Elméleti oktatás a műhelymunka vezetőjétől: Bíró Árpádtól

Az elmúlt hétvégén megtartottuk isaszegi Egészség & Design háromnapos haladó workshopunkat, melyen a főszerep egy igazi vakolatkülönlegességé a Tadelakt-é volt a főszerep. Ezen bejegyzésünkben kis betekintést adunk a műhelymunkáinkba és egy-két pillanatképet is megosztunk veletek.

Különleges megoldások, egy különleges házban

Először is meg kell említsem a helyszínt, amely immáron 5-ik alkalommal adott otthont különböző gyakorlati műhelymunkáinknak. A favázas tartószerkezet között masszív égetett kerámia tégla található, melynek vastag szalmabála hőszigetelése biztosítja a fokozott energiahatékonyságot és a kellő hőtároló tömeget. A házban, különleges vályogos falfűtés rendszer található és a belső tereket is csupa-csupa természetes anyagokkal igyekeznek kialakítani a tulajdonosok. A belső téri vályogvakolat egyenletes hőleadást biztosít a falfűtésnek és természetes páraszabályozó hatása van.

Szalmabálák vakolása vályoggal
Életfadísz – szalmás vályoggal és aztán Hessler HP9-es meszes alapvakolattal és Hessler tadelaktal
Falfűtés regiszter vályogvakolatba ágyazva
A vályogos falfűtésnek számos előnye van, és mindezekhez még energiát is takaríthatunk meg.

A szorgalom és a tanulási vágy meghozza eredeményét.

Ahogyan azt már említettem Ági és Attila már 5-ik alkalommal adott helyet gyakorlati műhelymunkánknak ahol összesen már több mint 100 lelkes résztvevő vett részt. Főként magánépítkezők -akik saját maguk szeretnék megtanulni hogyan építhetik, szépíthetik otthonukat természetes építőanyagokkal- jelentkeznek,de az építészek és kivitelezők is egyre gyakrabban megfordulnak az ilyen jellegű gyakorlati munkákon.

Tematikus programok: Vályogvakolatok, Szalmaház alapok, Egészség és Design, Vályogos falfűtésszerelő műhelymunkák

A 2-3 napos rendezvények általában már elegendőek arra, hogy a jól előkészített helyszínen alapsobb tudást adjunk át, de a komolyabb területek, mint amilyen a hőszigetelés vagy a vályogos falfűtés 5-7 nap szükséges. Ilyenkor 12-14 fős létszámmal és 2-3 oktatóval dolgozunk, melynek köszönhetően a házigazdák örömére látható eredménye van a munkánknak.

A fürdőszobába is tadelakt került, barna földpigmenttel pigmentálva
A ház többi falfelületére beltérben vályog nemesvakolat került, mely alapból törtfehér színű,de ásványi pigmentekkel is színezhető.
Az első napon a résztvevők kis vályoggolyókat készítettek vályog nemesvakolattal és erre került a HESSLER TADELAKT amelyet aztán haza is vihettek magukkal.

Vélemények a műhelymunkáról:

Hétvégén feltaláltuk a Tadelakt-mudrát: ez a speciális kéztartás támogatja az: életöröm, harmónia, többi emberbe vetett bizalom lelkiállapotokat, főleg,ha Isaszegen gyakorlod egy meghatározott társaságban 

Péntek óta Isaszegen voltunk egy egészen különleges házban nemesvalyog és egyéb csoda dolgokat tanulni, mint például a TADELAKT, amelyet Magyarországon először oktattak. Ez egy ősi marokkói, seamless technika, amellyel vízzáró réteget lehet képezni falon, valyogon és kenderbetonon is. Leirhatatlanul gyönyörű, márvány felület keletkezik a végén. Az én első tadelakt gömböm belső anyaga az a kenderbeton, amit a szegedi kenderbetonozós szombaton készítettem. Majd írok beszámolót, mert minden szempontból IS csak szuperlativuszokban tudok mesélni erről a pár napról, de most kicsit még sütkérezek a jó érzésben, ami ott ragadt rám 

Péntek óta Isaszegen voltunk egy egészen különleges házban nemesvalyog és egyéb csoda dolgokat tanulni, mint például a TADELAKT, amelyet Magyarországon először oktattak. Ez egy ősi marokkói, seamless technika, amellyel vízzáró réteget lehet képezni falon, valyogon és kenderbetonon is. Leirhatatlanul gyönyörű, márvány felület keletkezik a végén. Az én első tadelakt gömböm belső anyaga az a kenderbeton, amit a szegedi kenderbetonozós szombaton készítettem. Majd írok beszámolót, mert minden szempontból IS csak szuperlativuszokban tudok mesélni erről a pár napról, de most kicsit még sütkérezek a jó érzésben, ami ott ragadt rám . Balázsik Anikó

🙂