article_200xMíg télen a hideg elől igyekszünk védekezni, nyáron épp ellenkezőleg a hőség okozhat kellemetlen napokat. Így elmondható, hogy az általunk választott hőszigetelő anyag akkor jó, ha télen véd a hidegtől, de ugyanakkor a nyári hőségtől is oltalmat biztosít.
Az alábbi kísérlet azt mutatja be, hogy azonos hőszigetelőanyag vastagság mellett, akár 6-8°C hőmérséklet különbség is lehetséges!

Kísérlet:

Hőátbocsátás a különböző építőanyagokon

Harald Weihtrager,St. Veit Ausztria

Kísérlet lefolyása:

Egy hősugárzás szimulátorban két különböző hőszigetelési felépítést termikus vizsgálatnak vetettük alá és a hátbocsátást dokumentáltuk.

Példa 1(KR): EMOTherm lágyfarost hőszigetelő tábla 40mm, 10mm EMOTON Spezial Tonputz agyagvakolattal ellátva

Példa 2 (Standard): 4 cm ásványgyapot és erre 10 mm Gipszrost lap

Mindkét mintát az abszorpció kiegyenlítésére sárga tónuspapírral takarjuk le. Az érzékelő mindkét mintadarabnál az ásványgyapotba ágyazzuk, így a hőveszteség kifelé mindkét próbatestnél egyenlő.

Kísérlet lefolyása:

A kísérlet 3 óra felfűtést igényelt, ebből 1,5 óra a lehűlési idő.

Idő

Fázis KR Wand Standardkiépítés

10:10

Felfűtés

17°C

18°C

10:50

Felfűtés

21°C

30°C

11:30

Felfűtés

27°C

39°C

11:55

Felfűtés

29°C

41°C

12:30

Felfűtés

32°C

43°C

13:10

Felfűtés

33°C

46°C

14:10

Lehűlés

28°C

30°C

14:35

Lehűlés

25°C

27°C

Eredmény:

A párafékező hatása a Klimareulatornak nyilvánvaló. A relatív gyors lehűlése a 2-es mintának egy magasabb hőmérsékletkülönbséget mutat a másikhoz képest, ami rosszabb hőtároló-képességgel párosul. Kijelenthetjük tehát, hogy egy napsütötte napon a sugárzás által átbocsátott hő eltárolásra kerül, és a hőleadás időpontja jelentősen eltolódik. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a déli órákban jelentkező csúcshőmérséklet, jelentősen késleltetve –akár 10-12 órával – jelenik meg a lakóterekben, amikor már a külső hőmérséklet lehűlt és egy egyszerű szellőztetéssel kiszellőztethető a ház!

Nehogy itt hagyja, vigye el ajándékba adjuk!
Vályogvakolat felujító start készletet

Már csak azt kell tudnom, hogy hova küldhetem.  
Addja meg azt az email címét amit használ amire biztosan megkapja ezt a fontos anyagot. 

Az adataid biztonságban vannak harmadik fél számára nem adjuk ki és bármikor egyetlen kattintással leiratkozhatsz. Nem küldünk levelet csak a témával kapcsolatos hasznos infókat amik érdekesek számodra is. Frissített adatkezelési tájékoztatónkat itt tallálja.

Majdnem kész ... 67%