Elméleti oktatás a műhelymunka vezetőjétől: Bíró Árpádtól

Az elmúlt hétvégén megtartottuk isaszegi Egészség & Design háromnapos haladó workshopunkat, melyen a főszerep egy igazi vakolatkülönlegességé a Tadelakt-é volt a főszerep. Ezen bejegyzésünkben kis betekintést adunk a műhelymunkáinkba és egy-két pillanatképet is megosztunk veletek.

Különleges megoldások, egy különleges házban

Először is meg kell említsem a helyszínt, amely immáron 5-ik alkalommal adott otthont különböző gyakorlati műhelymunkáinknak. A favázas tartószerkezet között masszív égetett kerámia tégla található, melynek vastag szalmabála hőszigetelése biztosítja a fokozott energiahatékonyságot és a kellő hőtároló tömeget. A házban, különleges vályogos falfűtés rendszer található és a belső tereket is csupa-csupa természetes anyagokkal igyekeznek kialakítani a tulajdonosok. A belső téri vályogvakolat egyenletes hőleadást biztosít a falfűtésnek és természetes páraszabályozó hatása van.

Szalmabálák vakolása vályoggal
Életfadísz – szalmás vályoggal és aztán Hessler HP9-es meszes alapvakolattal és Hessler tadelaktal
Falfűtés regiszter vályogvakolatba ágyazva
A vályogos falfűtésnek számos előnye van, és mindezekhez még energiát is takaríthatunk meg.

A szorgalom és a tanulási vágy meghozza eredeményét.

Ahogyan azt már említettem Ági és Attila már 5-ik alkalommal adott helyet gyakorlati műhelymunkánknak ahol összesen már több mint 100 lelkes résztvevő vett részt. Főként magánépítkezők -akik saját maguk szeretnék megtanulni hogyan építhetik, szépíthetik otthonukat természetes építőanyagokkal- jelentkeznek,de az építészek és kivitelezők is egyre gyakrabban megfordulnak az ilyen jellegű gyakorlati munkákon.

Tematikus programok: Vályogvakolatok, Szalmaház alapok, Egészség és Design, Vályogos falfűtésszerelő műhelymunkák

A 2-3 napos rendezvények általában már elegendőek arra, hogy a jól előkészített helyszínen alapsobb tudást adjunk át, de a komolyabb területek, mint amilyen a hőszigetelés vagy a vályogos falfűtés 5-7 nap szükséges. Ilyenkor 12-14 fős létszámmal és 2-3 oktatóval dolgozunk, melynek köszönhetően a házigazdák örömére látható eredménye van a munkánknak.

A fürdőszobába is tadelakt került, barna földpigmenttel pigmentálva
A ház többi falfelületére beltérben vályog nemesvakolat került, mely alapból törtfehér színű,de ásványi pigmentekkel is színezhető.
Az első napon a résztvevők kis vályoggolyókat készítettek vályog nemesvakolattal és erre került a HESSLER TADELAKT amelyet aztán haza is vihettek magukkal.

Vélemények a műhelymunkáról:

Hétvégén feltaláltuk a Tadelakt-mudrát: ez a speciális kéztartás támogatja az: életöröm, harmónia, többi emberbe vetett bizalom lelkiállapotokat, főleg,ha Isaszegen gyakorlod egy meghatározott társaságban 

Péntek óta Isaszegen voltunk egy egészen különleges házban nemesvalyog és egyéb csoda dolgokat tanulni, mint például a TADELAKT, amelyet Magyarországon először oktattak. Ez egy ősi marokkói, seamless technika, amellyel vízzáró réteget lehet képezni falon, valyogon és kenderbetonon is. Leirhatatlanul gyönyörű, márvány felület keletkezik a végén. Az én első tadelakt gömböm belső anyaga az a kenderbeton, amit a szegedi kenderbetonozós szombaton készítettem. Majd írok beszámolót, mert minden szempontból IS csak szuperlativuszokban tudok mesélni erről a pár napról, de most kicsit még sütkérezek a jó érzésben, ami ott ragadt rám 

Péntek óta Isaszegen voltunk egy egészen különleges házban nemesvalyog és egyéb csoda dolgokat tanulni, mint például a TADELAKT, amelyet Magyarországon először oktattak. Ez egy ősi marokkói, seamless technika, amellyel vízzáró réteget lehet képezni falon, valyogon és kenderbetonon is. Leirhatatlanul gyönyörű, márvány felület keletkezik a végén. Az én első tadelakt gömböm belső anyaga az a kenderbeton, amit a szegedi kenderbetonozós szombaton készítettem. Majd írok beszámolót, mert minden szempontból IS csak szuperlativuszokban tudok mesélni erről a pár napról, de most kicsit még sütkérezek a jó érzésben, ami ott ragadt rám . Balázsik Anikó

🙂

Nehogy itt hagyja, vigye el ajándékba adjuk!
Vályogvakolat felujító start készletet

Már csak azt kell tudnom, hogy hova küldhetem.  
Addja meg azt az email címét amit használ amire biztosan megkapja ezt a fontos anyagot. 

Az adataid biztonságban vannak harmadik fél számára nem adjuk ki és bármikor egyetlen kattintással leiratkozhatsz. Nem küldünk levelet csak a témával kapcsolatos hasznos infókat amik érdekesek számodra is. Frissített adatkezelési tájékoztatónkat itt tallálja.

Majdnem kész ... 67%