Sugárzó fűtéssel az egészséges lakóklímáért

Egy fűtőtest kétféleképpen tudja a hőt leadni:

  • A levegő felmelegítésével (konvekciós fűtés)
  • Sugárzó fűtéssel

A levegő felmelegítése ugyan a legegyszerűbb módja a fűtésnek, mivel a mostani radiátorok már kisebbek és kompaktabbak. Ezzel  azonban a levegő cirkulációjával együtt a szálló finompor is kering a levegőben. Emelett a levegőt is szárítja, mely negatív befolyással bír a lakóklímára.

A falfűtés különösen nagy felületen képes sugárzó hőt leadni.

A falfűtéses módszernél különösen kellemesnek érezzük a meleget. A hagyományos fűtéssel ellentétben itt nem a levegőt melegítjük, hanem a tárgyakat. Az elektromágneses hullámokat, úgy érzékeljük mint amikor a szabadban a nap süt le ránk.

Vakolatba ágyazva, vagy modern szárazépítészeti rendszerekkel

A falfűtéscsöveket rögzíthetjük közvetlenül a falra, melyet aztán bevakolunk (ideális esetben vályogvakolattal, hiszen így extraként profitálhatunk a nagy hőtároló tömegből és az egyenletesebb hőleadásból), vagy szerelhetjük a csöveket vakolathordó (pl STEICO fagyapot vakolathordó és hőszigetelő táblákra, de akár nádszövetre is). Az előbbi variációnál a fűtéscsövek a hőelosztó részben helyezkednek el, mely a vakolatot jelenti. Amennyiben a falfűtéscsöveket a szigetelésbe helyezzük el, a hőelosztó közeget a hőszigetelő tábla jelenti. A végső felületképzés ebben az esetben is lehet vakolat, vagy akár tapéta is. A vakolt falfűtésnél fontos a teljes felületű hálózás 8×8-as vagy 10×10-es lyukátmérőjű üvegszövet hálóval  a repedések elkerülése végett.

Falfűtés vályogvakakolatba ágyazva. Fotó : Bíró Árpád Lehmbiro

falfűtés nádszövetre szerelve. fotó : Bíró Árpád

LEHMORANGE klíma vályogrostlapok

A falfűtés és a vályog tökéletes kiegészítői egymásnak

A falfűtést előszeretettel kombinálják vályogvakolatokkal vályogos szárazépítészeti (pl.vályogrost lap) rendszerekkel. Ennek oka az, hogy a vályog rendkívül jó lakóklimatikus és élettani hatással bír. A vályog természetes páraszabályozó és rendkívül nagy hőtároló tömeggel rendelkezik.

Ilyen például a német LEHMorange vályogrost lapja is melynek magyarországi forgalmazását most kezdtük el:  bővebb információ a BIOKAY webshopban ide kattintva érhető el .

Nehogy itt hagyja, vigye el ajándékba adjuk!
Vályogvakolat felujító start készletet

Már csak azt kell tudnom, hogy hova küldhetem.  
Addja meg azt az email címét amit használ amire biztosan megkapja ezt a fontos anyagot. 

Az adataid biztonságban vannak harmadik fél számára nem adjuk ki és bármikor egyetlen kattintással leiratkozhatsz. Nem küldünk levelet csak a témával kapcsolatos hasznos infókat amik érdekesek számodra is. Frissített adatkezelési tájékoztatónkat itt tallálja.

Majdnem kész ... 67%