IBN Épületbiológiai világkonferencia Rosenheim, 2018 – Víziók és realitások

Rendkívül szerencsésnek érzem magam, hogy lehetőségem volt jelentkezni az idei évben megrendezésre kerülő épületbiológiai világkonferenciára, melyre végül Magyarországról harmadmagammal látogattam el.  A rendezvényre végül 11 országból több mint 250-en jöttek el és hallgatták meg a jobbnál jobb előadásokat és látogatták meg a környezetbarát építőanyagokat, mérőműszereket gyártó és forgalmazó kiállítókat, valamint a szakmai szervezeteket.

Jó volt látni, hogy Németországban, ahol a legmagasabb az építési volumen nagyon komolyan veszik a környezet és egészségtudatos építést, mind a szabályozás, mind az oktatás, mind pedig a lakosság tájékoztatása területén. Ez azonban egy nagyon hosszú folyamat volt, a 70-es évektől kezdődően, amikor is emberek ezrei sőt tízezrei betegedtek meg az iparilag előállított favédőszerek következtében.

Ez volt az első olyan intő jel, hogy az építőipar radikális változáson megy keresztül és egyre inkább a petrolkémiai termékek irányába haladt – tudhattuk meg a fő szervező  IBN Institute für Bauökologie und Nachhaltigkeit Rosenheim (Nemzetközi Épületbiológiai Intézet) ügyvezetőjétől Winfred Schneidertől. Pozitív példaként hozta fel Schneider úr, hogy Németország jól halad a kitűzött célok elérésében és 2022-re az energiatermelését teljesen át fogja állítani megújuló energiaforrásokra.

Nem működik a kémia – Új esélyek a globális felmelegedés következtében

Dr. Hermann Fischer, vegyészkutató és Németország legelső biofesték gyártójának alapítója a Chemiewände című könyv szerzője egy rendkívül érdekes előadást tartott nekünk. Hermann úr immáron 3 évtizede küzd a környezet- és egészségkárosító termékek ellen, és kereste a megoldást a fenntarthatóbb biokémiai irányába.

Elmondása szerint számos mai építészeti kihívásra választ és megoldást találhatunk a természetes építőanyagok között. Az elmúlt 20-30 évben óriási fejlődés és fejlesztés ment végbe és mára a normáknak és független laboratóriumi vizsgálatoknak köszönhetően  a természetes anyagok, úgymint a vályog és az kender, a szalma vagy a kender a köztudatban is elfogadott „normál” építőanyagokkal egyenértékű szintre került.

Sőt Hermann úr ennél tovább ment és elmondta, hogy a modern vályog és a fa építészet nemcsak rendkívül környezetbarát (több mai előadó is egyetértett abban, hogy a CO2 kibocsátás az építőiparban csak a természetes építőanyagok nagyobb arányú alkalmazásával lehetséges), de a tervezőknek teljes szabadságot ad az épület formájának kialakításánál a belső design sokszínűségének pedig csak a képzeletünk szab határt.

Az érme másik oldala –  Green Washing az építőiparban is jelentkezett

Ahogy az emberek elkezdtek érdeklődni a környezetbarát, természetes építőanyagok iránt, a nagy építőipari mamutvállalatok is elkezdték a termékeiket „zöldbe csomagolni” és épületbiológiailag is ajánlottnak kikiáltani. E mögött azonban sajnos sokszor bebizonyosodott, hogy csak marketing trükk van, és a legolcsóbb silány anyagokkal próbálnak új vevőket szervezni. Egy átlag építkezőnek így igen dolga van ha valóban környezetbarát és egészségére is ártalmatlan terméket szeretne választani.

Ebben kínálnak megoldást a Rosenheimi  Épületbiológiai Intézet által kiképzett épületbiológusok, hivatalos tanácsadó helyszínek (Baubiologische Beratungstelle), és az olyan környezetbarát minősítések mint a Nature Plus, Sentinel Haus Institute, IBN védjegy,  Blaue Engel, ÖKO-Plus stb…  Az építészek és kivitelezők számára ma már elérhetőek olyan nemzetközi adatbázisok, melyekben megvalósult projektek, ajánlott építőanyagok (teljes deklarációval, azaz minden összetevő pontos feltűntetésével). A természetes hőszigetelő anyagokkal ma már könnyen teljesíthetőek a legszigorúbb energetikai elvárások is. A legnépszerűbb öko hőszigetelő anyagok: a fagyapot, a szalma és a kender.

Nehézségként és lassító tényezőként említették meg az előadók, hogy a nagy ipari vállalatoknak nem áll érdekében a természetes építőanyagok terjedése így olyan feltételeket és szabályozásokat hoznak melyek több tíz nemritkán százmilliós kiadásokat rónak a természetes építőanyagokat gyártó kis és középvállalkozásokra, melyeket azok már nem tudnak megfizetni. A délelőtt zárszavaként elmondták, hogy nem egy csodamegoldásban hisznek, hanem abban hogy mind az építőanyagok, mind pedig az energiaforrások tekintetében fontos a diverzitás.

Az ebédszünetben látogatást tettünk a kiállítóknál, akik között több ismerőst is üdvözölhettünk, mint például a világ legnagyobb természetes hőszigetelő anyag gyártóját a STEICO-t, vagy a világ leghíresebb ökoház gyártóját a BAUFRITZ készházgyártót is. Több kiállító is jelen volt akik a radon és elektroszmog elleni védelemhez kínáltak termékeket.  Az épületbiológiai mérőműszereket gyártók is szép számmal voltak képviseltetve, melyekkel minden kétséget kizáróan mérhetőek és kimutathatóak az otthonainkban megtalálható káros anyagok. Nem szabad megfeledkezzünk a világításról sem, hiszen egyre több olyan cikk jelenik meg, hogy a rosszul megválasztott fényforrás negatív hatással bír közérzetünkre.

Rengeteg élmény és hasznos információ hangzott el a mai napon így ebben a témában 3 cikket is készítünk, és folyamatosan rakunk fel a honlapra.