A vályog és a fa tökéletesen kiegészítik egymást, és használatukkal egészséges környezetbarát otthonok építhetőek.

Vályog és a faépítészet – kiváló páros az egészséges, környezetbarát építéshez

 

A modern faépítészet egyesíti a fenntarthatóságot és az egészséges építést.

Az ok:  a fa, mint alapanyag újratermelődő. Alkalmazásával jelentős CO2-t köt meg, és problémamentesen eltávolítható, újrahasznosítható – amennyiben persze nem kémiai adalékokkal változtatták meg a tulajdonságait!  Pontosan ezen a területen kell a felhasználóknak nagyobb körültekintéssel eljárni, hiszen főleg a táblásított anyagokból kipárolgó káros anyagok ( „VOC”-k, Illékony szerves vegyületek pl:ragasztókból,rostokból, és felületkezelő anyagokból kipárolgó vegyületek) szennyezik belső levegőnket ezáltal egészségünkre is ártalmasak lehetnek. Legalább ennyire fontos kérdés a környezetünkre gyakorolt hatása az adott építőanyagnak, hogy mi történik az életciklusa végén.

Ezek szerint a jövő építőanyagainak egy sor feltételeknek kell megfelelniük:

  • környezetünk minimális terhelése,
  • a lakókomfort növelése,
  • gazdaságos újrahasznosíthatóság,
  • CO2 semleges eredet és használat,
  • Alacsony energiafelhasználás a gyártásnál
  • Csökkentse a káros emissziók kibocsátását, egy természetes minimumra
  • rövid szállítási utak,
  • értékelhető és mérhető tulajdonságok

 

A vályog

A vályog, a fa mellett egyike azon természetes anyagoknak, mely a fenti tulajdonságok mindegyikét teljesíti, és a földön szinte mindenütt rendelkezésre áll. A különleges tulajdonságai a vályogot, egy rendkívül sokrétű, univerzálisan alkalmazható anyaggá teszik például a fa építészetben is. A „tiszta” vályog építőanyagok mentesek mindenféle mesterséges adalékoktól, képesek a levegőből nagy mennyiségű nedvességet (párát) felvenni, mint egy puffer majd utána leadni.

Egyes építőanyagok szorpciós képessége
Anyag Szorpció g/m² Forrás
Gipszes vakolat 20 Dr.Figgemeyer
mész-cement vakolat 23 Dr.Figgemeyer
Gipszkarton tábla, hézagolva 15 Dr.Figgemeyer
Vályogvakolat 30-60 Dr.Figgemeyer
Spezial Tonputz agyagvakolat 195 BTI Puchenau

 

A vályog építőanyagok mind az előállításuknál, mind pedig az életciklusuk végezetével is problémamentesek a környezetünkre mivel teljes egészében visszaforgatható a természetbe vagy újrahasznosíthatóak.   További nagy előnye a vályog építőanyagoknak a sokszínűség, melynek csak a kreativitásunk és a kézügyességünk szabnak korlátot.

Kivitelezés

Az ideális eset természetesen az lenne, ha az építkezés helyszínén lévő alapanyag forrásokat használnánk, ezzel lerövidítve a hosszú transzport utakat. Ez a dicséretes elképzelés, azonban a gyakorlatban alig –alig tud megvalósulni. A mai kor embere rendkívüli módon igényli az előregyártott, készterméket, melyekkel gyorsabb és egyszerűbb az építkezés és állandó minőség biztosítható. Ezzel szemben a helyileg kinyert alapanyagoknál nagy tapasztalatra van szükség, mely avatatlan kezeknek csak ritkán sikerül. A helyi vályog kinyerése, előkészítése és keverése komoly munkaerő igénnyel bír, ami azonban az anyag költségeknél történő spórolással jelentősen csökken.

Egy másik problémás terület a helyi forrásból történő anyaghasználatnál, hogy csak részben vagy egyáltalán nem kerül szabályozásra az anyag gyártása és a kivitelezés, mely a megbízó és a megbízott kivitelező között vitás helyzeteket idézhet elő.

A vályog építőanyagok szélesebb körű felhasználásánál standardizált és ellenőrizhető előírásokat kell figyelembe venni. Az építőanyagokat minősíteni kell, és az értékeknek igazolhatóaknak kell lenniük. Ehhez különböző standardokat, vizsgálati folyamatokat kell kifejleszteni a jövőben és egy egységes rendszerbe összegezni.  Ez egyfelől az ellenőrizhetőséget is biztosítja másrészről pedig, mind az építtetőknek, mind pedig a kivitelezőknek egyfajta biztonságot ad.

Lehetőségek a vályog építőanyagok modern alkalmazására

Egy további fontos tény a vályog építőanyagok jelenkori és jövőbeni használatát előlendítheti, az újonnan fejlesztett termékek a szárazépítészet területén. Itt elsősorban táblásított építőanyagokról beszélünk, mint amilyen a gipszkarton vagy gipszrost, melyet a belső terekben alkalmazhatunk. A különbség ezen táblásított építőanyagoknál a végső felületképzés, mely ebben az esetben egy vékony rétegben 1,5-2mm vastagságban felhordott vályog, vagy agyag alapú finisch, mely ezt követően nem igényel további kezelést – festést vagy tapétázást.

Egy másik komoly potenciállal bíró területe a vályognak a falfűtéssel történő alkalmazása. Itt érvényesülnek ugyanis igazán ezen természetes anyag előnyei. A nagy tömegének köszönhetően, a vályog kiváló hőtároló tulajdonsággal bír.

Aktuális állapot: 2013 nyara óta létezik Németországban vályogos DIN szabvány, mely a gyári körülmények között előállított vályog építőanyagokra vonatkozik. Ezzel mind a tervezőnek, mind a kivitelezőnek kellő biztonságot nyújt a munkájuknál. Egyre több tudományos kísérlet áll rendelkezésre, a vályog építőanyagok pozitív élettani hatását igazolandó : pl. páraszabályozó képesség. Károsanyagok közömbösítése, finompor minimalizálása, elektrosztatikus feltöltődés elmaradása.

Az építészek és kivitelezők egyre bátrabban és gyakrabban használják a vályogot: bogsorozatunkban és a facebook oldalunkon folyamatosan mutatjuk be referenciáinkat.

Nehogy itt hagyja, vigye el ajándékba adjuk!
Vályogvakolat felujító start készletet

Már csak azt kell tudnom, hogy hova küldhetem.  
Addja meg azt az email címét amit használ amire biztosan megkapja ezt a fontos anyagot. 

Az adataid biztonságban vannak harmadik fél számára nem adjuk ki és bármikor egyetlen kattintással leiratkozhatsz. Nem küldünk levelet csak a témával kapcsolatos hasznos infókat amik érdekesek számodra is. Frissített adatkezelési tájékoztatónkat itt tallálja.

Majdnem kész ... 67%