article_200xA természetes anyagok építőipari felhasználási lehetősége igen széles és komoly lehetőséget rejt magában. Ezen építőanyagok előállításához felhasznált energia rendkívül csekély, és életciklusuk végén sem terhelik a környezetünket.
Ilyen természetes hőszigetelőanyagok: a nád, kender, fagyapot, szalma, gyapjú, stb..

Nemrégiben került nyilvánosságra, egy nagy látogatottságú, magyar internetes portálon, az a bejegyzés melyben különböző hőszigetelő anyagokat mutattak be.   A polisztirol és kőzetgyapot szigetelések mellett, ugyan bekerült a listába néhány természetes hőszigetelés is, de a mögöttes üzenet még csak említésre sem került…

ÖKO City mintaház a Construmán, többek között kender, lágyfarost, és cellulóz hőszigetelés is megtekinthető volt a házon.

Sokaknak a környezetvédelem a házépítésnél vagy felújításnál kimerül abban, hogy csomagoljuk be jó vastagon a házunkat valamilyen / akármilyen szigetelőanyaggal, mert így kevesebb energiát használunk fel, és környezetünket is óvjuk. Ez valamennyire igaz is,de…

Vajon mi okoz majd nagyobb gondot a jövő emberének 10m3 műanyag, vegyi adalékokat tartalmazó hőszigetelő anyag kezelése, vagy 10m3 szalma, kender vagy fa alapú hőszigetelés?

A „hagyományos” szintetikus hőszigetelő anyagoknak magas a primerenergia felhasználásuk, azaz jelentős energiát igényel előállításuk, ami magas széndioxid kibocsátással párosul (PUR hab: 800-1400 kWh/m3, Polisztirol: 500-1000 kWh/m3, ásványgyapot: 100-400 kWh/m3). Kötőanyaguk sok esetben tartalmaz egészségre, és környezetünkre egyaránt ártalmas anyagokat (160 országra szóló gyártási tilalom az elsősorban hőszigetelő anyagoknál használt tűzgátló szerre HBCD – hexabróm –ciklodekán különösen nagy környezetterhelő hatása miatt!). A kivitelezés közben keletkező vágási hulladékok már a beépítés során terhelik a környezetünket, nem beszélve az életciklusuk végeztével, amikor egy-egy „kellőképpen” leszigetelt házról pár évtized múlva több száz köbméter –sok esetben- újrahasznosíthatatlan hulladék kerül majd a lerakókba. A nem újrahasznosítható hőszigeteléseknek éppen ezért hosszú éveken/évtizedeken keresztül kell tudni hoznia a megfelelő hőszigetelő képességet, ahhoz hogy az ne terhelje a környezetünket.

A környezetkímélő és épületbiológiailag is magas értékű hőszigetelésre a megoldás a természetben keresendő. Írásunkban a cellulóz, fa, kender, gyapjú és a nád megújuló hőszigeteléseket mutatjuk be. A természetes anyagok használatával nem csupán energia megtakarítást érhetünk el (primerenergia: 10-80 kWh/m3), de környezetünket is óvjuk. A természetes anyagokkal szigetelt házak lakói biztonságban érezhetik magukat a különböző épületmérgekkel szemben, mert semmilyen káros vegyi anyagot nem tartalmaznak. Életciklusuk lejártával pedig többnyire komposztálhatók, vagy egyszerűen újrahasznosíthatók.

Cellulóz hőszigetelések— cellulóz hőszigetelő táblák

Általános leírás: növényi eredetű organikus-természetes hőszigetelő anyag.
Lambda: 0,040 W/mK
Specifikus hőtárolókapacitás: 1944 J/kgK. Ez a magas érték kiváló védelmet biztosít a nyári hőség elleni védelemben és megvédi otthonunkat a túlmelegedéstől.
μ: 1
Anyagsűrűség: 70-100 kg/m3
Nyomószilárdság: 8-10 kN/m2
Tűzvédelem: önkioltó
Ökológiai értékelés:
Környezetterhelés az előállítás következtében:közepes
Képes a levegő természetes páratartalmát szabályozni.
Primerenergia: 55-70 kWh/m3
Kivitelezhetőség: Mindenképpen szakembert igényel.
Alkalmazhatóság: tetőtérben, homlokzatszigetelésnél, válaszfalaknál

Befújható cellulóz hőszigetelés:

1411796410_200xÁltalános leírás: növényi eredetű organikus-természetes hőszigetelő anyag. Újrahasznosított, tisztított újságpapírból készül.
Lambda: 0,040 W/mKSpecifikus hőtárolókapacitás: 1600 J/kgK.
μ: 1-2
Anyagsűrűség: 35-80 kg/m3 (helytől, bedolgozástól függő)
Nyomószilárdság: elasztikus, nem lépésálló
Tűzvédelem: nehezen éghető/önkioldó.
Összetétel: újságpapír, borax, bórsav.
Ökológiai értékelés:
Környezetterhelés az előállítás következtében: alacsony, az előállítás során sem a földet, sem pedig a vizeket nem terheli.
Képes a levegő természetes páratartalmát szabályozni.
Primerenergia: 58 kWh/m3
Kivitelezhetőség: Mindenképpen szakembert igényel, kivéve padlófeltöltésnél, vagy padlásszigetelésnél.
Alkalmazhatóság: tetőtérben, homlokzatszigetelésnél, válaszfalaknál, padlóknál

