Természetes hőszigetelésekkel az egészségesebb otthonokért

fagyapot hőszigetelés. kender hőszigetelés

fagyapot hőszigetelés. kender hőszigetelés

Azért, hogy egy épület valóban egészséges legyen, nem csak a vakolat helyes megválasztásával tehetünk, de az sem mindegy, milyen hőszigetelést választunk. Olyat, ami mesterséges, olykor az egészségre is káros anyagokat tartalmaz, vagy pedig olyat, ami teljes mértékben természetes.

Miért választanak sokan mesterséges szigetelőanyagokat?

Magyarországon ma a legnépszerűbb szigetelőanyag az EPS (polisztirol). Ebben alapvetően az anyag ára játssza a legnagyobb szerepet, ugyanis az EPS talán a legolcsóbb szigetelőanyag, amit ma a piacon találhatunk. A másik, szintén széles körben elterjedt szigetelő a PUR (poliuretán), ami ugyan kicsit drágább, mint az EPS, de ezért cserébe sokkal jobb tulajdonságokkal rendelkezik.

De mit is kockáztatunk, amikor csak az ár alapján veszünk szigetelőanyagot?

Nézzük például az EPS-t! Igaz, hogy a pénztárcánkat kíméli, de több szempontból sem a legjobb választás. Először is, olyan helyen, ahol víz érheti, nem használható, hiszen a fizikai tulajdonságai révén képes magába szívni a vizet. Azt pedig tudjuk, hogy ez mit jelent: a szerkezet károsodásán kívül a penészesedést is kockáztatjuk, aminek az egészségre gyakorolt hatásaival több cikk és tanulmány is foglalkozik.

Az EPS ellen szól továbbá, hogy jól éghető, bár rendszerben alkalmazva nem ez a legnagyobb probléma vele. Akiknek pedig fontos a környezetvédelem, azoknak nem árt tisztában lenniük azzal a ténnyel, hogy az EPS nem újrahasznosítható, azoknál a tábláknál, melyeknél tűzgátló szerként HBCD-t (Hexabróm ciklodekán, melyre rendkívüli környezetterhelő tulajdonsága miatt világszintű gyártási tilalmat adtak ki 2015-ban) alkalmaztak, veszélyes hulladékként kezelendőek.

A másik, igen közkedvelt szigetelőanyag a PUR. Ez a kemény táblás anyag eggyel jobb döntés, mint az EPS, hiszen nagyobb vízszigetelési képességgel rendelkezik, de még mindig nem vetekszik a természetes hőszigetelők nyújtotta előnyökkel.

Miért érdemes a természetes hőszigetelők mellett dönteni?

kender_hoszigeteles

Ha Ön valóban egészséges otthont szeretne teremteni a saját és családja számára, akkor a természetes szigetelőanyagokkal sokat tehet ezért.

Hiszen ezek a hőszigetelők 100%-ban természetesek, azaz nem tartalmaznak olyan mesterséges anyagokat, amik allergizáló tulajdonságokkal rendelkeznek, ráadásul a környezetet sem terhelik, nem úgy, mint mesterséges társaik.

A természetes hőszigetelések közül a legismertebb talán a cellulóz és a nád, de a fagyapotot, a kendert, illetve a gyapjút is érdemes megemlíteni, mint szóba jöhető megoldásokat.

Milyen előnyös tulajdonságokkal rendelkezik a nádlemez szigetelés?

A nád az egyik legősibb, a természetben is előforduló szigetelés, amihez a régi korok embere viszonylag könnyedén hozzájuthatott: csak le kellett vágnia a folyók vagy tavak mentén magától is előforduló nádat. Így nem csak olcsó és természetes szigeteléshez jutott, de olyanhoz is, ami igazán kiváló tulajdonságokkal rendelkezik.

nádszigetelés

nádszigetelés

Az egyik a vízállósága – mivel a nád eleve vízi növény, ezért kiválóan ellenáll a víznek, ez pedig kivételesen értékessé teszi szigetelőanyagként.

A ma kapható nádlemezeket vályogvakolattal vagy mészvakolattal kombinálva egy stabil szigetelés alakítható ki, ami sokáig ellenáll az idő vasfogának.

Kenderszigetelés: remek hő- és hangszigetelő

kender hőszigetelés

kender hőszigetelés

Az, hogy egy szigetelés természetes, önmagában még nem elég ok arra, hogy ezt a megoldást preferáljuk. Az sem árt, ha az adott anyag remek tulajdonságokat tudhat a magáénak – csakúgy, mint a táblásított kender.

A kenderszigetelés legfőbb előnye, hogy kiváló hang- és hőszigetelő, ezért leginkább homlokzati és tetőszigeteléshez javasolt, de a falak, a padló, valamint a mennyezet szigeteléséhez is ideális.

A hőszigetelő és a hőtároló kapacitásának pedig különösen a forró nyári napokon élvezhetjük az előnyeit, ugyanis hatékonyan véd a lakás túlmelegedése ellen.

Fagyapot, a kiváló hőszigetelés a legtöbb alkalmazási területre

steico-tetoszigetelessteicocannaflex-kendersteico-protect-steico-flexsteico_zell-befujasos-szigeteles

A fagyapot egy olyan bőrbarát, természetes hőszigetelés, ami télen és nyáron egyaránt remekül teljesít.

Ami azonban ennél is fontosabb, hogy hozzájárul az egészséges lakóklíma kialakításához, hiszen nem csak a kellemes hőmérséklet garantált a lakásban, hanem az optimális páratartalom, valamint a szennyeződésektől mentes levegő is, ha a természetes farostokból álló fagyapotot választjuk szigetelőanyagként.

A természetes hőszigetelésekkel sokat tehetünk az egészséges lakókörnyezetért, általa pedig a jobb életminőségért.

Nehogy itt hagyja, vigye el ajándékba adjuk!
Vályogvakolat felujító start készletet

Már csak azt kell tudnom, hogy hova küldhetem.  
Addja meg azt az email címét amit használ amire biztosan megkapja ezt a fontos anyagot. 

Az adataid biztonságban vannak harmadik fél számára nem adjuk ki és bármikor egyetlen kattintással leiratkozhatsz. Nem küldünk levelet csak a témával kapcsolatos hasznos infókat amik érdekesek számodra is. Frissített adatkezelési tájékoztatónkat itt tallálja.

Majdnem kész ... 67%