegyipar legújabb fejlesztési kerültek. Ezen anyagokkal ugyan gyorsabban lehetett építeni, energiatakarékosabbá tehettük otthonainkat, és elérhető lett számunkra a legkülönfélébb szórakoztató elektronika, de sokan nem is sejtik, hogy mekkora árat fizetünk érte…

Beteg Épület Szindróma, Illékony Szerves Vegyületek, Épületbiológia

A 80-as évektől kezdve egyre több tudományos kísérletet folytattak épített környezetünk ránk gyakorolt hatásaival összefüggéssel. 1984-ben a WHO – az Egészségügyi Világszervezet hivatalosan is elismerte a Beteg épület szindróma (Sick Building Syndrome – Wikipédia angol nyelvű link: https://en.wikipedia.org/wiki/Sick_building_syndrome) jelenséget, melynek lényege:

A beteg épület szindróma tüneteinek egyik  leggyakoribb kiváltó oka az épületek belső tereiben magas koncentrációban  jelenlévő kemikáliák melyek építőanyagokból, használati tárgyakból, irodai gépekből, tisztítószerekből stb párolognak ki és veszélyeztetik egészségünket. Ennek tünetei: enyhébb esetben fáradtság, szem-és bőrirritáció, ingerlékenység. Súlyosabb esetben allergiás és asztmás betegségeket is előidézhet. Kezdetben ezt csak  új építésű irodaépületeken vizsgálták, mára azonban sajnos kétség kívül beigazolódott, hogy egy átlag családi ház is  10x annyi károsanyagot tartalmaz, mint amennyi az ajánlott határérték lenne.

Jól mutatja be ezt a problémát a következő videó, melynek eredeti forrását itt találja meg:


https://www.velux.com/indoorgeneration  A VELUX  ablakgyártó cég egyébként immáron több mint 75 éves múltra tekint vissza, a Nemzetközi Aktívház Szövetség egyik alapító tagja különösen nagy hangsúlyt fektet az egészséges lakókörnyezet kialakítására.

Épületbiológia  – Egy több mint harmincéves tudományág, mely az ember és az épített környezetének egymásra hatását vizsgálja.  Ez egy rendkívül átfogó tudományág, mely a fizika, kémia, a biológiai, az orvostudomány eddigi ismereteit veszi alapul.  Mára már az épületbiológia egy elismert tudomány, melynek az egész világon vannak képviselői. Nemsokára  megrendezésre kerül az épületbiológiai világkonferencia: 2018.junius 6-án Rosenheim-ben  amelyen személyesen is veszek és a későbbiekben tudósítani is fogok.

Laboratóriumi mérések, öko címkék

Mára már több olyan mérőműszer van melynek segítségével kimutathatóak otthonaink belső tereiben lévő különböző károsanyagok, és mérhető az elektroszmog mértéke is. Európában több olyan minősítő szervezet is létezik már, akik kifejezetten az egészséges otthonok tanúsítására szakosodtak: SENTINEL HAUS Institute, Nemzetközi Épületbiológiai Intézet Institute für Baubiologie und Ökologie Rosenheim.

Emelett az egyes termékek megítéléséhez információkat kaphatunk a legismertebb ÖKO Minősítések segítségével pl. BLAUE Engel, eco-Zertifikat, Nature Plus, IUG Allergiker (Allergiásoknak is ajánlott termék) IBR épületbiológiai intézet, SENTINEL HAUS Zertifikat stb.

Amennyiben konkrét kérdése van természetes építőanyagokkal, környezetbarát építési rendszerekkel vagy minősítésekkel kapcsolatban kérem vegye fel velünk a kapcsolatot az info@valyogvakolat.hu weboldalunkon és tanácsadónk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot, vagy jöjjön el az ÖKO HOME Expo konferencia és kiállításra.