VÁLYOGOS FALFŰTÉS

A vályog építőanyagok kombinálása falfűtéssel tökéletes párosítás, mely számos épületbiológiai, épületfizikai és élettani előnyt biztosít. A vályogos falfűtések alkalmazásával egészséges, károsanyag mentes lakóklíma alakítható ki újépítésnél és felújításoknál egyaránt.

Vályogos felületfűtés és tömegkályha, ACTIVE HOUSE Award díjat nyert pécsi aktívház

A vályogvakolat természetes páraszabályozó képességének köszönhetően egész évben az emberi szervezet számára legideálisabb 45-55% közötti relatív páratartalmat biztosít, mely így megszűnteti a penészesedés veszélyét.  Emellett a vályog igazoltan képes megkötni a levegőben lévő Illékony Szerves Vegyületeket (angolul: VOC-k ), melyek építőanyagokból, használati tárgyakból, és tisztítószerekből párolognak ki, valamint antisztatikus felületének köszönhetően minimalizálja a szálló finomport, így otthonunk levegője tisztább és egészségesebb.

A vályogvakolatot a falfűtés felmelegíti, majd egyenletesen melegíti fel a helyiséget. Ez a fűtési mód különösen kellemes és egészséges az emberi szervezetnek. Egyúttal energiatakarékos is, hiszen a nagy hőtároló kapacitásnak és a melegebb falaknak köszönhetően elegendő alacsonyabb hőmérsékletet tartani, ugyanazon komfortérzet fenntartása mellett. Emellett a falfűtések könnyen kombinálhatóak szolár rendszerekkel, vagy hőszivattyúval.

Felületek

A vályogos falfűtések fogadófelületeként szinte bármely felület alkalmas vályogos falfűtéshez, mint például masszív téglafalak, beton, ytong vagy belső oldali hőszigetelésekhez is. Faházaknál, könnyűszerkezetes házaknál vakolathordó réteg közbeiktatása szükséges: stukatúrnád, vagy farost vakolathordó tábla (pl. STEICO Internal). Nem alkalmasak falfűtéshez a vékony szárazépítészeti táblák mint a gipszkarton, alkalmas viszont a vastagabb 22mm-es vályogrost lap (pl. Lehmorange Basis vályogrostlap 22mm).

Képek:

Nádra szerelt falfűtés.

vályogos falfűtés nádszövetre szerelve. fotó : Bíró Árpád

2.kép Falfűtés téglafalon új építés

3.kép Falfűtés farost hőszigetelő és vakolathordó táblán

4.kép Falfűtés vályogrostlapba integrálva

Falfűtés rendszerek

Számos különböző falfűtéses rendszer létezik. A leggyakoribb, amikor műanyag síneket szerelnek a falra és a falfűtés csöveket a sínekbe illesztik. Általában a használt csövek műanyag-alu csövek. Léteznek előre elkészített regiszterek is, melyeket táblában kell rögzíteni és a fűtésrendszerre csatlakoztatni.

Vályogos falfűtés-rendszer felépítése:

  1. Első réteg vályogvakolat: BIOKAY Univerzális vályogvakolat

Első réteg vályogvakolatként az univerzális vályogvakolat 15-20 mm vastagságban kerül felhordásra. A vakolatnak a fűtéscsöveket teljesen el kell lepnie. Amennyiben ennél vastagabb réteg szükséges, akkor több rétegben kell vakolni. Ekkor az egyes vakolatrétegeknek teljesen ki kell száradniuk mielőtt a következő réteg vályogvakolat rákerül.

  1. Falfűtésnél teljes felületű vakolaterősítő hálózás szükséges, a repedések elkerülése érdekében. Ehhez használhatunk üvegszövethálót 10x10mm-es, vagy juta szövetet is. A hálónak a vakolat külső harmadában kell elhelyezkednie, és a széleken 5-5cm-es átlapolással.

Profi tipp: hagyjuk egy kicsit meghúzni az alapvakolatot, majd a glettvas segítségével ágyazzuk be az erősítő hálót, és így hagyjuk száradni a vakolatot.

Köztes szárítás

A 2. réteg vályogvakolat felhordása előtt az első rétegnek teljesen ki kell száradnia. Ehhez jól használható a beüzemelt fűtésrendszer, mely jelentősen meggyorsítja a száradást, és a csövek esetleges tágulása miatti vakolatzsugorodás is megtörténik.

A falfűtéses vályogvakolatoknál a száradás időjárástól függően kb. 2-4 hétig tart. Egy vályogvakolat akkor száraz, amikor egyenletesen kiválogosodott.

Miután az alapvakolat teljesen kiszáradt, egy második réteg BIOKAY univerzális vályogvakolat kerül felhordásra kb. 5-7mm vastagságban. Miután a vakolat enyhén meghúzott akkor kell megkezdeni a felület kialakítását, amely lehet szivacsolt, durva, vagy glettelt. Ehhez használható rozsdamentes glettvas, vagy japán glettvas is.

  1. Felületképzés

Miután a második réteg vályogvakolat is kiszáradt  a felületet egy seprővel át kell dolgozni az esetlegesen laza, kipergő részeket eltávolítandó. Ideális esetben az univerzális vályogvakolatra BIOKAY Color vályog nemesvakolat vagy BIOKAY Color vályog glett kerül, mely egy anyagban oldja meg a glettelést és a festést. A BIOKAY Color termékcsalád természetes ásványi és földpigmentekkel színezhető. Az így kapott felület kellően kopásálló, tartós és esztétikus. A vályog nemesvakolatokkal igazán egyedi és különleges díszítőfestő technikák is elkészíthetőek, mint: mosható viaszolt felületek, rusztikus 3d hatású felületek, vagy éppen márványhatású stucco lustro a lehetőségeknek csak a fantáziánk szab határt.

 

Azok akik pedig inkább a festett felületeket szeretik választhatják a BIOKAY Color vályogfestéket, vagy a vályog struktúrafestéket.

 

Vályogos falfűtésszerelő gyakorlati műhelymunkák

A most felvázolt munkafolyamatok nem teljes körű leírást, csupán egy rövidített gyors áttekintést tartalmaznak.  Szakképzett oktatókkal folyamatos szervezünk gyakorlati műhelymunkákat, melyeken többek között a vályogos falfűtés rejtelmeit is bemutatjuk és készre készítünk egy rendszert. Műhelymunkáinkról bővebb információt kaphat az alábbi linken.

BIOKAY vályogvakolatok, és vályogos falfűtések megvásárlása

A legegyszerűbb módja, hogy otthonában profitálhasson a vályog pozitív tulajdonságaiból a vályogvakolat.  A vályogvakolatok egyaránt használhatóak falak és mennyezetek vakolására, mind kézzel, mind pedig vakológéppel felhordhatóak. Vályogos falfűtésmegoldásaink ide kattintva tekinthetőek meg.

Kérjen ingyenes árajánlatot és kollégánk hamarosan kapcsolatba lép Önnel.