Őrizze meg egészségét természetes építőanyagokkal!

Gondolkodott már azon, hogy Ön mennyi mindent tesz az egészsége megőrzése érdekében? Sportol, kiegyensúlyozottan táplálkozik, és eljár a szükséges orvosi szűrővizsgálatokra, majd hazamegy abba a házba, lakásba, amiben szinte csak mesterséges építőanyagok találhatóak.

41378319 - house in construction  project with brick and blueprint

Ugye, Ön is érzi az ellentmondást?

A mesterséges építőanyagok károsíthatják az egészséget

A mesterséges építőanyagok megjelenése forradalmasította az építőipart – egy családi ház ma már viszonylag rövid idő alatt felépíthető, hiszen nem kell kimenni az erdőbe, hogy kivágjuk a szükséges faanyagot, illetve a vályogverés is a feledésbe merült szakmák közé tartozik.

Csakhogy ezek a modern építőanyagok sok esetben olyan adalékokat tartalmaznak, amik nem csupán a környezetet terhelik – hiszen mind az előállításuk, mind pedig az esetleges újrahasznosításuk jelentős energiafelhasználással és szennyezéssel jár –, de az ember egészségére is komoly kockázatot jelentenek.

Különösen a gyerekek kerülnek veszélyeztetett helyzetbe, akik körében az asztmás megbetegedések száma folyamatosan nő. Márpedig az asztma kialakulásának okai között a ház penészesedése is megtalálható; a témával számos tanulmány is foglalkozik, amikben a penészes lakás és az asztma kialakulása közötti kapcsolatot vizsgálják.

1432062050_200x

Ezekből a kutatásokból egyértelműen kiderül, hogy egy penészes otthonban élő gyermek majd’ 50%-kal nagyobb valószínűséggel lesz asztmás, mint azok a társai, akik száraz, penészmentes környezetben nőnek föl. És akkor a festékekről, a bútorok gyártásánál használt ragasztókról és felületkezelőkről, a műanyag ajtókról-ablakokról még nem is beszéltünk.

A természetes építőanyagokkal egészségesebb otthon alakítható ki

valyog epitoanyagok

A természetes építőanyagok, mint a fa vagy a vályog (vályogtégla, vályogvakolat), nem csak azért érdemelnek nagyobb figyelmet, mert környezetbarátok, hanem azért is, mert a használatukkal sokkal egészségesebb otthon alakítható ki az Ön és a családja számára.

A vályogvakolat olyan kedvező tulajdonságokkal rendelkezik, ami megszünteti a ház penészesedését, hiszen ellentétben a ma alkalmazott zárt építési módokkal, ebben az esetben a lakás természetes szellőzése is biztosított marad, illetve a vályog képes a házon belüli páratartalom szabályozására is.

Ez azt jelenti, hogy a vályogvakolat a többletpárát felveszi, majd szükség esetén visszajuttatja azt a lakás szárazabb levegőjébe, vagyis – ellentétben a mesterséges anyagokkal – nem tartja magában a nedvességet, ami kiváló táptalaj a penész számára.

A hőszigetelésre is létezik természetes megoldás

A hőszigetelő anyagok terén is találunk természetes megoldásokat, bár tény, hogy ezekhez egy kicsit jobban a pénztárcánkba kell nyúlni. A leginkább elterjedt anyag a hőszigetelésben a polisztirol, ami megfizethető, viszonylag jó tulajdonságokkal bír, ám olyan anyagokat is tartalmaz, amik mind az egészségre, mind a környezetünkre károsak.

Léteznek azonban olyan természetes szigetelőanyagok, amik nem ártalmasak sem Önre és a családjára, sem pedig a környezetre – ha ezeket alkalmazza, akkor sokat tehet az egészségéért, legyen az az otthona, egy iroda, vagy bármilyen más épület.

unnamed-1

Kezdjük a sort a legolcsóbbal a természetes szigetelők közül, ami a cellulóz. Ez az anyag teljes mértékben újrahasznosítható, sőt, újrahasznosított, hiszen gyakorlatilag nem más, mint „darált újságpapír”. A cellulóz hatékonyan véd a meleg és a hideg ellen is, és egészséges környezetet biztosít az otthona számára.

A természetes hőszigetelő anyagok között említhetjük még a gyapjút, a farostot, a nádat és a kendert is. Ezek a megoldások meglehetősen drágák, és hőszigetelésben gyakran nem is nyerhető velük annyi, mint amennyivel többe kerülnek, de egyben biztos lehet: nem tartalmaznak mesterséges összetevőket, így az otthona is sokkal egészségesebb lesz az alkalmazásukkal.

Ha tehát Önnek fontos az egészsége, és nap mint nap tesz is érte, akkor gondoljon a lakásában használt építőanyagokra is, mert sokat tehet egy élhetőbb környezetért, ha a természetes anyagok mellett teszi le a voksát.

Nehogy itt hagyja, vigye el ajándékba adjuk!
Vályogvakolat felujító start készletet

Már csak azt kell tudnom, hogy hova küldhetem.  
Addja meg azt az email címét amit használ amire biztosan megkapja ezt a fontos anyagot. 

Az adataid biztonságban vannak harmadik fél számára nem adjuk ki és bármikor egyetlen kattintással leiratkozhatsz. Nem küldünk levelet csak a témával kapcsolatos hasznos infókat amik érdekesek számodra is. Frissített adatkezelési tájékoztatónkat itt tallálja.

Majdnem kész ... 67%