A Természet színei, a mai modern otthonokban

A természetben az agyag számos színben fordul elő, melyekkel természetes módón szépíthetjük otthonunkat.  …de akinek ez nem lenne elegendő választási lehetőség azok számára a természetes ásványi és földpigmentek hozzáadásával több ezer színárnyalat érhető el. Mindez azt jelenti, hogy aki vályoggal szeretné kialakítani otthonának belső tereit, az nemcsak hogy sokkal egészségesebb környezetben élhet, de a designról és a különleges színekről sem kell lemondania. Ezt fogjuk mostani bejegyzésünkben megmutatni.

Érzelmeket ébresztenek

A színek megszólítják a tudatalattinkat: pozitív gondolatokat ébresztenek bennünk, így megéri időt szánni rá, hogy a hozzánk leginkább illő színeket, színárnyalatokat keverjük ki.

Mindegy, hogy egy rúzs kiválasztásáról, egy ruhadarab kiválasztásáról, vagy egy új autó megvásárlásáról beszélünk, a színeknek igen nagy jelentősége van az életünkben.

Aki lemond a színekről, a többiek szemében szürkének tűnhet, hétköznapjai is egyszínűek. A jól megválasztott színek (és itt most természetes festékek, és földpigmentek színeiről beszélek) ezzel szemben kifejezik személyiségünket akár a kellemes zene érdeklődést keltenek és hívogatnak.

A piros az erőt és a szenvedélyt fejezi ki, a bátorságot szimbolizálja. A piros színnek nagy érzelmi hatása van, ezért körültekintően kell bánni vele, inkább kisebb felületeken ajánlott mint pl. egy-egy fal.  A kék ezzel ellentétben nyugalmat sugall, hűvös megnyugtató és rendezett. Felszabadít a hétköznapokban, és például az ünnepélyes, és titokzatos kékes-lila oly mértékben hat a tudatalattinkra, mint semmilyen más szín.

Bíró Árpád vályogos kézműves munkája

Gyakori választás a sárga, mely napos színárnyalataival vidámságot életerőt és boldogságot sugárzó szín. A sárga szín a jövőbe tekintő emberekre jellemző, akik céltudatosak és magas képzelőerővel megáldott emberek.

A barna a természet színe, mely a testi kényelmet elégedettséget és nyugalmat sugall. A barna színt választók számára fontos a lelkiismeretesség, kiegyensúlyozottság,  a saját maguk értékrendjéhez való ragaszkodás.

Fotó: Bíró Árpád Lehmbiro KG

 

És elérkeztünk a zöldig, melyet oly gyakran értenek félre az emberek. Kiegyensúlyozottnak és semlegesnek hat, ami a rosszul megválasztott színárnyalat esetén még kicsit fáradttá is tehet. A jól megválasztott zöld szín azonban az élet színe, olyan légkört teremt otthonába, ami nyugtató és pihentető.  A sárgás-zöld ezzel ellentétben barátságot és vidámságot sugall.

Az idők kezdete óta foglalkozunk a természetben előforduló és kinyerhető színekkel, hogy kifejezhessük saját magunkat. A növényekből és ásványokból kinyerhető színek választéka igen bőséges és nagy hagyománya van.

Évszázadok óta becsült alapanyagok a modern vegyipar vívmányaival szemben

Alig 100 éve kezdett el az iparosított felgyorsult világunk szintetikus festékeket szénből és kőolajszármazékokból gyártani. Az óriási színválaszték, a mindenkori pontos utánpótlás valóban sokak számára szimpatikus előnyt jelenthet. Az iparosított, modern festékek olcsóbb előállíthatósága és kivitelezhetősége bizonyosan vonzó, azonban a korábban évszázadokon keresztül megbecsült természetes összetevők helyett ezek a mesterséges színek inkább a vegyipar legújabb fejlesztéseit tartalmazzák.   Így a sokak által frissen kifestett otthonoknál csak ”új szagnak” nevezett jelenség a festékből kipárolgó vegyi anyagok jelenlétére utal. Számos kutatás igazolta pl. a Formaldehid egészségkárosító hatását.

Színes vályog nemesvakolatokat, vályogfestékeket itt találhat melyek színezéséhez használhatóak a most bemutatott földpigmentek.

Ezen írásomban azokról az ásványi és földpigmentekről beszélünk és hozunk rá példákat, melyek az egészségünkre és környezetünkre egyaránt ártalmatlanok.  Európa szerte a felszíni, illetve felszín alatti bányászatból kerülnek kinyerésre, átszitálásra,  megtisztításra, keverésre, kiégetésre. Ezt követően egymással tetszőlegesen keverhetőek, mely így még nagyobb színválasztékot biztosít.

Nehogy itt hagyja, vigye el ajándékba adjuk!
Vályogvakolat felujító start készletet

Már csak azt kell tudnom, hogy hova küldhetem.  
Addja meg azt az email címét amit használ amire biztosan megkapja ezt a fontos anyagot. 

Az adataid biztonságban vannak harmadik fél számára nem adjuk ki és bármikor egyetlen kattintással leiratkozhatsz. Nem küldünk levelet csak a témával kapcsolatos hasznos infókat amik érdekesek számodra is. Frissített adatkezelési tájékoztatónkat itt tallálja.

Majdnem kész ... 67%