article_200xEgyre többen nyilatkoznak úgy, hogy előnyben részesítenék a természetes, egészségünkre és környezetünkre ártalmatlan építőanyagokat, ha azok ára nem jelentősen magasabb, mint a piacon elérhető többi építőanyag. Nagyon sok azonban a téves információ, és kevés a hozzáértő kivitelező, aki otthonosan mozog az öko építőanyagok használatában, derült ki egy nemrégiben nyilvánosságra hozott építőipari kutatásból.

 

Egyre többen nyilatkoznak úgy (mind a szakmabeliek, mind a magánépíttetők), hogy előnyben részesítenék a természetes, egészségünkre és környezetünkre ártalmatlan építőanyagokat, ha azok ára nem jelentősen magasabb, mint a piacon elérhető többi építőanyag. Nagyon sok azonban a téves információ, és kevés a hozzáértő kivitelező, aki otthonosan mozog az öko építőanyagok használatában, derült ki egy nemrégiben nyilvánosságra hozott építőipari kutatásból.  Érdemes kicsit tovább boncolgassuk ezt a témát:

A fenti kutatásban részt vevők 48%-a túlságosan nagy árkülönbségre tippelt  >20%. A valóságban azonban egy teljes ház építési költségeihez képest csekély különbséget jelent, ha valaki környezet és egészségbarát terméketválaszt. A németországi IBN Institut für Baubiologie und Ökologie /idén ünnepelte 35 éves fennállását/, szakemberei egy egyszerű családi ház esetében 5-10%, míg egy bonyolult villánál 10-15% plusz költségről beszélnek.  Ezek a számok a jól átgondolt, tudatos tervezés következtében csökkenthetőek.

Az építészeknek nagy felelőssége van abban, hogy milyen otthonok épülnek a jövőben, ezáltal véleményem szerint kötelességük is ügyfeleik figyelmét felhívni arra, hogy az ökoépítészet egy hosszabb távú, de szükséges befektetés a jövőbe! Csak így valósulhat meg, a fenntartható építészet alapfeltétele, miszerint a jelen kor szükségleteit úgy kell kielégítsük, hogy a következő generációnak is meglegyen az esélye az ő szükségleteik kielégítésére.

Az alábbi videóban doc.h.c. Velősy András tolmácsolásban Reiter Josef tart előadást építészeknek az ökologikus építőanyagok használatáról, az ÖKO Architektour építész-szakmai rendezvényünkön:

Sajnos a tapasztalatok szerint, nagyon kevesen teszik ezt még meg. Németországban, ott ahol dübörög az építőpiac és élen járóak az ökologikus építőanyagok használatában, 371 magánépíttető közül mindössze 27%-ok érezte úgy, hogy megfelelő tájékoztatást kapott az ökologikus anyagválasztásról építészétől.

Magyarországon azért is árnyaltabb a helyzet, mert jóval kevesebb a megvalósult ökologikus szemléletű új épület, mely megtekinthető. Tavalyi évben erre irányuló kezdeményezése volt a HuGBCMagyar Környezettudatos Építés Egyesületének– Green Walk rendezvénye, hogy az érdeklődők megvalósult példákon keresztül szerezzenek ismereteket.

Németországban, Ausztriában ezzel szemben – iskolák, óvodák, irodák, szállodák is épülnek természetes anyagok használatával (fa, vályog, agyag, szalma, kender stb, nád). Több tudományos szervezet is létesült a fogyasztók megfelelő tájékoztatására, kutatásra, minőségbiztosításra.

A következőkben néhány olyan szervezetet és internetes oldalt gyűjtöttem össze, melyek hasznos támpontokat adnak az ökotudatos építtetőknek és felújítóknak.

www.natureplus.org – melynek 3 fő célja: klímavédelem, egészséges lakóklíma, fenntarthatóság. Az oldalon elérhető egy adatbázis is a minősített építőanyagról, felhasználási területenként.

www.sentinel-haus.eu 2005-ben alapított szervezet, mely oktatási tevékenységet is végez, kivitelezők és építészek körében az egészségünkre ártalmatlan építőanyagok kiválasztásában, és alkalmazásában. 2009-ben készítette el azt a szigorú kritériumrendszert, melynek keretein belül szerződésben garantálja a károsanyag mentes, egészséges lakótereket.

http://www.baubiologie.de/site/home.php 35 éves múltra visszatekintő szervezet, mely a szakmai képzésen túl – Nemzetközi Épületbiológus képzés, tanácsadással segíti az építtetőket, és építőanyagok minősítését is vállalja.

http://www.baubook.at/zentrale/ – termék deklarációs központ –  ökológiai értékekkel

http://www.dachverband-lehm.de 1992-ben alapított érdekközösség  – a vályog, mint építőanyag népszerűsítésére jött létre – mára nemzetközileg is elismert kompetens partner a vályogépítészétben.

Nehogy itt hagyja, vigye el ajándékba adjuk!
Vályogvakolat felujító start készletet

Már csak azt kell tudnom, hogy hova küldhetem.  
Addja meg azt az email címét amit használ amire biztosan megkapja ezt a fontos anyagot. 

Az adataid biztonságban vannak harmadik fél számára nem adjuk ki és bármikor egyetlen kattintással leiratkozhatsz. Nem küldünk levelet csak a témával kapcsolatos hasznos infókat amik érdekesek számodra is. Frissített adatkezelési tájékoztatónkat itt tallálja.

Majdnem kész ... 67%