 Kender hőszigetelő táblák

1411796846_200xÁltalános leírás: növényi eredetű organikus-természetes hőszigetelő anyag. A len és a kender a legnagyobb hagyományokkal rendelkező termesztett növények közé tartozik. Képes alkalmazkodni a gyengébb talajokhoz is, gyorsan növő és nem igényel különösebb gondozást.
Lambda: 0,042 W/mK
Specifikus hőtárolókapacitás:  1640J/kgK
μ:1-2
Anyagsűrűség: 20-68 kg/m3
Összetétel: len- és kenderfonál, vagy kenderrost, nátrium-karbonát, poliészterrost.

Ökológiai értékelés:
Természetes anyag, mely antibakteriális, nem igényel impregnálást.
Képes a levegő természetes páratartalmát szabályozni.
Primerenergia: 30 kWh/m3
Kivitelezhetőség: a kender hőszigetelő táblákat egy körfűrész segítségével vághatjuk a kívánt méretre. A kivitelezéshez nem szükséges különösebb szaktudás.
Alkalmazhatóság: tetőtérben, homlokzatszigetelésnél, válaszfalaknál

Farost hőszigetelő táblák: lágyfarost hőszigetelés

Vakolható lágyfarost szigetelés, alatta flexibilis kender hőszigetelés

Lambda: 0,040 W/mK
Specifikus hőtárolókapacitás:  2100J/kgK.
μ:5-10
Anyagsűrűség:160-230kg/m3
Összetétel: különböző fenyőfélék, fa hulladék, víz (természetes kötőanyag).

Ökológiai értékelés:
A porózus szerkezete kedvez a páradiffúziónak, a lemezek nedvesség hatására sem veszítenek eredeti számottevően hőszigetelő képességükből, és nem változtatják formájukat. Képes a levegő természetes páratartalmát szabályozni.
Kivételesen jó a nyári hőség elleni védelemben, és télen is jó szolgálatot tesz. A hőszigetelőanyagok közül, a farostlemeznek van a legnagyobb hőtároló kapacitása. Teljes egészében komposztálható, vagy újrahasznosítható. Elegendő forrás áll rendelkezésre.
Alkalmazhatóság: tetőtérben, homlokzatszigetelésnél kül-és beltérben egyaránt, válaszfalaknál és szaunáknál. A hőszigetelő képessége mellett kiválóan alkalmazható hangszigetelésként is.

Gyapjú hőszigetelő tekercsek

Általános leírás: organikus-természetes eredetű hőszigetelő anyag, ebben az esetben állati eredetű. Mechanikusan összeszőtt nyírt birkagyapjú.

Lambda: 0,035 W/mK
Specifikus hőtárolókapacitás:
μ:1-2
Anyagsűrűség:25,5kg/m3

Összetétel: egyes termékeknél 100% gyapjú, bórsav, natúr kaucsuktej, vasoxid, mész, kaolin.
Ökológiai értékelés:
A gyapjú szigetelés 33% nedvességfelvételre képes, majd azt le is tudja később adni. A gyapjú nehezen éghető, antisztatikus, és taszítja a szennyeződéseket, elasztikus, és nyújtható.
Képes a levegő természetes páratartalmát szabályozni. A gyapjú rezisztens a penészgombákra, és a molyokra.

Primerenergia: 70-80 kWh/m3
Kivitelezhetőség: saját kezű kivitelezés lehetséges.
Alkalmazhatóság: tetőknél ferde síkban, mennyezetnél, falaknál, és padlónál

Nádpalló szigetelés:

1411796272_200xÁltalános leírás: növényi eredetű organikus-természetes hőszigetelő anyag. Az egyik legősibb szigetelés. Főként nádtetőkként és nádszövet-vakolatként (stukatúr) ismert, de nyugat-európában és hazánkban is egyre több példát láthatunk a homlokzati szigetelésre. Kiválóan alkalmas vályogházak felújításánál.

Lambda: 0,055 W/mK
Tulajdonságai a fagyapottal és a cellulózhoz hasonlóak
Összetétel: Nád, acél huzal.
Alkalmazhatóság: tetőtérben, homlokzatszigetelésnél.

Nehogy itt hagyja, vigye el ajándékba adjuk!
Vályogvakolat felujító start készletet

Már csak azt kell tudnom, hogy hova küldhetem.  
Addja meg azt az email címét amit használ amire biztosan megkapja ezt a fontos anyagot. 

Az adataid biztonságban vannak harmadik fél számára nem adjuk ki és bármikor egyetlen kattintással leiratkozhatsz. Nem küldünk levelet csak a témával kapcsolatos hasznos infókat amik érdekesek számodra is. Frissített adatkezelési tájékoztatónkat itt tallálja.

Majdnem kész ... 67%