article_200xArról már jó néhányszor beszéltünk, hogy a vályog építőanyagoknak, mely pozitív élettani és lakóklímára gyakorolt hatása van. Most azonban azt a kérdést vizsgáljuk meg, milyen vastagságban kell felhordjuk ahhoz, hogy annak már érezhető hatása legyen.

Vályog építőanyagok pozitív élettani és belső lakóklímára gyakorolt hatása – Vajon itt is igaz, hogy a méret a lényeg?

A vályogvakolatok az első számú választás az építtetők és felújítók körében, ha fontos szempont az egészséges lakóklíma és az átlagon felüli páraszabályozó képesség. Ezeket a tulajdonságokat a laborvizsgálatok az úgynevezett puffer tesztel egyértelműen bizonyították, de a vályogvakolatokkal ellátott fürdőszobákban a tükör még közvetlenül tusolás / fürdés után sem párásodik be.

A vályogvakolatok, 5x magasabb szorpciós értékeket mutatnak mint a  gipszes vakolatok, így a páralecsapódásnak és a penészedésnek minimálisra csökkentjük a veszélyét. Emellett a vályogvakolatok és vályogfestékek antisztatikus felületűek (Nyugat Európában a wellness kezelések alapja a finompor mentes környezet), így a szálló finompor is minimálisra csökkenthető a belső terekben. Ezek a tulajdonságok azok, amelyek a legfőbb döntési szempontokat jelentik a vályogvakolatok mellett a megkérdezett építtetők körében.

Az igazán környezet és egészségtudatos vásárlóknak továbbá azt is pozitívumként jelölték meg, hogy ezen termékek előállításához minimális energia szükséges, az épület elbontásánál pedig a vályog építőanyagok korlátlan számban újrahasznosíthatóak, vagy visszaforgathatóak a természetbe anélkül, hogy a környezetet terhelnék.

…de vajon itt is igaz, hogy a méret a lényeg, avagy hatékonyak –e a vékonyabb rétegben felhordott vályogfestékek  vagy nemesvakolatok?

A vályogvakolat esetében a külső 2-3mm –es réteg az ami aktívan kölcsönhatásban van a belső terekkel, és elmondható, hogy nem elsősorban a vastagság hanem a felület nagysága és az agyagtartalom az ami meghatározó.

A vályogfestékek, melyek nem tartalmaznak szemcséket, bár páraszabályozó hatással nem bírnak, de igaz rájuk, hogy nem tartalmaznak semmilyen mesterséges vegyi adalékot, ezáltal nem párologtatnak a lakótér felé illékony szerves vegyületeket, antisztatikusak, így allergiásoknak kifejezetten ajánlott. Míg a finom szemcsézetű struktúrafesték és a 1,5-2mm vastagságban felhordott nemesvakolatok a páraszabályozásban is aktívan részt tudnak venni. A vályog nemesvakolatok másik különlegessége a sokszínűség, amivel egyedi színvilágot és megjelenést adhatunk belső tereinknek, legyen szó sejtelmesen csillogó, rusztikusan mintázott vagy tükörsima viasszal ellátott design felületekről.

Végezetül elmondható tehát, hogy az ideális hatást, maximális páraszabályozó képességet rendszerben 1cm-es vályogvakolattal és a rá kerülő 1,5-2mm-es nemesvakolattal érhetünk el, de fő ökölszabályként a felület nagysága a fontos, hogy mekkora az otthonunkon belül az a rész amit vályog építőanyagokkal alakítunk ki.

Kosár

Üdvözlöm!

Bíró Péter vagyok az egészséges otthonok specialistája. Azért hoztam létre ezt az oldalt, hogy segítsek azoknak a családoknak, akik szeretnének egészséges házban élni.

Rólam mondták


"Már évek óta küszködtünk a konyhánkban a penészesedéssel, a plafon és a fal találkozásánál jelentkeztek a foltok. Próbálkoztunk páratartalmat csökkentő sózsákocskákkal, nem vált be, még vegyszereket is bevetettünk – ami nem igazán szerencsés egy konyhában – , de ez sem használt. Új megoldás után keresgélve az interneten, felkeltette az érdeklődésünket a vályogvakolat. Nagyon biztatóak voltak ennek a természetes alapanyagnak a tulajdonságai, különösen a helyiség páratartalmának szabályozását illetően. Tavaly nyáron döntöttünk és belevágtunk a konyha felújításába. Előkészületként a régi felületet beirdaltuk, illetve ahol penészes volt jobban megtisztítottuk. Az így előkészített felületre 1-1,5 cm vastagságban vittük fel a vályogvakolatot, majd száradás után vályogfestékkel meszeltünk. Azóta el telt az első penész mentes telünk." - Zsuzsi és Tibor

Nehogy itt hagyja, vigye el ajándékba adjuk!
Vályogvakolat felujító start készletet

Már csak azt kell tudnom, hogy hova küldhetem.  
Addja meg azt az email címét amit használ amire biztosan megkapja ezt a fontos anyagot. 

Az adataid biztonságban vannak harmadik fél számára nem adjuk ki és bármikor egyetlen kattintással leiratkozhatsz. Nem küldünk levelet csak a témával kapcsolatos hasznos infókat amik érdekesek számodra is. Frissített adatkezelési tájékoztatónkat itt tallálja.

Majdnem kész ... 67%