Kora reggel az épületbiológiai és az okos otthonok kapcsolatát ismerhettük meg Dr. Manfred Mierau előadásában: itt a legelső fontos kérdés, hogy a felhasználók tisztába legyenek a valós igényekkel és nem szabad, hogy beleessenek abba a csapdába, hogy előre nem várt kötöttségekkel kelljen szembesülniük (megneveztek olyan nagy tévé márkát, melynek smart tévéjében egyáltalán nem lehet kikapcsolni a wifit, az újabb Iphone modelleknél sem lehet pl. egyszerűen éjszakára repülő módba kapcsolni a telefont). Épületbiológiai szempontból fontos kérdés az elektroszmog , hogy milyen mértékű és milyen intenzitású sugárzásnak tesszük ki magunkat és családunkat. Különösen problémás az állandó sugárzást kibocsájtó wlan és bluetooth technológiák 2100-2400 Hz.

Új építésnél a vezeték nélküli technológiák helyett, az árnyékolt kábeleket ajánlják,vagy ha ez nem működik akkor olyan vezeték nélküli eszközt választani, ami kikapcsolható, standbye módban sem sugároz.  Az elektroszmog egészségkárosító hatásáról az elmúlt 10-20 évben számos tudományos tanulmány készült szerte a világban. Az épületbiológiai méréstechnikus szakosodás után a végzett szakemberek mérőműszerekkel pontosan ki tudják mutatni, hogy milyen sugárzásnak vagyunk kitéve saját házunkban. Arról nem is beszélve, hogy extrém gyorsan fejlődik a technológiai míg korábban csak telefonálásra használtuk a telefonjainkat, ezt követően már internetezésre is – jött a 3G, majd a még gyorsabb 4G-s technológia és az 5G-s technológiai is tesztelés alatt van – ami állítólag gyorsabban tud reagálni mint az emberi reakció sebessége, mely majd az autógyártásban lehet érdekes – ma pedig ott tartunk, hogy az okostelefonunk 10 másodpercenként adatokat vesz és sugároz.

Az előadó Dr. Manfred Mierau kiemelte, hogy a különböző Smart Home technológiáknál nagyon fontos kérdés lesz a személyes adataink védelme, és a biztonság.

Ezt követően egy premiernek lehettünk tanúi,PAMELA JENTNER az IBN képviseletében (Nemzetközi Épületbiológiai Intézet) a helyszínen fedte fel az épületbiológiai 25 alapszabályát – melyet 40 éves fennállása után most módosítottak először. Ennek oka az volt, hogy az épületbiológiát szélesebb körben szeretnék megismertetni, és ahhoz hogy a korral haladjanak és a fiatalabb generációt (25-30 évesek) is meg tudják szólítani szükség volt az ő igényeikre és szükségleteikre is reagálni. A régi jól bevált dolgokat természetesen megtartották, és kiegészítették az újakkal.

Az ebédszünetet követően a fényről hallottunk egy rendkívül érdekes és tudományos előadást Prof. Mag. art. Karl Albert Fischer előadásában. Az előadás lényege és számomra legfontosabb konklúziója: a mesterséges fény hatását a szervezetünkre mai napig nagyon alábecsüljük – itt hallottam először azt a fogalmat, hogy egészséges fény. Bevallom kicsit szkeptikus voltam az előadás előtt, de a professzor aki az előadást tartotta 40 éves tapasztalatával rengeteget kutatott a témában, több tucat saját kivitelezésű projektet valósított meg, ami a világítás tervezésre vonatkozik.  Az épületbiológusok ezt is pontosan tudják már mérőműszerekkel jelezni, hogy mennyire egészséges egy adott világítás.

 

 

Ma volt szerencsénk találkozni a Deutsche Bahn egy dolgozójával, aki elmesélte, hogy eredeti foglalkozása Facility Management – de egy ideje végzett épületbiológus és a munkaadója nyitott volt arra, hogy az épületbiológiai képzése után ötleteit megvalósítsa. A munkahelyekre koncentrálódnak a feladatok az elektroszmog mentességre és az egészséges levegőre / belső terekre.

Eddig 200.000 munkahelyet tettek biológiailag magasabb értékűvé. Még 50.000 munkahely van. Rajta kívül mára még 2 épületbiológus dolgozik, akik a biztonsággal foglalkoznak és a meglévő épületek optimális hasznosításán.

Egy másik érdekes impulzus volt egy gyakorlott kivitelezőtől, aki Ácsként tanult és dolgozott Németország egyik legelismertebb szakközépiskolájában, ahol semmit nem hallott a természetes építőanyagokról és rendszerekről – így fordulhatott elő, hogy egy eredetileg környezetbarát faház egyik fele fa, másik fele petrolkémiai termékekkel készült el. Mára a fiatalember a legfiatalabb épületbiológus jelenleg 31 éves – és nemrégiben nyitotta meg épületbiológiai tanácsadó irodáját. ez a fiatalember elmondta, hogy a különböző környezetbarát termékeket és technológiákat képviselő szervezetek a szakmunkásképző iskolákban megjelennek és bemutatják a lehetőségeket.

A magyarországi vályogépítészeti oktatással kapcsolatban egy maroknyi lelkes szakemberrel közösen a háttérben már 2 éve készítjük elő a szükséges feltételeket, oktatási anyagot. A júliusi ÖKO HOME konferencián Budapest, Lurdy Konfernciaközpont: www.ökohome.hu fontos és örömteli bejelentést fogunk tenni ezzel kapcsolatban.

Végezetül pedig egy  kétórás kerekasztal beszélgetésre került sor, melyben az előadó szakértők, épületbiológusok, professzorok válaszolták meg a felmerülő kérdéseket. Nagyobb vitát váltott ki a harmadik világ szegényeinek (akik óriási számban vannak / lesznek), hogy hogyan látják a megoldást erre az óriási problémára.  Prof dr. Gernot Minke  úr, aki egyike az általam legnagyobbra tartott vályog- és szalmaépítő szakembernek elmondta, hogy a probléma óriási, és hozzátette, hogy véleménye szerint nem egy megoldás van, hanem több. Minke úr az elmúlt 2 évtizedben számtalan gyakorlati műhelymunkát tarott Afrikában, Chilében, Dél-Amerikában (és életének hátralévő éveit ennek szenteli) stb, annak érdekében hogy megtanítsa a helybelieknek hogyan lehet olcsón élhető otthonok építeni a rendelkezésre álló helyi alapanyagokból.  A professzor azt is elmondta, hogy míg a magánszemélyek, kisebb építő cégek rendkívül jól fogadják ezen kezdeményezéseket – azonban a monopol helyzetben lévő ipari óriásoknak továbbra is érdeke hogy minél több beton, és kőolajszármazékot használjanak fel az építkezések felújítások során.

Összefoglalóul a második napra, nagyon elfáradtunk de megérte… Rengeteget tanultunk és érdekes embereket ismertünk meg. Nagyon pozitív volt a főszervező Institute für Baubiologie und Ökologie Rosenheim  Intézet részéről, hogy támogatásuk felől biztosítottak bennünket arról, hogy szívesen segítenek bennünket szakmai tanácsokkal, információcserével a jövőben. 3 év múlva újra visszatérünk a következő világtalálkozóra